Procurorul caracalean Iacob Niculăiţă, condamnat la trei ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iacob Niculăiţă, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova, zilele trecute, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. El a fost acuzat că a cerut şi primit de la o persoană 11.000 de euro pentru a ajuta o cunoştinţă comună să obţină o sentinţa favorabilă într-un alt proces. Decizia nu e definitivă şi poată fi atacată cu recurs.

Arestat iniţial pentru 29 de zile la jumătatea lunii noiembrie, când a fost “săltat” de colegii săi de la Serviciul Teritorial Craiova al DNA în urma unui flagrant, Iacob Niculăiţă a fost acuzat, în decembrie, de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. În rechizitoriul întocmit de anchetatori, procurorii DNA au fost descrise circumstanţele situaţiei: “În cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Iacob Niculăiţă a pretins de la un denunţător (Constantin Mihai Marius, acuzat de tentativă de omor, n.a.) suma de 5.000 euro, lăsându-l să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influenţa un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt care efectua cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni grave, astfel încât acest din urmă magistrat să nu dispună trimiterea în judecată a denunţătorului. În schimbul promisiunii intervenţiei pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit de la denunţător - în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei (1.500 euro şi 15.750 lei), prin intermediul inculpatului Muşat Constantin. În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Iacob Niculăiţă a mai pretins de la acelaşi denunţător, prin intermediul lui Muşat Constantin, suma de 6.000 euro, prevalându-se de o relaţie apropiată cu procurorul de şedinţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte administrarea unor probe în cursul cercetării judecătoreşti din care să rezulte o altă stare de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu, astfel încât rezultatul procesului să fie aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător”.

Joia trecută, fostul procuror din Caracal a primit şi verdictul: închisoare de trei ani cu executare.  Prin acelaşi verdict, magistraţii craioveni îl obligă să restituie suma de 22.500 lei bărbatului care l-a denunţat.  

Intermediarul, condamnat şi el

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Constantin Muşat, nimeni altul decât intermediarul prin care procurorul caracalean a cerut şi primit banii. Muşat a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

“Condamnă pe inculpatul Niculăiţă Iacob la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată. Interzice inculpatului Niculăiţă Iacob, pe durata executării pedepsei, exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit a) teza a II-a şi lit b) C. pen.. şi exerciţiul dreptului de a exercita o funcţie publică, prev. de art. 64 lit c) C. pen. Aplică inculpatului Niculăiţă Iacob pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art 64 lit a- teza a II a, lit b) C. pen.. şi exerciţiul dreptului de a exercita o funcţie publică prev. de art. 64 lit c) C. pen., pe o durată de 2 ani după considerarea ca executată a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată. În baza art. 88 C. pen. scade din pedeapsa aplicată inculpatului Niculăiţă Iacob perioada reţinerii şi arestării preventive de la 10.11.2013, la zi. Obligă inculpatul Niculăiţă Iacob să restituie denunţătorului Constantin Mihai Marius suma de 22.500 lei, din care suma de 2.713 lei şi 500 Euro a fost ridicată de organele judiciare şi consemnată la CEC Bank. Constată că suma de 6.000 Euro pusă la dispoziţie de organele judiciare pentru organizarea flagrantului din data de 10.11.2013 a fost recuperată integral“, se precizează în încheierea instanţei.

Decizia nu e definitivă şi poată fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vă mai recomandăm:

Procuror din Caracal, arestat pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Procurorul caracalean Iacob Niculăiţă, trimis în judecată pentru trafic de influenţă 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite