Lista lungă a bolilor „de piscină“. Care sunt măsurile de igienă obligatorii pentru a scădea drastic riscul de îmbolnăvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele toride înseamnă şi bălăceală, apă, soare la bazinele de înot. Relaxarea la piscină implică totuşi riscuri serioase pentru sănătate.

Piscina este poate cel mai la îndemână mijloc de relaxare în zilele toride, iar mulţi o preferă chiar şi pe litoral, deşi, spun specialiştii în sănătate publică, apa mării este mult mai sigură decât apa din piscină în privinţa contractării virusurilor şi bacteriilor, oricât de bine ar fi dotate cu filtre şi corect clorinate piscinele.

Lista bolilor cu care poţi pleca de la piscină este foarte lungă, iar neplăcerile se pot întinde chiar şi pe toată viaţa, anumite ciuperci fiind deosebit de rezistente la tratament. Iată care sunt cele mai frecvente dintre acestea, potrivit specialiştilor Direcţiei de Sănătate Pubşică Olt:

Conjunctivita şi otita - sunt  boli des întâlnite în timpul verii din cauza scăldatului în locuri supraaglomerate sau neamenajate. Conjunctivita se manifestă prin mâncărimi oculare, senzaţii de arsură, secreţie abundentă. Conjunctivita, atât cea bacteriană, cât şi cea virală sunt extrem de contagioase,  şi dacă nu sunt luate măsuri de tratament şi prevenire, boala se poate extinde şi la celălalt ochi sau la alte persoane, avertizează medicii.

Otita - se manifestă prin dureri de urechi, febră, frisoane, secreţie nazală, apetit
diminuat, greaţă, vărsături, plâns nocturn, în cazul copiilor. Umezeala este unul dintre factorii care cresc riscul infecţiilor, de aceea otitele sunt mai frecvente în perioada practicării înotului.

Meningitele, şi encefalitele - intră în rândul bolilor care prezintă un grad foarte ridicat de risc, ajungând să fie fatale dacă se întârzie administrarea tratamentului potrivit. Acestea sunt determinate de infestarea cu virusuri prezente în ape contaminate din  piscine neigienizate corespunzător.

Boli digestive - prin ingestia de apa de piscina;

Bolile transmise pe cale cutanată, unele dintre ele, cum este cazul leptospirozelor, cu efecte deosebit de grave. Simptomele acestora sunt: dureri musculare, febra, frisoane, dureri de cap, icter, hemoragii renale şi pericolul insuficienţei renale. Cel mai mare pericol al leptospirozelor este reprezentat de insuficienţa renală. „Merită menţionat faptul că aceste afecţiuni dermatologice apar atât pe pielea sănătoasă, dar au o incidenţă mai mare la cei care prezintă o poartă de intrare pentru bacterii, virusuri, paraziţi etc. (zgârieturi, răni)“, menţionează specialiştii în sănătate publică.

Deşi putem considera că o piscină a cărei apă miroase puternic a clor este mai sigură, suntem departe de adevăr, avertizează medicii, care spun că adesea este semnul că sunt probleme şi a fost nevoie să se intervină suplimentar. Chiar şi în aceste condiţii, anumiţi microbi, fungi şi paraziţi rezistă în apa clorinată de la câteva ore până la câteva zile. Pe de altă parte, îmbăierea în apă supraclorinată determină iritaţii ale pielii, înroşirea pielii, a ochilor, mâncărimi, eczema, alergii. .

Cum scădem riscul de a contracta bolile

Deşi riscurile sunt mari, nu renunţarea la relaxarea la piscină este neapărat soluţia, ci respectarea unor reguli simple de igienă şi comportament.

Primul gest pe care trebuie să-l facem, după ce ne-am asigurat că am ales o piscină bine îngrijită, cu referinţe bune şi care nu este supraaglomerată, este să facem un duş temeinic, cu apă şi săpun, înainte de a intra în bazin, protejându-i, astfel, pe cei din jur. Un duş cu apă şi săpun vom face şi înainte de a pleca de la piscină, de data aceasta pentru a fi noi cei protejaţi. Pentru a ne lămuri cât de importante sunt astfel de obişnuinţe, ar trebui să ţinem cont de faptul că, spun medicii, riscul de conjunctivită scade la jumătate dacă la ieşirea din bazin spălăm ochii cu apă din abundenţă.

Un alt gest care ne apără de boli este acela de a ne şterge corpul cu prosopul, la ieşirea din bazin, mediul umed fiind propice dezvoltării ciupercilor.

O altă grijă trebuie să fie aceea de a avea prosopul nostru pentru şezlong, pe care este recomandat să nu ne aşezăm direct. Şi şlapii fac parte din „trusa“ obligatorie pentru piscină, şi ar trebui să-I folosim chiar şi pentru a parcurge distanţa de la şezlong până la piscină. Ciupercile piciorului şi unghiei pe care le putem contracta din spaţiile comune sunt, unele, deosebit de greu de tratat, uneori lupta întinzându-se pe toată viaţa.

De efectele nocive ale clorului asupra firului de păr şi scalpului ne putem de asemenea apăra folosind casca de înot, care ne ajută şi în prevenţia otitelor.

Grijă mare trebuie să avem în cazul copiilor, ale căror afecţiuni care persistă mai mult de o zi-două trebuie temeinic investigate şi tratate doar conform recomandării medicului.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite