Managerul Spitalului Judeţean Slatina, ofticat că presa dezvăluie dramele pacienţilor
0Andrei Iordache, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina, a contraatacat, joi – 4 septembrie, în urma publicării de către “Adevărul” a dramei unei familii din municipiu ai cărei membri au avut de suferit în ultimii 14 ani după ce au ajuns la spitalul slătinean. În cadrul unei emisiuni difuzate de un post local, Iordache a încercat să minimalizeze drama familiei respective şi să arunce vina pe ziarişti, ce ar fi “exagerat” situaţia.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina a reacţionat cât a putut de repede după publicarea, miercuri – 3 septembrie, a dramei familiei Mataraş din municipiu, care, în decursul ultimilor 14 ani, şi-a pierdut doi membri, iar un altul are viaţa distrusă la acest moment după ce a rămas cu mâna dreaptă paralizată. Necazurile au survenit după ce membrii familiei menţionate au ajuns la spitalul din Slatina cu diverse probleme de sănătate, iar modul cum ei ar fi fost trataţi de cadrele medicale de aici a dus, sunt convinşi membrii familiei, la producerea “incidentelor”, cum le-a numit managerul Andrei Iordache, ce le-a produs atâta suferinţă.
“Este vorba despre drama unei familii Mataraş din Slatina care, în ultimii 14 ani începând cu anul 2000, au avut trei incidente. În presă a fost reliefat cu titlu mare de-o şchioapă că familia Mataraş a fost distrusă de Spitalul Slatina. Evident că eu nu acuz pe nimeni, este chiar şi o anchetă în curs. Ultimul exemplu din această familie a fost acum două săptămâni: a venit pacientul (Emilian Mataraş, n.r.) în UPU cu o anumită simptomatologie, a fost tratat, investigat, după câteva ore a plecat acasă (în fapt, potrivit declaraţiilor rudelor martore la întâmplare, pacientul a stat maximum 20 minute la Spitalul Judeţean, n.r.) şi, în câteva ore, a decedat. În anul 2000, o membră a familiei (soţia pacientului menţionat, n.r.) a pierdut o sarcină, apoi, în 2009-2010, fratele pacientului a avut o altă problemă şi a dat în judecată Spitalul (în fapt, totul a avut loc în 2012, n.r.). V-am dat un exemplu care este într-adevăr o problemă, un exemplu de o anumită nemulţumire, dar v-am dat şi un exemplu despre cum se poate pune în presă un titlu şi un punct de vedere unidirecţional”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Slatina, dr. Andrei Iordache.
Aceasta a fost declaraţia directorului unităţii sanitare etalon a judeţului Olt despre drama familiei Mataraş, caz prezentat pe larg zilele trecute, cu documente şi declaraţii, de “Adevărul”, dramă care, însă, a fost aruncată în derizoriu. Managerul spitalului slătinean s-a grăbit să pună pe seama hazardului drama familiei Mataraş din Slatina ce a răzbătut întâmplător în presă şi, mai mult, nu s-a sfiit să dea lecţii de deontologie profesională ziariştilor care au îndrăznit să dezvăluie dramele unora dintre pacienţii spitalului.
Trase(-ism-)ul unui manager
Alte drame petrecute la Spitalul Judeţean Slatina s-au soldat cu rezultate concrete doar după ce tot presa a aflat de ele şi le-a prezentat. Astfel, doar ca urmare a intervenţiei mass-media, cei care au condus spitalul din Slatina în ultimii ani au fost nevoiţi să închidă contractele de muncă a câtorva medici, iar alţii încă se judecă cu spitalul după ce au dat dovadă de superficialitate în modul cum au tratat/diagnosticat pacienţii. Până să se ajungă însă la asemenea exemple au murit oameni ce puteau fi salvaţi, iar alţii au rămas cu sechele pe toată viaţa.
În fapt, însuşi managerul Spitalului Judeţean Slatina a avut şi are încă de suferit de pe urma unui astfel de “incident” petrecut în luna octombrie a anului trecut în cadrul unităţii pe care o conduce. Mai exact, dr. Andrei Iordache este cercetat penal într-un dosar ce a făcut şi continuă să facă vâlvă deoarece este implicat unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, nimeni altul decât preşedintele PSD Slatina şi vicepreşedinte al PSD Olt, adică şeful politic al managerului spitalului slătinean. Oprescu a provocat un accident în seara de 3 octombrie 2013 intrând cu o maşină 4x4 marca Toyota Hillux într-o căruţă, pe raza satului Criva ce aparţine de oraşul Piatra-Olt, atelaj pe care l-a spulberat şi în care se aflau patru persoane – două femei, un bărbat şi un minor. În urma impactului, persoanele din căruţă au ajuns la Spitalul Judeţean din Slatina cu diverse răni, iar, ulterior, doar o persoană, respectiv conducătorul atelajului (un bărbat de 34 de ani din acelaşi oraş cu vicele C.J. Olt) a rămas internat din cauza leziunilor suferite. Marius Oprescu nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Bărbatul rămas internat a decedat însă trei săptămâni mai târziu la spitalul slătinean din cauza unor complicaţii, unitate condusă la acel moment tot de Andrei Iordache. Oprescu s-a ales de atunci cu patru capete de acuzare: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, instigare la fals şi refuzul, împotrivirea ori sustragerea de a se supune recoltării probelor de sânge sau testării aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei.
Andrei Iordache este acuzat în acest dosar de favorizarea infractorului şi abuz în serviciu contra intereselor publice. În fapt, managerul spitalului slătinean chiar s-a trezit încătuşat şi a stat după gratii din acest motiv pentru 24 de ore, la fel ca şi Oprescu. Dosarul a fost preluat de procurorii Curţii de Apel Craiova şi se află încă “în lucru”.
Duplicitarismul dr. Andrei Iordache (foto), care una spune la televizor, altceva ziariştilor, propriilor angajaţi şi pacienţilor cu care stă de vorbă, nu mai miră pe nimeni. Acesta este cunoscut ca fiind unul dintre tinerii politicieni traseişti din judeţul Olt, deşi, la un moment dat, el reuşise să se afirme ca un reprezentant de seamă al noii generaţii de politicieni din judeţ prin pragmatismul şi declaraţiile războinice pe care le făcea cu orice prilej la adresa autorităţilor sau duşmanilor politici - la începuturile carierei sale politice. Iniţial membru de bază al PNL (chiar şi candidat la Primăria Slatina, n.r.), Iordache nu s-a sfiit inclusiv să fluture cătuşe în conferinţe de presă la adresa unora dintre reprezentanţii de seamă ai PDL sau PSD pentru ca, ulterior, după ce a sărit din barca liberalilor - în cea a PSD, să uite, peste noapte, toate declaraţiile sfidătoare anterioare la adresa noilor colegi de partid. De menţionat că acesta a trecut şi pe la UNPR.
Iordache este manager al Spitalului Judeţean Slatina din anul 2012, după ce, abia înregimentat la PSD, a fost numit în această funcţie direct printr-o decizie de către Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt şi al Consiliului Judeţean Olt, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean Slatina. De atunci, lui Iordache i-a fost prelungit mereu mandatul în fruntea instituţiei. Andrei Iordache nu are voie să se prezinte la concursul oficial ce va fi organizat pentru funcţia pe care deja o ocupă deoarece este cercetat penal în două dosare. Iar concursul este amânat în mod constant.
Vă mai recomandăm:
Spitalul Judeţean Slatina se modernizează, dar nu scapă de imaginea scandalurilor de malpraxis
Doctorul Cornel Fulga de la Spitalul Judeţean Slatina rămâne şomer