FOTO  Blestem căzut asupra unei familii din Slatina: viitorul fraţilor Mataraş, distrus la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O întreagă familie din Slatina şi-a văzut spulberate visurile după ce membrii ei au ajuns la Spitalul Judeţean din oraş cu diverse probleme de sănătate. Rând pe rând, o femeie şi doi bărbaţi au trecut pe la spitalul menţionat, de fiecare dată urmările fiind catastrofale pentru pacienţi. Punctul culminant a fost atins luna trecută, când unul dintre membrii familiei a murit. Cei rămaşi în viaţă sunt convinşi că totul e din vina cadrelor medicale.

Abia s-au liniştit apele la Spitalul Judeţean Slatina după valul de probleme din anii anteriori cauzate de superficialitatea unor cadre medicale de aici că iarăşi au apărut situaţii „delicate”. Cazul de faţă s-a petrecut în cadrul familiilor a doi fraţi pe nume „Mataraş”, originari din municipiul Slatina. Primul semnal de alarmă a fost tras de pierderea sarcinii de către soţia unuia dintre fraţi, pierdere cauzată din vina cadrelor medicale – este convinsă familia. Apoi a urmat un accident în urma căruia celălalt frate, cumnatul femeii amintite, a rămas doar cu o mână funcţională, aceasta după ce ar fi fost tratat superficial la acelaşi spital. În urmă cu nici două săptămâni, fratele acestuia – soţul femeii anterior menţionate - a murit după ce „a beneficiat” de ajutorul medicilor de la acelaşi spital. Dar să luăm cazurile pe rând.

În anul 2000, în luna aprilie, soţia unuia dintre cei doi fraţi a ajuns la Spitalul Judeţean din Slatina cu dureri specifice naşterii, aceasta fiind aproape de termenul final de nouă luni. Membrii familiei spun că, odată ce femeia a ajuns la spital - noaptea, asistentele medicale nu au trezit-o pe doctora care era de gardă (dr. Râşniţă), administrându-i ele câteva calmante. Aflată sub efectul medicamentelor, femeia a adormit, doctora văzând-o abia dimineaţă, absolut întâmplător. Membrii familiei sunt convinşi acum că, dacă asistentele medicale ar fi trezit-o pe doctoră, cum trebuia, copilul s-ar fi născut în siguranţă. Dar, cum nu s-a întâmplat astfel, copilul a murit în pântecul femeii, iar, de atunci, aceasta nici nu a mai putut avea copii din cauza operaţiei prin care a fost extras fătul, neînsufleţit. Familia nu a făcut atunci tam-tam, sfătuită fiind de toată lumea că nu ar avea nicio şansă la dreptate într-o luptă contra „sistemului”. Însă ghinioanele nu s-au oprit aici asupra familiei fraţilor Mataraş.

În noiembrie 2012, cumnatul femeii mai-sus menţionate, Gabriel Mataraş (38 ani la acel moment), a suferit un accident în timp ce-şi ajuta un prieten la amenajarea instalaţiei de apă-canal la o casă din comuna Milcov. Mai exact, acesta a alunecat şi a căzut pe mâna dreaptă, rupându-şi membrul menţionat: „traumatism închis de cot drept soldat cu entorsă de cot drept cu ruptură de ligamente bilateral şi paralizie de plex brahial inferior drept”. Drept urmare, a ajuns la Spitalul Judeţean din Slatina, unde a fost primit la Urgenţe de către dr. Popa Constantin de la secţia Ortopedie, în grija căruia a şi rămas ulterior internat. După cum a aflat ulterior, toate necazurile de aici ar fi început, respectiv de la faptul că accidentul său impunea să fii fost văzut şi de către un doctor de la secţia Chirurgie, fapt ce i-ar fi putut rezolva situaţia în mod normal încă de atunci, crede Gabriel Mataraş. Dar acest lucru nu a avut loc, doctorul de gardă Popa considerând că nu ar fi nevoie de prezenţa unui medic specialist de la Chirurgie. Acesta ar fi fost începutul sfârşitului pentru pacientul amintit.

image

„Am ajuns seara la spitalul din Slatina, unde am fost preluat de dr. Popa Constantin de la Ortopedie, care mi-a pus o atelă gipsată. L-am întrebat pe dr. Popa dacă e grav ce păţisem şi el mi-a spus că se rezolvă, că nu am niciun os rupt etc. Am rămas internat aici până la jumătatea acelei luni noiembrie, apoi, a doua zi după externare, pentru că mă simţeam foarte rău, am fost internat la Spitalul Militar de Urgenţă din Bucureşti, unde am fost operat imediat. Am rămas internat acolo o lună şi am rămas, în final, cu o paralizie la mâna operată, dar nu din cauza celor de la Bucureşti, ci a celor de la Slatina care nu ar fi făcut de la început ce trebuia, nu m-a văzut doctorul care trebuia – adică cineva de la Chirurgie de a cărui competenţă ţinea cazul meu, după cum mi s-a spus de către specialiştii de la Spitalul Militar. De atunci şi până acum am fost operat de patru ori la Bucureşti. Am ajuns, apoi, şi la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde am fost şi aici operat la aceeaşi mână pentru refacerea ligamentelor, tendoane etc. În prezent nu îmi simt mâna dreaptă, care a rămas deformată, însă continui cu operaţiile. Anul trecut am fost nevoit să ies la pensie pe caz de boală, acum eu având certificat de persoană cu handicap”, povesteşte Gabriel Mataraş, privindu-şi cu tristeţe mâna "moartă" (foto).

„Eu nu-i las să scape aşa uşor pe oamenii ăştia de la Spitalul Judeţean Slatina”

Faptul că pacientul menţionat nu ar fi fost corect diagnosticat este reliefat în biletul de externare de la Clinica de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din Iaşi, unde este menţionat, negru pe alb, faptul că traumatismul suferit de Gabriel Mataraş „a fost iniţial neglijat” la spitalul din Slatina. În prezent, pacientul încearcă să se readapteze la viaţă şi la necesităţile de bază ale acesteia având doar mâna stângă funcţională, cea dreaptă fiind total paralizată.

„Dacă nu ajungeam la Spitalul Militar din Bucureşti eram mort acum, aşa mi-au spus specialiştii unde am fost ulterior. Dacă cei de la Slatina ar fi tratat situaţia corect, eu ar fi trebuit acum să fiu binemersi deoarece rana mea ar fi putut fi uşor remediată dacă aş fi fost văzut de un doctor specialist de la secţia Chirurgie şi nu doar de la Ortopedie sau Neurologie, cum s-a întâmplat. Cazul meu, pe unde am fost şi am întrebat medicii, mi-au spus că, odată ce s-a văzut că nu am oase rupte, ar fi trebuit de la început să cheme pe cineva de la Chirurgie. Am ajuns în situaţia hilară în care mi-au pus, când eram internat aici la Slatina, sticle cu apă rece la ghips ca să mi se dezumfle mâna, chipurile!?! Aţi mai auzit de aşa ceva?! (...) Eu sunt, acum, practic, o persoană cu handicap, am o pensie de 350 de lei şi atâta tot. Dacă cineva cred că un om poate trăi decent în ţara asta, la preţurile care sunt, cu suma asta - pe lună -, atunci să fie el sănătos pentru că eu îi spun că se înşală. Vă spun sincer că, dacă nu ar fi fost soţia mea, care lucrează ca şi confecţioner textile aici în oraş, eu nu aş fi putut să mă descurc. Nu vă daţi seama de câţi bani a fost nevoie pentru toate prin câte am trecut, iar eu nu provin dintr-o familie cu resurse financiare, suntem o familie simplă, obişnuită. Şi avem şi un copil. Eu nu-i las să scape aşa uşor pe oamenii ăştia de la Spitalul Judeţean Slatina, merg până-n pânzele albe pentru că încă mai am de tras, calvarul meu nu s-a terminat”, afirmă Gabriel Mataraş.

Gabriel urmează să se prezinte din nou la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi pentru o nouă operaţie într-o lună, după care vor mai urma alte 3-4 operaţii la mâna cu pricina până la finalizarea tuturor procedurilor medicale de reconstrucţie a tendoanelor flexoare ale mâinii drepte. Între operaţii, Gabriel este nevoit să se prezinte la spitalul din Moldova pentru şedinţe de kinetoterapie. Pentru toate câte a pătimit, Gabriel Mataraş se judecă cu Spitalul Judeţean Slatina şi cu dr. Popa Constantin. De la Colegiul Medicilor Olt nu a primit nicio veste bună, reprezentanţii instituţiei spunând că nu este vorba despre nicio culpă medicală în cazul său.

„Dacă nu cunoşti oameni şi toată lumea spunea că nu ai ce să le faci celor din spital, noi nu am făcut scandal când a fost cu sarcina cumnatei mele, în anul 2000. Dar, de data aceasta, chiar nu se mai poate: cumnata mea a păţit ce a păţit, cu mine au făcut ce au făcut, acum a fost fratele meu... Păi ajungi să înnebuneşti, nu altceva! Vrem doar să se facă dreptate şi să nu mai păţească nimeni ce am păţit noi în spitalul ăsta”, mai spune Gabriel Mataraş.

Două EKG-uri cu rezultate diferite

Punctul culminant al familiei celor doi fraţi a fost atins însă în urmă cu nici două săptămâni. Fratele lui Gabriel, respectiv Emilian (39 ani), tot din Slatina (soţul femeii care a pierdut sarcina menţionată la începutul articolului, n.r.), a ajuns şi el la Spitalul Judeţean din capitala Oltului în noaptea de 18 august. Acesta acuza, spun soţia victimei şi fratele acestuia, arsuri în coşul pieptului.

„Soţul meu îmi spunea, în ziua de dinaintea morţii, că simte arsuri în piept. În noaptea aceea (23/24 august), pe la 03.30-04.00, am ajuns la Spitalul Judeţean pentru că Emi mi-a zis că nu mai scapă de arsurile din piept. La spital am stat cam 20 de minute maxim şi am plecat acasă, medicul care l-a primit, dr. Dragoş Toader, administrându-i o injecţie pentru calmare cu Nospa parcă, apoi i-a dat o reţetă cu Omez şi Metoclopramid, pe care urma să o cumpărăm dimineaţa. Am ajuns acasă şi el a dormit singur în cameră; a doua zi l-am găsit nemişcat, mort. (...) Mi s-a spus apoi de la spital cum că el (victima, n.r.) ar fi refuzat internarea, dar nu e adevărat pentru că, dacă ar fi fost astfel, ar trebui să se vadă semnătura lui undeva. Am vorbit apoi cu medici specialişti care ne-au spus că, la UPU, când Emi a ajuns în acea noapte, i-au făcut un EKG din care până şi un student la Medicină şi-ar fi dat seama uşor că simptomele sale cel puţin ridicau un semn de întrebare – că există o problemă cardiacă; se vede asta scris şi în documentul acesta EKG făcut atunci soţului meu: <<traseu abnormal>>, ceea ce arăta semne de ischemie cardiacă, adică infarct, din ce mi s-a spus. Noi credem că cei de la UPU l-au tratat superficial, poate că nici nu s-au uitat atent pe EKG la ora aceea din noapte pentru că, altfel, îmi vine greu să cred că doctorul care l-a văzut, dr. Dragoş Toader, nu ar şti să citească un EKG. Dacă l-ar fi tratat corect, atunci poate că soţul meu mai trăia încă. Din vina lor, a doctorilor de la spitalul ăsta nenorocit, eu am ajuns acum să fiu singură, complet singură”, spune Mariana Mataraş (38 ani), soţia fratelui mort.

Conducerea Spitalului Judeţean Slatina anchetează

Reprezentanţii Spitalului Judeţean Slatina (foto) văd diferit problemele prin care a trecut familia fraţilor Mataraş. Dacă, în ce priveşte problema sarcinii pierdute în anul 2000, cazul nu este cunoscut de actuala conducere a unităţii sanitare, alta este situaţia celorlalte două probleme suferite de către cei doi fraţi Mataraş. Astfel, în ce-l priveşte pe Gabriel Mataraş, lucrurile sunt apreciate a fi cât se poate de clare în sensul că totul urmează a fi stabilit de instanţă, în urma procesului aflat încă pe rol.

image

În privinţa celei mai recente „tragedii” din familia fraţilor Mataraş, respectiv moartea lui Emilian Mataraş, conducerea spitalului slătinean spune că situaţia este cunoscută şi că deja au fost luate măsuri în acest sens.

„Noi, pe data de 27 august, ne-am autosesizat şi am convocat o comisie ce a analizat situaţia despre care vorbiţi referitoare la pacientul Mataraş Emilian. Din comisie au făcut parte persoane de la secţia Primiri Urgenţe, secţia Cardiologie şi Medicina Legală. Raportul final a fost prezentat pe data de 29 august, cu precizarea că acesta nu ţine loc de decizie definitivă în acest caz, dacă a existat o culpă medicală sau nu. La dosar nu am avut şi rapotul medico-legal cu cauza morţii pacientului, iar, din documentele existent - inclusiv fişa pacientului, a reieşit că s-a intervenit corect la noi, investigaţiile făcute la acel moment au fost normale, EKG - traseu normal, tensiunea: 130/80, saturaţie: 99, alură ventriculară: 86 etc. La acest moment, noi nu discutăm despre vinovăţia cuiva, dar, totodată, nici nu putem scoate din discuţie 100% că nu e vinovat medicul sau personalul de la UPU care a văzut pacientul şi aceasta deoarece, repet: încă noi nu avem raportul medico-legal. După ce o să avem toate datele, pentru că ancheta este în curs de derulare, acesta a fost doar un prim pas în acest sens, vom face o nouă analiză şi vom vedea exact ce s-a întâmplat”, a declarat dr. Andrei Iordache, manager Spitalul Judeţean Slatina.
 

Vă mai recomandăm:

Spitalul Judeţean Slatina se modernizează, dar nu scapă de imaginea scandalurilor de malpraxis

Doctorul Cornel Fulga de la Spitalul Judeţean Slatina rămâne şomer

Doi doctori de la Spitalul Judeţean Slatina, condamnaţi "cu executare" pentru moartea unui copil de nouă ani

O nouă acuzaţie de malpraxis la Spitalul Judeţean din Slatina: copil de patru ani rămas paralizat de o mână

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite