Ce spun medicii despre zvonurile privind starea de sănătate a lui Putin: „Nu arată bine, dar nu poate fi vorba de Parkinson”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Un videoclip lansat recent de Kremlin îl arată pe Putin într-o stare de sănătate aparent proastă, lucru care a stârnit reacţiile opiniei publice. Mai mulţi experţi au explicat că deşi liderul de la Kremlin „nu arată bine”, nu poate fi vorba despre boala Parkinson, aşa cum s-a zvonit, şi au subliniat că nu pot să pună un diagnostic fără examinare prealabilă.

În videoclipul de 12 minute distribuit de Moscova, Putin se ţinea strâns de o masă în timpul unei întâlniri cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. El a bătut din picioare şi s-a aplecat de mai multe ori pe parcursul înregistrării, având totodată şi faţa vizibil umflată.

Imaginile au stârnit un val de comentarii privind starea de sănătate de liderului rus, inclusiv din partea unor politicieni.

Vladimir Putin si Serghei Soigu

Ce spun experţii

„Este puţin probabil ca neurologii adevăraţi să comenteze, deoarece sunt învăţaţi să nu comenteze niciodată despre oameni care nu sunt pacienţii lor”, a declarat pentru DW John Hardy, de la Institutul de Cercetare a Demenţei din Regatul Unit.

Hardy a subliniat că nu este neurolog, dar a comentat din postura cuiva care a studiat bolile creierului. „Nici un semn de Parkinson din punctul meu de vedere”, a spus el. „Nu arăta bine... dar nu este vorba despre boala Parkinson”, a mai completat John Hardy.

Şi Ray Chadhuri, un neurolog la Universitatea din Londra, a dezminţit zvonurile potrivit cărora Putin ar suferi de boala Parkinson. „Privind clipul scurt, nu găsesc nicio dovadă să pot spune că Putin suferă de Parkinson”, a spus Chadhuri, potrivit publicaţiei citate. 

Boala Parkinson este dificil de diagnosticat şi poate fi determinată doar printr-un examen neurologic amănunţit în persoană, a explicat Chadhuri. „Balonarea feţei sau tremuratul pot fi cauzate de mai multe motive şi eu nu am văzut vreun tremur”, a spus acesta. 

Caroline Rassell, directorul executiv al Parkinson’s UK, a declarat că boala Parkinson este o afecţiune complexă cu peste 40 de simptome, de la fizice la mentale şi, prin urmare, este imposibil de diagnosticat printr-un videoclip de 12 minute. „Afectează pe fiecare în mod diferit”, a spus Rassell. „Fără un test de diagnostic definitiv, este ceva care poate fi confirmat doar după examinarea unui neurolog sau specialist. Speculaţiile online sunt inutile”, a mai spus aceasta, potrivit DW. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite