Pensionarii olteni propun compensarea reţetelor medicale la preţul de raft

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La şedinţa de astăzi cu pensionarii au participat inclusiv prefectul şi subprefectul judeţului
La şedinţa de astăzi cu pensionarii au participat inclusiv prefectul şi subprefectul judeţului

Reprezentanţii persoanelor vârstnice din judeţul Olt au profitat de o şedinţă desfăşurată astăzi la sediul Prefecturii Olt din municipiul Slatine pentru a-şi expune o parte din problemele cu care se confruntă şi pentru care consideră că au nevoie de ajutor. Problema ridicată cu acest prilej a vizat compensarea medicamentelor.

Pensionarii din judeţul Olt consideră că actuala modalitate de compensare a medicamentelor este una păguboasă pentru această categorie socială, dar nu numai. Astfel că, la şedinţa de astăzi a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice, reprezentanţii acestora din judeţ au susţinut în faţa prefectului Eugen Ionică şi a subprefectului Virgil Delureanu că ar fi mai indicată compensarea medicamentelor la preţul de raft şi nu la cel al substanţei active ce stă la baza medicamentelor, cum se face acum.

Florea Mitroi, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Olt, a explicat. “De ce credem noi că este mai bine să se procedeze astfel?... Foarte simplu: ca să priceapă şi pensionarul obişnuit, odată pentru totdeauna, care este compensarea medicamentelor de care are nevoie. La ora actuală, se compensează substanţa activă folosită la producerea medicamentul românesc - şi acela ăla mai ieftin. Dar medicul îi prescrie pensionarului – sau bolnavului, oricare ar fi el – şi alte medicamente. Nu este dorinţa noastră ca oameni bolnavi ce suntem să folosim neapărat medicamente străine, să ştiţi. Dacă s-ar face compensare la preţul de raft, no am fi de accord chiar şi cu faptul că nu am mai beneficia de procentul de compensare de 90% din prezent, ci ne-am rezuma, să zicem, la 30% - dau un exemplu, dar compensarea să fie făcută la preţul de raft pentru că ne-am permite să le cumpărăm în număr mai mare decât acum”, a afirmat Florea Mitroi.

La şedinţa de astăzi cu pensionarii au participat inclusiv prefectul şi subprefectul judeţului

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

Reprezentantul pensionarilor din judeţ a precizat că sunt zece ani de când această categorie socială ridică strict această problemă la toate şedinţele de la nivel central şi, de aici, la nivel local. Până acum nimeni nu a stat să asculte serios propunerile pensionarilor, de unde şi îndărătnicia acestora de a ridica constant problema în atenţia autorităţilor.

Reţetele pentru pensionari – aproape jumătate din total

Cu acelaşi prilej al şedinţei de astăzi, instituţia Casei de Asigurări de Sănătate a făcut publice şi o serie de date privind consumul de medicamente gratuite şi compensate al pensionarilor din judeţ. Astfel, situaţia prezentată a relevat faptul că suma cheltuită până acum pentru eliberarea medicamentelor şi materialelor sanitare pentru tratamentul în ambulatoriu se ridică la 50,8 milioane lei, din care 40,2 milioane lei reprezintă numai consumul de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.

“Din datele noastre rezultă faptul că, în cadrul programelor naţionale de sănătate, principala pondere în judeţ o deţine consumul cu medicamente pentru diabet zaharat, ce reprezintă 54% din totalul consumului de medicamente înregistrat cu bolile cronice finanţate pe programe, urmat de consumul cu medicamentele specifice programului Oncologie, care este de cca. 32%”, a declarat dr. Ortansa Ciobanu, director adjunct al CAS Olt.

Demn de menţionat este că, în ce priveşte numărul de reţete eliberate pentru categoriile de pensionari, pensionari cu venituri numai din pensii sub 700 lei/lună şi legi speciale, numărul de reţete eliberate este de 302.648, ceea ce reprezintă 44,45% din numărul total de reţete eliberate.


Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite