Darius Vâlcov, deferit justiţiei pentru o şpagă de aproape un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Darius Vâlcov, fost ministru de finanţe şi fost primar al Slatinei, pentru că ar fi luat mită circa un milion de euro ca să atribuie mai multe contracte unor oameni de afaceri.

Darius Vâlcov, aflat sub control judiciar, este acuzat de luare de mită (două infracţiuni) şi trafic de influenţă.

”În perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri - denunţător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate”, se arată în rechizitoriul prin care Darius Vâlcov a fost trimis în judecată.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.

Afacerea "Reabilitarea Centrului Istoric"

Un alt contract cercetat de DNA,este cel semnat pe 20 iunie 2012, de Primăria Slatina cu asocierea dintre Condor Păduraru, Bebe Trans, VH Electronic şi Oltenia Garden privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina   - străzile Lipscani şi Mihail Eminescu, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA (TVA-ul reprezentând 1.854.460 lei).

Deşi contractual a fost încheiat pe 20 iunie 2012, iar Darius Vâlcov nu fusese legal învestit în funcţia de primar, acesta câştigând însă alegerile pentru Primăria municipiului Slatina,  în perioada 22 iunie 2012-18 decembrie 2012 a deţinut legal funcţia de primar, cu precizarea că începând cu data de 26 iunie 2012 şi-a delegat atribuţiile menţionate mai sus viceprimarului municipiului Slatina, Minel Prina.

Afacerea "Compania de Apă Olt"

La data de 23 iulie 2014, Compania de Apă Olt a semnat un contract de lucrări cu Condor Păduraru SRL, reprezentată de Sorin Păduraru, privind „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, în valoare de 17 milioane de lei, preţul licitat contractat (suma acceptată în contract, exclusiv TVA) fiind de 19.537.029, 92 de lei.

După o lună de la semnarea contractului, potrivit denunţului făcut de Sorin Păduraru, afaceristul a fost contactat de Cătălin Ştefan Rotea - şeful de cabinet al lui Darius Vâlcov, fost prefect de Olt, care i-ar fi pretins 10% din valoarea contractului, pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”.

Păduraru a acceptat, motivând că ştia că vărul politicianului era director la Compania de Apă Olt. Ei au stabilit iniţial ca banii să fie daţi prin intermediul lui şoferului Lucian Şuşală. Era vorba de 1,7 milioane de lei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite