Nu ninge, nu bate vântul, dar zeci de cătune sunt în beznă de peste 36 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două zile de ninsoare aproape liniştită au paralizat reţeaua electrică dintr-un judeţ Foto: Adevărul
Două zile de ninsoare aproape liniştită au paralizat reţeaua electrică dintr-un judeţ Foto: Adevărul

Teoretic, 19 localităţi sunt şi la această oră nealimentate electric în Olt. Practic, din judeţ vin permanent sesizări din mult mai multe, oamenii gândindu-se că temperaturile scad, iar instalaţiile vor ceda în scurt timp. Deficienţele la reţelele de curent electric au paralizat, pe scurt, judeţul, iar primarii spun că s-au săturat să vorbească doar cu robotul firmei de distribuţie.

Nici 24 de ore de cod galben de ninsori şi vânt, interval în care, e drept, a nins şi a bătut vântul, dar nu atât de mult încât, spre exemplu, să fie nevoie de închiderea vreunui drum, a lăsat parte bună din judeţ în beznă. Inspectoratul Şcolar Judeţean anunţa duminică suspendarea pentru luni a cursurilor din 27 de localităţi, şcolile neputând fi încălzite din cauza deficienţelor la reţeaua de curent electric.

CEZ, furnizorul de energie electrică, a raportat în tot acest timp, constant, mai puţine localităţi afectate decât veneau semnalele din judeţ, sub motivaţia că este o situaţie în permanentă schimbare. Aseară, la ora 10,00, încă erau fără curent, conform datelor CEZ,  19 localităţi, adică zeci de mii de consumatori de la: Verguleasa, Cârlogani, Pleşoiu, Bobiceşti, Teslui, Urzica, Icoana, Optaşi-Măgura, Cungrea, Găneasa, Oporelu, Vultureşti, Bălteni, Poboru, Dobroteasa, Vitomireşti, Potcoava etc.

„Ne ţin sub tensiune, sau fără tensiune, de peste 36 de ore, iar dacă ne plângem, o facem degeaba“

În noaptea de duminică spre luni s-a acţionat cu 17 echipe în teren, doar că ce se repară pe-o parte, cade pe alta.
La noi nu e curent în unele sate din noaptea de sâmbătă, în altele de duminică dimineaţă. Nu răspunde nimeni de nimic. Ne ţin sub tensiune, sau fără tensiune, de peste 36 de ore, iar dacă ne plângem, o facem degeaba. I-am sunat, am vorbit o dată, de-atunci n-am mai putut, vorbim doar cu robotul. Reţeaua asta este făcută în ’70. Cum bate vântul un pic, cum gata, a căzut. Întreruperi de-astea temporare avem frecvent, însă de aşa lungă durată e prima dată când ni se întâmplă. Nu ştiu ce mai e de făcut, pentru că vine îngheţul şi va fi groază dacă ne îngheaţă instalaţia de alimentare cu apă. E în câmp, cum o încălzeşti, ce să-i faci?! Mă-ntreb şi eu, dacă se-ntâmplă să cedeze instalaţiile, la alimentarea cu apă a comunei, la centralele din şcoli, ne plăteşte firma asta? C-aşa ar fi normal, nu, să-i dăm în judecată, ei oricum ne dau dacă nu plătim, dar problema este ce faci până atunci, cum repari în miezul iernii o astfel de defecţiune? Nici nu ştiu ce să mai zic, noi am pus în funcţiune pentru primărie un generator, dar ne chinuim. Ne văităm degeaba, sunt stat în stat! Toată lumea mă înjură pe mine, toţi au probleme“, a declarat pentru Adevărul primarul comunei Dobroteasa, Ion Crăciunescu.

„Mi-e teamă că sunt depăşiţi de situaţie!“


De raportările contradictorii a luat act şi prefectul judeţului, Silviu Neacşu, care spune că duminică a avut o şedinţă de lucru chiar la CEZ, în speranţa că va impulsiona lucrurile. Reprezentanţii firmei i-au explicat în schimb că se lucrează, că se remediază, că preţ de o jumătate de oră totul e în regulă, după care apare o defecţiune în alt punct şi duce din nou la întrerupere. Concred, când se va remedia totul, rămâne greu de spus.

Mi-e teamă că sunt şi ei depăşiţi de situaţie. Vom vorbi în localităţi să se intervină pentru degajarea zăpezii de pe fire, cu cange, cu nu ştiu ce, pentru că mi s-a explicat că şi asta a fost o problemă, că n-a bătut vântul foarte tare, iar zăpada s-a aşternut pe fire, îngreunându-le, iar acestea au cedat, au căzut stâlpi... Mai avem problema copacilor necurăţaţi, care au agravat situaţia, aşa că trebuie să ne concentrăm pe asta“, a declarat prefectul.

Pe site-ul oficial al CEZ, la secţiunea Media Contact, este pusă la dispoziţie o adresă de e-mail şi un Info Line CEZ - 0251 929, care sună veşnic ocupat. Telefonic nu se poate vorbi cu nimeni, nici pentru un punct de vedere, nici pentru oricare altă problemă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite