Covidul de toamnă bântuie printre români. Cum se manifestă boala care bagă oamenii în spital

0
Publicat:

Numărul pacienţi cu Covid-19 a crescut considerabil în România. Medicii vorbesc despre „Covidul de toamnă”, care vine cu simptome specifice anotimpului şi poate fi confundat foarte uşor cu o simplă viroză.

Simptome Covid19 SURSĂ Arhiva Adevărul
Simptome Covid19 SURSĂ Arhiva Adevărul

Din acest motiv, susţin medicii, testarea este foarte importantă şi eficientă.

,,Din nefericire, numărul cazurilor a crescut. La fel cum anotimpul plăcut de toamnă are caracteristicile lui, la fel şi Covid-19 are anumite caracteristici în această perioadă. Pacienţii prezintă febră destul de mare, până la 40 de grade Celsius, dureri musculare, dureri articulare şi foarte important, prezintă tranzit intestinal accelerat. Totodată, foarte mulţi pacienţi au şi dureri în gât, acel roşu în gât. În această perioadă, Covid-19 poate fi foarte uşor confundat cu o viroză de sezon. Din acest motiv trebuie să fim foarte atenţi, deoarece tratamentul trebuie iniţiat precoce, chiar dacă este urmat la domiciliu, pentru a evita complicaţiile”, precizează dr. Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Neglijenţa oamenilor, factor cheie în creşterea numărului de cazuri

O mare parte din vină pentru creşterea numărului de cazuri o poartă chiar populaţia. Cadrele medicale susţin că oamenii refuză să se mai testeze în momentul în care prezintă simptome specifice, pentru a nu le fi îngrădită libertatea de mişcare. Astfel, mulţi dintre ei preferă să nu afle dacă au sau nu Covid-19, iar virusul poate fi transmis mult mai uşor în rândul populaţiei.

Din nefericire, oamenii nu se mai testează singuri, acasă şi din acest motiv ne confruntă şi cu o creştere alarmantă a numărului de pacienţi. În fiecare zi, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi se prezintă între 10 şi 15 persoane. Dintre acestea, în jur de şase au nevoie de internare. Totuşi, un aspect îmbucurător este că aceste persoane nu sunt în stare gravă, nu necesită internare la Terapie Intensivă”, adaugă dr. Florin Roşu.

Totodată, cadrele medicale consideră că perioada concediilor a fost un alt factor care a condus la creşterea numărului de cazuri.

Perioada concediilor ar putea fi un factor care conduce la această creştere. În concedii oamenii mai uită de prevenţie, de distanţarea socială şi petrec mult timp în spaţii mai aglomerate. Astfel, această creştere poate fi justificată şi din această perspectivă”, a încheiat medicul ieşean.

Medicii îi îndeamnă pe oameni să se izoleze în cazul în care prezintă simptome specifice Covid-19, să poarte mască în spaţiile aglomerate, să se spele riguros pe mâini şi să solicite ajutor medical de specialitate în caz de îmbolnăvire.    

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite