Reacţia primelor persoane vaccinate în Olt: „Să nu trăiască nimeni drama înmormântării celor dragi“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul epidemiolog din cadrul SJU Slatina a fost prima persoană vaccinată în judeţul Olt FOTO: Alina Mitran
Medicul epidemiolog din cadrul SJU Slatina a fost prima persoană vaccinată în judeţul Olt FOTO: Alina Mitran

Primele doze de vaccin anti-COVID-19 repartizate pentru judeţul Olt au fost administrate la centrul de vaccinare din Slatina. Primele trei persoane vaccinate, din rândul personalului medical, sunt de la spitalul judeţean.

Administrarea primelor doze de vaccin anti-COVID-19 s-a făcut luni, 4 ianuarie 2020, la prima oră, la centrul de vaccinare amenajat în incinta fostei secţii de Cronici a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în clădirea din strada Drăgăneşti. 

Primul vaccinat a fost chiar şeful centrului, medicul epidemiolog din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina,  Cătălin Pătru. 

Acesta a explicat întreaga procedură la care este supusă persoana vaccinată, începând de la intrarea în centru şi incluzând triajul, completarea a două formulare, administrarea efectivă, urmată de o aşteptare timp de 15 minute într-un alt spaţiu amenajat special, unde vaccinaţii se vor afla sub supravegherea unui medic.

Medicul Cătălin Pătru, care a fost infectat cu SARS-CoV-2 şi a făcut boala cu aproximativ două luni în urmă, a primit prima doză din vaccinul anti-COVID-19 şi, prin programul special, a menţionat acesta, a fost programat automat şi pentru doza a doua, care reprezintă rapelul şi care se administrează la 21 zile.


 

Imagine indisponibilă

„Vaccinul se livrează în flacoane cu cinci doze, care în momentul în care sunt scoase din frigider trebuie diluate pentru a ajunge la concentraţia necesară inoculării. Odată vaccinul diluat, el trebuie administrat în maxim două ore de la diluare. Vaccinul se administrează în două doze, la interval de 21 zile. Sistemul de programare programează automat pacientul şi la doza de rapel“, a explicat medicul Cătălin Pătru.

„Personalul medical ştie deja care este importanţa şi necesitatea vaccinării. Ceea ce trebuie să înţelegem este că vaccinarea nu este o activitate care se adresează doar personalului medical. De vaccin trebuie să beneficieze toată populaţia generală, nu este o activitate care trebuie făcută doar în cabinetele din spitale, trebuie făcută în cabinetele medicilor de familie, în cabinetele de medicină şcolară la studenţi, în cabinetele de întreprindere, acolo unde există posibilitatea şi facilităţi, tocmai pentru a beneficia cât mai multă populaţie de imunizarea prin vaccin“, a mai spus epidemiologul, care după cele 15 minute petrecute în cabinetul post-vaccinare a menţionat că nu a resimţit niciun efect advers. 

„Nu am avut niciun simptom care să poată fi încadrat în categoria reacţiilor adverse post-vaccinare, nici nu mă aşteptam să am, vaccinul este un vaccin înalt purificat şi administrarea lui s-a făcut în condiţii corecte.

Dacă dorim cu toţii să ne reluăm viaţa şi activitatea aşa cum era înainte de începerea pandemiei, vaccinarea este pasul normal pe care trebuie să-l facem. Cine nu înţelege beneficiile vaccinării va trebui să accepte consecinţele care decurg din prelungirea stării de urgenţă, prelungirea restricţiilor şi a eventualei îmbolnăviri“, a mai spus medicul.

„Sunt oameni care merg la vânătoare sau merg în alte scopuri în afara ţării. Atunci fac vaccin“ 

A doua persoană vaccinată a fost directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Radu Ene, urmat de directorul de îngrijiri medicale, asistent medical Mirela Stăncioiu. Toţi trei au menţionat că au simţit doar o înţepătură, Mirela Stăncioiu specificând chiar că „este mai puţin dureros decât antigripalul“.

Directorul medical al SJU Slatina, medicul Radu Ene, a doua persoană vaccinată

vaccinare slatina - foto alina mitran

„Senzaţia de durere a fost mult mai intensă la vaccinul antigripal decât acum. Acum am simţit o simplă înţepătură, asemănătoare înţepăturii de ţânţar, poate mai intensă înţepătura de ţânţar. Pentru colegii mei şi pentru populaţie, sfatul primordial şi unic este să se vaccineze, pentru că eu personal nu pot să înţeleg cum în momentul în care ţi se oferă posibilitatea de a evita o boală atât de gravă, cu evoluţiile pe care mulţi dintre dumneavoastră le-aţi văzut, să refuzi. Mulţi dintre dumneavoastră aţi văzut printre noi persoane care şi-au îmbolnăvit părinţi, fraţi, rude. Drama înmormântării ar trebui să n-o trăiască nimeni, pentru că pot să evite. Nouă ni se oferă posibilitatea şi nu înţeleg de ce oamenii refuză, nu înţeleg”, a declarat Mirela Stăncioiu.

Directorul de îngrijiri medicale, as. Mirela Stăncioiu, primul asistent medical vaccinat la Slatina

vaccinare slatina - foto alina mitran

„Sunt oameni care merg la vânătoare sau merg în alte scopuri în afara ţării. Nu-şi pun problema legat de vaccinul pentru ţările din zona asiatică sau zona africană. Atunci fac vaccin. Nu înţeleg reticenţa legată de vaccinul pentru SARS-CoV-2, n-o înţeleg“, a mai spus Stăncioiu, menţionând că cel mai probabil colegii săi, încă reticenţi la acest moment, se vor vaccina după ce vor vedea ce se întâmplă cu primii vaccinaţi. 

„Probabil că îşi acordă încrederea mai greu, sunt alţii care vor dovezi. Probabil când noi o să fim la rapel, dânşii vor fi la prima doză. «Staţi să vedem ce păţesc ăia», ăia – în speţă noi, îşi spun“, a mai spus Stăncioiu.

Program în două ture, capacitate de 100 doze administrate/zi


Centrul din Slatina organizat de SJU Slatina pentru persoanele programate la vaccinare în prima etapă va funcţiona în două ture, în programul fiecărei ture estimându-se că pot fi vaccinate aproximativ 50 persoane. 

Prima tură este asigurată cu personal din cadrul SJU Slatina, cea de-a două, cu personal din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Slatina (personal medical din cabinetele şcolare).
Fiecare doză de vaccin administrată este evidenţiată într-un program informatic, astfel că există în fiecare moment informaţia despre câte persoane au primit vaccinul. După vaccinare persoana primeşte şi o adeverinţă de vaccinare.

Pentru prima etapă de vaccinare funcţionează în judeţ patru centre, în afara celui de la Slatina fiind de asemenea organizate centre de vaccinare la spitalele din Caracal, Corabia şi Balş, iar pentru a doua etapă, în care vor fi vaccinate persoanele de peste 65 ani şi bolnavii cu boli cronice, sunt în pregătite nouă centre, după cum a declarat prefectul judeţului Olt, Florin Homorean.

„În această dimineaţă am transmis dozele pentru cele patru centre, în speţă 360 de doze către centrul Slatina, 300 la centrul din Caracal, 180 la centrul din Corabia şi 135 la centrul din Balş. Vom aproviziona centrele cu vaccinuri în funcţie de consumul din fiecare centru. Avem o aplicaţie electronică care monitorizează consumul de vaccinuri şi funcţie de rata de vaccinare înregistrată vom solicita dozele următoare la centrul de vaccinare zonal Craiova. (...) Se vor suprapune cele două etape de vaccinare, adică vom continua cu etapa întâi, care presupune vaccinarea cadrelor medicale şi a altor persoane care lucrează în sistemul medical, medici, farmacişti, urmând ca în etapa a doua să fie vaccinate persoanele cu boli cronice, persoanele peste 65 ani şi persoanele din activităţile esenţiale“, a declarat prefectul, menţinând că personal se va vaccina conform planificării naţionale pe etape. „În momentul în care voi deveni, să spun aşa, calificabil pentru acest vaccin, pe baza recomandării medicului de familie mă voi vaccina“, a spus Homorean.

vaccinare slatina - foto alina mitran

Managerul SJU Slatina, Dan Stana, a menţionat că primii programaţi la vaccinare sunt angajaţii din cadrul secţiilor Boli Infecţioase, UPU şi ATI. 

Eu consider că prin atitudinea dumnealor de a se vaccina primii au dat un semnal către toate cadrele medicale care la momentul ăsta manifestă o oarecare reticenţă. Noi avem programaţi 700 de salariaţi ai SJU Slatina care şi-au exprimat disponibilitatea să se vaccineze. Din cei 700, 704 mai exact, 400 sunt cadre medicale. Începând de astăzi, primii programaţi au fost cei de la Boli Infecţioase, cei de la Primiri Urgenţe şi cei de la Terapie Intensivă“, a declarat Stana.

Vă recomandăm şi: 

Primul medic buzoian vaccinat anti-COVID este şeful spitalului care tratează pacienţi cu coronavirus VIDEO

Medic şef UPU: „Când aud de oameni care nu vor să se vaccineze, mi se face frică”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite