FOTO VIDEO  Trofeul de la Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc” Slatina a rămas pe meleagurile autohtone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marele Premiu al concursului pentru copii de dansuri populare a rămas în jud. Olt  (FOTO: Mugurel Manea)
Marele Premiu al concursului pentru copii de dansuri populare a rămas în jud. Olt  (FOTO: Mugurel Manea)

Concursul Naţional pentru Copii ”Căluşul Românesc” de la Slatina, ajuns la a 17-a ediţie şi derulat în intervalul 3-4 iunie, a ajuns la final. O veritabilă ”armată” alcătuită din 1.760 de copii din toată ţara şi-au etalat talentul în dansuri populare tradiţionale pe o scenă amplasată în aer liber în centrul municipiului, în faţa spectatorilor. Vineri – 5 iunie, evenimentul s-a încheiat cu festivitatea de premiere a câştigătorilor.

Cea de-a XVII-a ediţie a Concursului Naţional pentru Copii „Căluşul Românesc” de la Slatina s-a încheiat, cum altfel, decât cu un alt spectacol de zile mari, unde căluşul a făcut iarăşi “legea”. Totul s-a desfăşurat sub ochii slătinenilor de toate vârstele pe o scenă amplasată în esplanada din centrul oraşului. Înainte de începerea show-ului final a avut loc însă festivitatea de premiere a celor mai buni copii dansatori populari, indiferent că a fost vorba despre căluş ori alt dans popular tradiţional.

Aproximativ o oră şi jumătate a durat întreaga festivitate de premiere a câştigătorilor. În total, juriul competiţiei a acordat puţin peste 80 de premii distribuite unui număr de 13 secţiuni – formaţii de căluşari, formaţii de căiuţi, orchestre, dans de fete, formaţii de dans mixt, ansambluri folclorice, ansambluri folclorice de cântece şi dansuri populare, formaţii de căluşari, cete de căluş, premii speciale pentru copii etc. Totodată, s-au acordat şi premii de participare, premii pentru debut, menţiuni, premii speciale ale juriului, dar şi premii de excelenţă. Trofeele acordate drept premii au constat în diferite obiecte din ceramică, plus nelipsitele plachete şi diplome.

La ediţia din acest an a concursului au participat 1.760 de copii din toată ţara, dintre care 560 au fost membri ai ansamblurilor folclorice din plan intern. De asemenea, au fost prezente 20 de formaţii de căluşari, căiuţi, ansambluri folclorice şi de dansuri populare din: Botoşani, Timiş, Alba, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Covasna, Bistriţa Năsăud, Gorj, Tulcea, Prahova, Dolj, Sălaj şi Vâlcea. Au evoluat în faţa slătinenilor şi a juriului şi 58 de formaţii – majoritatea de căluşari - din 40 de localităţi ale judeţului Olt. Invitatul special al ediţiei din acest an a Concursului ”Căluşul Românesc” a fost Ansamblul de dansuri populare ”Lăpuşniţa” din comuna Lăpuşna, Republica Moldova.

La final, Marele Premiu a fost adjudecat de ansamblul de căluşari GAL Vedea-Găvanu-Burdea din comuna Ghimpeţeni (VIDEO min. 9.00...), judeţul Olt. Trofeul la ediţia de anul trecut a fost câştigat tot de un grup de căluşari din judeţul Olt, respectiv de către copiii-dansatori de la ansamblul folcloric „Cununa” din comuna Şopârliţa.

Bugetul total alocat anul acesta pentru eveniment s-a ridicat la aproximativ 50.000 de lei. Manifestarea a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Palatul „Adrian Băran” Slatina, Consiliul Judeţean Olt, Primăria Slatina, Asociaţia „Căluşarii Slatinei”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului” Slatina, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, respectiv şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina. 

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

VIDEO  Slatina, capitala căluşului din România pentru a 17-a oară

FOTO  A 16-a ediţie a concursului pentru copii „Căluşul Românesc” a ajuns la final: căluşarii din Şopârliţa au luat Marele Premiu (2014)

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite