FOTO VIDEO  Aventură pe bicicletă sau plăcerea pură de a pedala: mănăstirea Brâncoveni, excursie din fuga bicicletei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fără să abunde în peisaje de excepţie, Slatina are trasee perfecte pentru biciliştii amatori (FOTO: Mugurel Manea)
Fără să abunde în peisaje de excepţie, Slatina are trasee perfecte pentru biciliştii amatori (FOTO: Mugurel Manea)

Campania “125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă” vă propune astăzi ideea unei călătorii pe bicicletă în judeţul Olt având ca punct de plecare municipiul Slatina, iar ca punct terminus - mănăstirea Brâncoveni din comuna cu acelaşi nume, ridicată prin secolul XVII. Traseul ales pentru a fi parcurs cu bicicleta este perfect atât pentru amatorii de ciclism, dar şi pentru cei cu oarecare experienţă “în coarne”.

Să vizitezi diverse locuri din ţară pe bicicletă nu este chiar atât de uşor precum s-ar crede la prima vedere. Mentalitatea încă deficitară a multora din şoferi sau a localnicilor din mediul rural dau în mod constant bătăi de cap celor care aleg să folosească bicicleta pentru a se deplasa dintr-un punct A, în punctul B. Şicanele din trafic sau înjurăturile a ajuns să reprezinte, din păcate, ceva des întâlnit pentru amatorii de ciclism. Să te urci pe bicicletă şi să vrei să parcurgi câţiva kilometri, fie pentru o simplă “croazieră” sau pentru un antrenament mai cu pretenţii, se poate transforma rapid într-un coşmar pe care nu ai vrea să îl repeţi. De aceea, persoanele cu experienţă pe bicicletă au un sfat de bază pentru toţi cei care vor să pornească într-o călătorie pe două roţi.

“Ştiu că, la prima vedere, poate părea ceva foarte banal, dar, din propria mea experienţă după mai multe întâmplări petrecute în trafic, am învăţat că cel mai important lucru atunci când te urci pe bicicletă este să-ţi păstrezi calmul indiferent de situaţie. Tu, ca simplu posesor de bicicletă care vrei să te plimbi de plăcere sau, de ce nu, să faci un antrenament, trebuie să fii atent la drumul din faţa ta şi să nu reacţionezi la ce se întâmplă în jurul tău, altfel poţi să ai parte de urmări pe care nu ţi le-ai dori”, recomandă Cristi Nicolescu, vicepreşedinte al singurei asociaţii de ciclism din municipiul Slatina – “Slatina Cycling Team”, creată în urmă cu doar doi ani. Asociaţia este, de fapt, o mică familie tocmai pentru că cei din componenţa ei sunt foarte puţini – în jur de 15 persoane de diverse vârste. Dar aceştia speră ca numărul lor să crească pe viitor deoarece amatori de biciclism sunt mulţi în Slatina, singura problemă fiind că aceştia nu ştiu unii de alţii şi, mai ales, nu ştiu că există foruri organizate precum asociaţia anterior menţionată, unde ei pot afla mai multe lucruri despre ce înseamnă ciclism în urbea de pe Olt.

      

Desigur, oricine doreşte să facă o călătorie cu bicicleta are, şi la Slatina, două posibilităţi: fie porneşte de capul lui pe oriunde crede că se poate sau nu se poate, ori apelează la cineva cu minime cunoştinţe despre ce înseamnă un “traseu de croazieră” sau unul de antrenament. Cei de la “Slatina Cycling Team” recomandă, având în vedere relieful judeţului, mai multe variante de traseu. Tocmai pentru că au ceva experienţă “la bord”, aceştia au deja stabilite trasee pe care le respectă şi le urmează. Unul dintre cele mai “călcate” trasee este unul “de şosea”, ce însumează aproape 30 de kilometric. Pentru aceasta este bine să fie folosită o bicicletă cu roţi mari – dar subţiri, pentru o frecare mai mică. Desigur, cei care nu-şi permit o asemenea bicicletă (al cărui preţ ajunge şi la 1.000 de euro second-hand, n.r.), pot folosi şi un alt tip de bicicletă, dar efortul fizic va fi unul mai mare.

Mănăstirea Brâncoveni, obiectiv de neratat într-o excursie pe bicicletă

Traseul recomandat şi des uzitat şi de către membrii asociaţiei anterior menţionate este: Slatina – Salcia – Arceşti Cot – Dranovăţu – Găneasa – Piatra Olt şi, pentru amatorii de istorie şi nu numai – mănăstirea Brâncoveni din comuna cu acelaşi nume, acolo unde se află străvechiul lăcaş de cult amenajat în secolul XVI de către voievodul martir Constantin Brâncoveanu.

Desigur, traseul cuprinde şi un popas: acesta se face în locul numit de către biciclişti – “La butelii”, locul reprezentând o terasă cochetă în camp – cu un gazon frumos îngrijit şi o servire ireproşabilă, amplasată imediat ce traversezi calea ferată de la Enoşeşti (Piatra-Olt).

turism bicicleta slatina

Fiind vorba despre un “traseu de şosea” într-o zonă de şes, să nu vă aşteptaţi la cine ştie imagini panoramice care să vă taie răsuflarea. Mai degrabă ar fi bine să fiţi atenţi la ce vă “spune” corpul pe parcursul traseului, altfel riscaţi să vi se taie respiraţia la propriu atunci când urcaţi vreun deal. Din fericire, drumul acestui traseu este unul bun, fără gropi, astfel că este puţin probabil să vă treziţi “îmbrăţişând” asfaltul. Tocmai pentru că cei de la “Slatina Cycling Team” cunosc foarte bine această rută, amatorii profesionişti slătineni menţionaţi o recomandă din toată inima pentru calitatea bună a asfaltului, dar şi pentru că oferă celui din şaua de bicicletă plăcerea primară şi atât de căutată a sportului pe acest mijloc de transport. Localităţile traversate de traseul menţionat se înşiră precum mărgelele pe aţă, iar drumul este, în cea mai mare parte – drept, fără să excludă însă câteva curbe ce-ţi testează atenţia.

Punctul terminus al traseului este dat de mănăstirea Brâncoveni, unde amatorii de istorie pot face o nouă pauză pentru a admira lăcaşul ridicat de Constantin Brâncoveanu la 1699. De fapt, primul lăcaş de aici a fost ridicat în 1570 de către Doamna Celea, bunica lui Matei Basarab, cel care avea să se nască deasemenea şi el în satul Brâncoveni. Jupâniţa Celea construieşte aici, mai exact, o bisericuţă din lemn la care slujeau doar călugări. Cel care va desăvârşi actuala mănăstire este însă Constantin Brâncoveanu, care va construi biserica din piatră peste cea veche la 1699 într-un timp record de numai câteva luni. Pictura este terminată şi ea câţiva ani mai târziu, adică în 1702. Aici se păstrează unul din puţinele sale portrete realizate în timpul vieţii lui şi în care îşi găsesc odihna veşnică înaintaşii săi: mama şi bunica acestuia, dar şi tatăl său, Papa Brâncoveanu. Iubitorii de istorie pot afla, cu prilejul acestei excursii pe bicicletă la Brâncoveni, lucruri pe care, poate, nu le ştiau despre acest simbol al credinţei şi istoriei noastre, şi anume faptul că mănăstirea a ajuns să-şi datoreze existenţa în prezent surorii lui Nicolae Ceaşuşescu, respectiv Elena Bărbulescu, cea care a salvat de la demolare mănăstirea.

Cum te poţi apuca de ciclism la orice vârstă

În total, traseul recomandat pentru o “croazieră” pe bicicletă care să nici nu vă forţeze, dar, în acelaşi timp, să vă ofere şi plăcerea de a merge pe două roţi, însumează puţin peste 30 de kilometri. Timpul de parcurgere al acestuia este de maximum o oră şi jumătate, aici incluzând şi pauzele care, desigur, rămân la latitudinea lotului de biciclişti de la momentul respectiv.

turism bicicleta slatina

Înainte să pornească la un drum cu bicicleta, orice doritor al unui asemenea mijloc de transport trebuie să ştie să şi-l aleagă pe cel mai potrivit. Iar bicicleta, spun cei cu experienţă în domeniu de la Asociaţia “Slatina Cycling Team”, nu se alege după culoare, după grosimea roţilor, după spiţe, după cadru, după numărul de pinioane etc. Principalul criteriu ar trebui să fie dat de modul cum vrem şi unde vrem să folosim o bicicletă. La Slatina, spune Cristi Nicolescu, nu există niciun magazin care să vândă asemenea produse pentru cei care visează să ajungă, într-o zi, profesionişti. Chiar şi el a trebuit să-şi cumpere actuala “biclă” tocmai de la Braşov, costul ei fiind de 1.000 de euro, chiar dacă este second-hand. De asemenea, din rucsacul unui simplu turist  pe bicicletă nu trebuie să lipsească pelerina de ploaie, o sursă de lumină, o sticlă cu apă şi, pe cât posibil, harta traseului. Pentru restul, respectiv pentru amatorii “clasici”, opţiuni pentru biciclete sunt. Bani să fie.

“Ciclismul este un sport care costă. Chiar dacă eşti amator, trebuie să nu uiţi că este vorba despre viaţa ta. De aceea, noi recomandăm oricui doreşte să-şi cumpere o bicicletă ca, imediat după ce a făcut acest pas, obligatoriu nu trebuie să urce în şa dacă nu are cască de protecţie. Preţul acestui accesoriu vital porneşte şi de la 50 de lei, dar poate ajunge şi la câteva sute de lei. În general, un echipament de biciclist cuprinde, în afară de casca de protecţie, şi o pereche de mănuşi, un pantalon scurt cu bazon (care preia vibraţiile, n.r.), un tricou special (din poliester anti-transpiraţie) – de preferat, pentru că se recomandă să nu fie un tricou care să fluture în vânt deoarece te trage pe tine înapoi şi te oboseşte inutil”, spune Cristi Nicolescu.

De ce te poţi urca oricând "în şa"

Liderul asociaţiei “Slatina Cycling Team” spune că oricine se poate apuca de ciclism. Printre cei care obişnuiesc des ca să mergă pe diverse trasee cu cei de la asociaţia menţionată se numără de la adolescenţi şi până la persoane trecute de vârsta a treia, aceasta fără a fi membru cu acte oficiale al clubului. Dealtfel, bicicliştii din Slatina au un loc de întâlnire bine stabilit al lor, unde pun la cale trasee şi alte lucruri ale activităţii lor pe două roţi, şi anume terasa “History Pub”, amplasată lângă fostul complex comercial Vacanţa, vizavi de statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Când se reunesc înainte de a pleca pe un traseu atrag automat privirile tuturor prin echipamentul pe care-l poartă. Să mai menţionăm că ei participă, ocazional, şi la curse pentru amatori organizate în toată ţara şi că Slatina a ajuns un nume respectat datorită prezenţei loc constante în competiţii?... Probabil că nu pentru că aceasta ar face subiectul unui alt material.

Important este că cei care doresc să înceapă să practice ciclismul ori, pur şi simplu, vor doar să se plimbe cu bicicleta pe un traseu alături de un grup, atunci pot apela la cei de la “Slatina Cycling Team”, care au şi pagină pe Facebook (“Ciclism Slatina”) şi primesc pe oricine doreşte să li se alăture, indiferent de vârstă sau ocupaţie. Până la urmă, cu toţii sunt reuniţi de pasiunea pentru mersul pe bicicletă.

Vă mai recomandăm:

Aventură pe bicicletă prin codrii lui Eminescu de la Ipoteşti

FOTO Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite