Începe vaccinarea antigripală. Medic: „Să aștepte să treacă un an, dacă s-au imunizat anul trecut”

0
Publicat:

Campania de vaccinare antigripală va demara curând în cabinetele medicilor de familie. Cei care s-au vaccinat anul trecut sunt sfătuiți să aștepte să treacă 12 luni.

Vaccinul antigripal va ajunge în câteva zile în cabinetele medicilor de familie FOTO Arhiva
Vaccinul antigripal va ajunge în câteva zile în cabinetele medicilor de familie FOTO Arhiva

Vaccinul antigripal va ajunge în zilele următoare în cabinetele medicilor de familie, acesta intrând deja în depozitele direcțiilor de sănătate publică.

Vaccinarea se va face în acest an cu produsul biologic INFLUVAC TETRA (monodoză), a anunțat Direcția de Sănătate Publică Olt.

Cine beneficiază de vaccin gratuit

În depozitul din Olt a intrat o primă tranșă de vaccin, peste 20.000 doze, categoriile populaționale considerate la risc și pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală fiind:

1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane (HIV);

2. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;

3. Gravide;

4. Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații;

5. Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

6. Toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

„Chiar au venit și au întrebat oamenii”

Deși exista teama că semi-eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 își va pune amprenta și pe campaniile ulteriore, medicii de familie spun că pacienții au încredere în vaccinul antigripal și că întreabă constant când se pot prezenta la vaccinare.

„Vaccinul antigripal e de sine stătător, cu toate actele în regulă, verificat de atâția ani, și lumea a căpătat încredere. Problema e alta, anume că cei care s-au vaccinat anul trecut în luna noiembrie sau decembrie nu e bine să vină să se vaccineze acum, le-am recomandat să aștepte să treacă un an de zile, este foarte importantă treaba aceasta”, atrage atenția medicul de familie Mihai Ungureanu, președintele Societății Medicilor de Familie Olt.

Dr. Ungureanu explică și din ce motiv se face această recomandare.

„Există anticorpi de la vaccin care au perioadă de cel puțin un an de zile și în momentul în care faci vaccinul mai devreme există riscul să te trezești că-ți inactivează o parte din vaccin și faci cu eficiență mai mică. De asta se recomandă să se amâne vaccinarea două-trei săptămâni față de perioada când s-a făcut anul trecut, pentru că și așa gripa la noi s-a mutat către lunile februarie-martie, nu mai e în decembrie”, a adăugat medicul.

Pacienții ar trebui să stea liniștiți, a mai spus medicul, cu privire la asigurarea dozelor necesare, fiecare medic de familie având evidența pacienților cronici din listă și făcând solicitări de vaccin în funcție de această evidență, astfel că nu există riscul „să rămână pe dinafară”.

Dr. Ungureanu spune că a observat la pacienții săi că cei doi ani de pandemie au dus la o scădere a imunității, așa că recomandă cu atât mai mult în această situație vaccinarea antigripală.

„Au apărut viroze destul de urâte și rezistente la tratament, a fost nevoie de antibiotic. Faptul că noi am stat izolați și cu măscuțele ne-a ajutat pe de o parte foarte mult, dar a avut și reversul, pentru că ne-a ținut ca într-un clopot, noi n-am mai interacționat să întâlnim cantități mici de bacterii și de viruși care să ne creeze imunitatea”, a mai spus medicul de familie.

Vaccin antigripal nazal pentru pacienții cu teamă de ac

În afara produsului monodoză asigurat gratuit în cadrul campaniei naționale, pacienții care au teamă de ac au la dispoziție un produs spray care se administrează nazal. Vaccinul antigripal sub această formă poate fi cumpărat din farmacii (prețul este apropiat de cel al vaccinului „clasic”) și poate fi folosit atât pentru copii, cât și pentru adulți, menționează medicul de familie.

„Cei care nu au făcut niciodată vaccinul antigripal este indicat să facă la o lună rapelul, pentru a dezvolta anticorpi. Dacă pacientul anul trecut a făcut de două ori, acum îl va face o singură dată”, a conchis medicul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite