Protest spontan la agenţiile APIA, după ce funcţionarii au aflat că doar în judeţe le-ar putea scădea salariile: „Ni se spune că şi aerul e mai scump la Bucureşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii APIA Olt au ieşit, miercuri, în faţa instituţiei
Angajaţii APIA Olt au ieşit, miercuri, în faţa instituţiei

Angajaţii APIA au ieşit în faţa instituţiei în mai multe agenţii din ţară, miercuri, în jurul prânzului, supăraţi că salariile lor vor fi mai mici după adoptarea noii legi a salarizării, iar diferenţa la salariu între angajaţii din APIA central şi cei din judeţe va ajunge la 40%. Nu scad, în schimb, salariile colegilor de la Bucureşti.

Funcţionarii care au reuşit, în acest an, să încheie campania de centralizare a cererilor fermierilor încă din luna mai, performanţă realizată cu efortul unor ore suplimentare neplătite, pentru care au primit laude de la superiori, au ieşit, miercuri, în faţa instituţiilor în care lucrează, nemulţumiţi de perspectiva scăderii salariilor ca urmare a noii legi a salarizării. Mai mult, salariaţii spun că dacă amendamentele lor nu vor fi aprobate până la adoptarea legii în Parlament, diferenţa de salariu între un angajat din structura centrală a APIA şi unul din teritoriu va creşte la 40%.

„A fost o acţiune spontană de protest, motivată de legea unică a salarizării. Noi am depus nişte amendamente care la Senat n-au fost luate în calcul şi se pare că nici la Camera Deputaţilor. Ziua de 6 iunie, când voi fi şi eu acolo, este decisivă.  Salariile în teritoriu scad, asta-i ideea prin această lege. Doar în teritoriu. E ceea ce s-a întâmplat şi la ANAF, dar ei au rezolvat. Numai cu ieşitul în stradă se poate. Nouă ni s-a promis la discuţii, n-am vrut să ajungem aici, dar...“, a declarat Octavian Mateescu, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA şi lider al sindicatului din APIA Olt.

Funcţionarilor, care acceptă de ani de zile faptul că la Bucureşti, în „centrală“, salariile sunt mai mari cu 10%, le e greu să înţeleagă acum de ce doar lor ar urma să le scadă salariile şi să crească, astfel, diferenţa între un angajat de la judeţ şi unul de la Bucureşti, pentru aceeaşi muncă prestată, la 40%.

„Ne  spun că şi aerul e mai scump la Bucureşti, totul e mai scump. Ei n-au înţeles că dacă noi n-am exista, ei s-ar desfiinţa instantaneu. Munca cu fermierii este la centrele judeţene, aprobarea la plată se face tot la centrele judeţene. Oricum, ei au şi la momentul ăsta o grilă mai mare cu 10% faţă de noi, dar prin actuala lege diferenţa ajunge undeva la 40%, dacă nu mai mult, ceea ce nu e corect.  (...) Scad anumite salarii, nu toate, pe net şi cu 1.500 – 2.000 – 2.500 lei“, a mai spus liderul.

Funcţionarii pot ajunge la blocarea activităţii

În această perioadă, sindicatele din teritoriu îşi consultă membrii cu privire la declanşarea conflictului de muncă. Dacă solicitările lor nu vor fi în continuare luate în seamă, se poate ajunge la blocarea activităţii în APIA, a mai spus liderul Mateescu. „Dacă pe 6 iunie legea o să iasă tot în forma asta de la Camera Deputaţilor, semnalele sunt că se poate bloca activitatea, altă variantă nu este“, a mai spus liderul, menţionând că discuţii s-au purtat şi cu superiorii, dar şi cu oameni politici care au dat asigurări că amendamentele propuse îşi vor găsi locul în forma finală. „Noi, de vorbit, vorbim, dar ştiţi cum se votează, că se votează la ordin“, a mai spus Mateescu.

Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA, afiliată Cartelului ALFA, nu este singura structură în care au început protestele, lucrătorii din administraţia publică locală, de asemenea nemulţumiţi de forma legii salarizării, dar şi lucrătorii din alte ramuri (drumarii, de exemplu), desfăşurând în această perioadă proteste.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite