Martorii din cel de-al doilea dosar al fostului primar Vâlcov, la bară. Ghenciu: „Uitaţi-vă unde sunt! N-am mai trecut pe la hotel nici în calitate de client…“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov a ajuns la tribunal înaintea apărătorilor săi FOTO: Alina Mitran
Darius Vâlcov a ajuns la tribunal înaintea apărătorilor săi FOTO: Alina Mitran

În cel de-al doilea dosar în care fostul primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, a fost trimis în judecată au fost audiaţi astăzi, la Tribunalul Olt, trei din cei 18 martori. Deputatul Daniel Bărbulescu a lipsit motivat, Ilie Chiriţă, Cristian Ghenciu şi Dorina Barbu au făcut declaraţii pe alocuri spumoase.

În dosarul cu numărul doi în care fostul primar al Slatinei a fost trimis de procurorii DNA, în noiembrie anul trecut,  în judecată pentru luare de mită, procurorii menţionând că suma încasată prin trei fapte de corupţie cercetate în dosar ajunge la aproape 4,3 milioane lei, au fost audiaţi astăzi primii trei martori, un al patrulea citat, anume deputatul Daniel Bărbulescu, finul fostului primar, lipsind motivat.

Primul audiat a fost preşedintele Fundaţiei pentru Tineret Olt, Ilie Chiriţă, invitat să detalieze cele întâmplate în perioada în care a semnat contractul de chirie cu reprezentanţii firmei care ulterior a amenajat City Hotel (unde au ajuns banii din şpaga încasată de Vâlcov). Preşedintele Fundaţiei pentru Tineret (FPT) şi-a început declaraţia cu un scurt istoric, menţionând că anul în care au început contractările cu diverşi chiriaşi a „părţii comerciale“  din casa Tineretului (hotel, restaurant, discotecă) a fost 1998, când FPT, singura structură de utilitate publică din judeţ, a ţinut să menţioneze martorul, nu şi-a mai permis cheltuielile cu încălzirea şi apa. Dacă primul chiriaş a făcut şi cele mai importante investiţii, cifrate la aproximativ 4 milioane mărci germane, după s-au succedat chiriaşi mai puţin serioşi.

Cum s-a ajuns la contractual cu firma reprezentată de Alexandru Mocanu, a vrut să ştie judecătorul cauzei, martorul răspunzând: „Ca de fiecare dată, am dat anunţ. Cred că l-am dat şi la televiziune, şi pe OLX, dar şi ziare. Am semnat cu S.C. Development SRL administrată de Mocanu Marian, dacă îmi aduc bine aminte pe 20 sau 25 de ani – e contractul la dosar. Chiria – 65.000 dolari anual, plata anticipat în luna decembrie pentru anul următor“, a precizat Chiriţă, menţionând că din partea FPT contractul a fost aprobat de Consiliul de conducere format din preşedinte, director şi contabilul-şef. „Mocanu mi-a spus că este din Bucureşti, că tatăl lucrează în domeniu şi că se pricepe la administrarea hotelului“, a precizat martorul, moment în care judecătorul a vrut să ştie dacă a făcut verificări în ceea ce-l priveşte pe chiriaş. „După o perioadă de, am intrat pe Internet. El mă rugase să verific calitatea lucrărilor. Lucrările erau făcute de un domn Timofte. Calitatea lucrărilor era jalnică. Prima data au început să distrugă. Şi i-am spus: «Bă, tu-mi zici mie să verific calitatea lucrărilor şi voi…». Au început o serie de disensiuni. N-am avut o relaţie extraordinară. Cei din presă, de-atunci, m-au atenţionat. Am intrat pe Internet să văd cine este domnul Mocanu şi am constatat că făcea parte din Consiliul de Administraţie al SC Aceti SRL. După ce am încheiat contractul ziariştii locali mi-au spus că eu i-am închiriat hotelul lui Vâlcov. Cu domnul Vâlcov eu n-am intrat în contact 4-5 ani de zile. Eu credeam că zvonurile nu sunt reale, deoarece eu nu am avut ocazia să discut cu domnul Vâlcov decât de două ori în 2003 şi la un an-doi după ce a luat primar. De atunci n-am mai discutat. Care ar fi nenorocirea dacă i-aş fi închiriat lui Darius Vâlcov, pentru că nu se auzise nimic rău de el?!“, a precizat martorul.

Acelaşi martor a mai menţionat că la începutul acestui an FPT a reziliat contractul cu fostul chiriaş, care nu şi-a onorat obligaţia de a achita chiria în decembrie, conform contractului, la acest moment chiriaş fiind firma condusă de Barbu Dorina, cea care de altfel de ani de zile şi conduce hotelul.

Concluzia martorului a fost că firma cu care a intrat iniţial în contract este însă una de paravan, fiind convins de acest lucru chiar de atitudinea administratorului, pe care, după o vreme, nu l-a mai putut contacta sub nicio formă: „Din moment ce investeşti o mare sumă de bani, cum să nu te intereseze de banul tău?“, s-a exprimat martorul, care a reclamat de asemenea că lucrările executate au fost de o calitate îndoielnică, în timp ce discoteca a fost pur şi simplu abandonată, în stare de degradare.

O altă intervenţie, efectuată de Ilie Chiriţă pe finalul declaraţiei, care a ţinut să precizeze că, având în vedere că a fost reziliat contractul cu primul chiriaş, bunurile care fac obiectul sechestrului asigurator impus de procurori au revenit proprietarului clădirii, a dat apă la moară apărătorilor lui Vâlcov, care s-au grăbit să ceară să se precizeze că proprietarul ar solicita ridicarea sechestrului. Preşedintele FPT a cerut însă, pentru o formula o astfel de solicitare, răgaz până la termenul următor, să se poată consulta cu avocaţii, făcând însă remarca: „Deja pe cale civilă ei se judecă pe bunurile care nu sunt ale lor“.

Cum a intrat Ghenciu în afacere

Cel de-al doilea martor audiat, care pe timpul declaraţiei primului martor a stat pe hol, a fost Cristian Ghenciu. Acesta a povestit fără să pară afectat, după ce, mai devreme, pe holul tribunalului, se arătase faţă de ziarişti deranjat că în materialele de presă este menţionat drept „pulifrici“, cum a intrat în afacere, către cine a făcut plăţi, cum s-a retras.

„În ianuarie 2015 a fost o discuţie cu domnul Vâlcov, în sensul de a cumpăra de la el, prin intermediarii Barbu Dorina şi domnul Şuşală“, a declarant Ghenciu. „Aţi hotărât dumneavoastră?, a vrut să ştie judecătorul. „Am decis eu. (…) Eu cumpăram o afacere care deţine un hotel închiriat. Am făcut două plăţi parţiale: 90.000 către Barbu Dorina şi 260.000 lei către Lucian Şuşală. Toată investiţia era 4 milioane lei, totalul investiţiei făcute de către societate pentru modernizarea hotelului. (…) La data de 15 ianuarie Mocanu Marian mi-a cedat calitatea de administrator al SGV Development. (…) La data de 1 iulie 2015 eu am introdus o acţiune la Tribunalul Olt prin care renunţam la calitatea mea de administrator fără nicio pretenţie financiară. Mi s-a respins acţiunea, cu precizarea că pot face acest lucru la Registrul Comerţului. Societatea nu mai are administrator, în istoric apare ca renunţare la mandat“, a declarant Ghenciu. Judecătorul a vrut să ştie de unde a plătit cele două sume menţionate. „Eu personal, ca şi persoană fizică, fără să închei niciun fel de document. Era o cotă-parte pentru investiţii. Din martie (momentul declanşării acţiunii DNA – n.r.) nu m-a mai interest. Mocanu a rămas unicul asociat şi acesta trebuia să achite chiria. Eu nu ştiu dacă a achitat-o sau nu.

Ştiu că lucrările de renovare la hotel au fost făcute de Plus Confort, de Hard Stil administrată de domnul Olaru, au fost făcute instalaţiile, Bogmar a fost constructorul principal“, a precizat Cristian Ghenciu. De ce a renunţat la tot, a vrut să ştie, printre altele, judecătorul, iar răspunsul martorului, ale cărui declaraţii l-au deranjat vizibil pe Darius Vâlcov, prezent în sală, a fost: „Pentru liniştea mea personal. Uitaţi-vă unde sunt! N-am mai trecut pe-acolo nici în calitate de client“, a mai spus Ghenciu, care a fost nevoit să răspundă şi întrebărilor avocatului apărării, precizând astfel că anterior implicării în afacerea propusă de Vâlcov mai deţinuse în chirie hotelul menţionat, în perioada 2005-2009, însă investiţiile care erau de făcut s-au dovedit costisitoare şi a abandonat afacerea. De data aceasta ar fi fost altceva, pentru că afacerea „funţiona din ziua în care o preluam“.

Barbu Dorina a solicitat un loc de muncă şi a ajuns administrator de hotel

Sosită după ora de începere a şedinţei, martora Barbu Dorina a fost audiată ultima. A omis, probabil cu bună ştiinţă, anumite amănunte solicitate de judecător, a fost nevoită să le furnizeze răspunzând altor întrebări, a dat şi răspunsuri greu de crezut…
A început prin a povesti cum, la un eveniment public, l-a reîntâlnit pe fostul primar Darius Vâlcov şi, pentru că se întorsese de curând din SUA, i-a solicitat un loc de muncă. Vâlcov a trimis-o la prietenii de la City Hotel, unde pentru o lună a lucrat fără contract ca designer, primind 2.500 lei. După această perioadă i s-a propus să preia conducerea hotelului, printr-o firmă pe care urma s-o înfiinţeze, lucru care s-a şi întâmplat, apărând astfel City Hotel &Lounge, cu sprijinul avocatului Bogdan Chiosan (care a fost în sală, în calitate de prieten al lui Cristian Ghenciu). Studii de specialitate nu avea pentru atribuţiile de designer, „dar mă pricep“. Pentru amenajările din hotel a lucrat cu arhitectul „Cătălin“.

Dacă până la un punct lucrurile au fost relativ clare (deşi n-a convins pe nimeni povestind cum a dobândit efectiv locul de muncă),pentru momentul în care a primit banii de la Cristian Ghenciu explicaţiile s-au încurcat rău de tot, până la a nu se mai înţelege nimic. „A venit (Ghenciu – n.r.) la începutul anului 2015, în ianuarie dacă nu mă-nşel, spunându-mi că dumnealui va prelua conducerea hotelului, lucru care nu era adevărat, dumnealui preluând doar conducerea SGV. (…) Banii respectivi i-am luat şi i-am dat înapoi. Venea să-mi dea bani doar ca să plec de acolo“ a povestit martora, care ba nu-şi mai aminteşte câţi erau, ba nu i-a numărat, ba erau restul unui preţ prea mare plătit lui Ghenciu pentru o maşină, ba erau bani daţi de Ghenciu doar să plece…

Barbu Dorina a mai povestit că făcea cumpărărturile pentru hotel cu reprezentantul Bogmar şi că acesta făcea plăţile, dar şi că pe la hotel, pentru a verifica dacă se achită cu bine de sarcini, trecea „o domnişoară Guşatu“. Nu i-a fost greu martorei, după ce a răspuns la întrebarea procurorului dacă a fost desemnată de Vâlcov să conducă hotelul că între-adevăr acesta a desemnat-o, să răspundă ulterior, de data aceasta avocatului lui Vâlcov, având de ales de data aceasta, că de fapt a fost „recomandată“, nu „desemnată“.

Alţi cinci martori din dosar vor fi audiaţi la următorul termen în dosar, pe 26 octombrie 2016, cei citaţi fiind: Daniel Ionuţ Bărbulescu, Adi Florinel Barbu, Natalia Păduraru, Sorin Alexandru Păduraru şi Minel Florin Prina.

CITIŢI ŞI: 

Darius Vâlcov, deferit justiţiei pentru o şpagă de aproape un milion de euro

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite