Panică în localităţile din Olt în care s-a instituit supravegherea pestei. Fermier: „Oamenii taie deja. Am băgat bani şi efort s-avem şi ce mânca şi profit, şi acum...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii se tem ca pesta să nu ajungă şi în localităţile lor, iar de teamă au început să taie porcii FOTO: arhiva Adevărul
Oamenii se tem ca pesta să nu ajungă şi în localităţile lor, iar de teamă au început să taie porcii FOTO: arhiva Adevărul

Cinci comune, în total nouă sate, din Olt au intrat sub supraveghere după ce la marginea unui sat din judeţul vecin, Teleorman, s-a confirmat un caz de pestă, depistat la resturile dintr-un purcel aruncat într-o pădure.

DSVSA Teleorman a trimis la analize probe din resturile descoperite în satul Slobozia-Mândra în 2 octombrie, la unul dintre resturile a doi purcei fiind confirmată pesta porcină africană. DSVSA Teleorman a comunicat, în 16 octombrie, către instituţia similară din Olt rezultatul, iar astăzi, miercuri, 17 octombrie 2018, în urma întrunirii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, s-au impus măsuri de supraveghere în nouă sate din cinci comune oltene, din vecinătatea localităţii din Teleorman. Este vorba de comunele Cilieni (cu satele Cilieni şi Potlogi), Izbiceni (Izbiceni şi Doanca), Tia-Mare, Rusăneşti şi Scărişoara (Scărişoara, Plăviceni şi Jieni), acestea intrând în zona de atenţie. Pentru aceste localităţi s-au impus restricţii privind circulaţia animalelor, ceea ce îi afectează mult pe sătenii care pe lângă porcii crescuţi pentru necesităţile proprii  creşteau şi animale pentru a le valorifica în preajma Crăciunului.

Unul dintre fermierii aflaţi în cea din urmă situaţie este Marius Ghiocel, din Cilieni (o comună aflată la 10 kilometri de localitatea teleormăneană în care a apărut cazul de pestă porcină africană, localităţile fiind  despărţite şi de râul Olt),  care creşte aproximativ 50 de porci.  

„N-am avut nicio mortalitate, sunt vioi, ageri şi frumoşi, mă rog şi eu să nu se-ntâmple mai rău. (...) Porcii (n.r. – descoperiţi în Teleorman) se pare că ar ar fi fost aruncaţi de cineva, o mână criminală, nu pot eu să stabilesc, sunt organe care se vor ocupa, probabil“, a declarat fermierul, menţionând că în Cilieni „atmosfera e de panică, în general, am băgat bani şi efort, muncă, ca s-avem şi ce mânca şi profit şi, n-a, mi-e cam teamă că... (...) Eu consider cusută cu aţă foarte albă, este un interes economic, părerea mea, se vrea să nu mai mâncăm din producţia autohtonă şi să mâncăm, să importăm, E-urile şi rahaturile ălora, scuzaţi-mă, dar asta e! Ăsta este scopul economic, trebuie înainte de Crăciun să ajungă (n.r. – pesta porcină africană), nu după, când nu mai sunt efective. Dacă stăm să gândim, e foarte logic ceea ce se întâmplă“, a spus fermierul, care în gospodăria proprie creşte aproximativ 50 de porci, evident, cea mai mare parte cu gândul de a-i valorifica în preajma Crăciunului. Date fiind măsurile instituite, fermierului îi este imposibil şi să-i vândă acum clienţilor care s-au angajat să-i cumpere, comerţul cu porci  în această localitate fiind interzis urmare a măsurilor de supraveghere.

„Medicii veterinari or să vină, or să-i vadă, dacă decid să se sacrifice aceşti porci e iarăşi decizia lor, n-am ce să fac, eu nu pot să mă opun. Mai aveam pentru Crăciun o mică listă de clienţi făcută, ce să zic. Majoritatea îi voiau în preajma Crăciunului. (...) Nici în localitate nu mai ai voie să vinzi, tai pentru mine doi, trei şi mă-ngraş şi eu ca ei, sau ca parlamentarii. Oamenii taie deja, mă sună o grămadă de lume şi-mi spun – «Mă, eu i-am tăiat!“,  «Taie-i mă, ce să faci!»“, a precizat fermierul, care nu ştie nici măcar cât ar urma să primească dacă se va ajunge la sacrificarea animalelor, ipoteză pe care cetăţenii din aceste comune o resping. Cert este că preţul pieţei, a mai spus Marius Ghiocel, este între 10 şi 12 lei/kg, dar teama cea mai mare în cazul în care s-ar ajunge la sacrificarea animalelor, dacă pesta ajunge în localitatea lor, ar fi că vor intra foarte greu în posesia despăgubirilor.

Condiţia, de altfel, ca eventualii fermieri afectaţi să fie despăgubiţi, a precizat şi directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, este ca animalele să fie crotaliate şi înregistrate în Baza Naţională de Date, lucru pe care îl vor verifica în această perioadă, medicii veterinari din cadrul DSVSA Olt şi medicii concesionari din localităţile respective în cadrul planului de acţiuni de supraveghere.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite