FOTO Topul clădirilor care pătează imaginea Slatinei. Kitch-ul merge mână-n mână cu nepăsarea
0Deşi municipiul Slatina şi-a schimbat semnificativ imaginea în bine în ultimii zece ani, pe raza oraşului există câteva "detalii" ce ştirbesc nemeritat aspectul urbei. Este vorba despre câteva imobile, unele finalizate şi aflate în uz, dar fiind dovada unui kitch strigător la cer, iar altele - începute, dar neterminate şi oferind o imagine dezolantă.
Unul dintre cele mai elocvente exemple în acest sens este reprezentat de o clădire-turn cu opt etaje amplasată pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza, în zona numită “Vălcea”, chiar în centrul oraşului. Începută prin anii ’90, clădirea ar fi trebuit demult finalizată, dar diverse probleme financiare l-au determinat pe proprietarul iniţial să abandoneze proiectul. Astfel, până anul trecut, imobilul a oferit o imagine dezolantă din cauza neterminării lucrărilor. Noul proprietar a definitivat structura blocului şi, anul viitor, ar trebui să finalizeze proiectul ce prevede şapte etaje prevăzute cu apartamente, iar la mezanin şi parter - amenajarea de spaţii comerciale.
Reprezentanţii autorităţilor locale sunt şi ei de acord că imobilul cu pricina oferă un aspect neplăcut locuitorilor, trecătorilor şi oraşului în sine, dar se consolează cu ideea că măcar aici există o promisiune fermă că proiectul va fi dus la final.
„Imobilul respectiv este, într-adevăr, de mai mult timp în construcţie, dar noi ne bucurăm că aici măcar ştim că imaginea actuală va dispărea de anul viitor deoarece noul proprietar este decis să termine lucrarea şi să îl de-a în folosinţă. Imaginea pe care o oferă de ani de zile şi până când va fi finalizată este una dezolantă, aşa este, dar nici noi nu putem să facem mai multe la acest moment deoarece proprietarul şi-a respectat angajamentul asumat cu noi, adică a terminat structura imobilului, urmând să continue cu aplicarea stratului final de tencuială şi, apoi, aplicarea zugrăvelii”, a declarat arh. Adrian Birin, şeful Serviciului de Urbanism al Primăriei Slatina.
Trecătorii sunt şi ei dezamăgiţi de imaginea blocului părăsit din centrul urbei: „Eu de când mă ştiu în oraşul ăsta nu am văzut ceva mai urât decât blocul ăsta de aici, pus chiar în centru, să îl vadă toată lumea care vine prin oraş. Ne face de râs, să ştiţi, ăsta trebuie ori demolat, ori făcut ceva cu el. Păi este în construcţie din anii ’90, mă duceam eu la liceu cred şi tot în construcţie era şi atunci”, a spus Gabriel Luţă.
Intâmplător, chiar vizavi de blocul-turn părăsit anterior menţionat se află o altă pată neagră ce afectează imaginea oraşului, respectiv patru clădiri ce au aparţinut iniţial controversatului interlop Sandu Anghel, alias Bercea Mondial, aflat acum la închisoare pentru că şi-a înjunghiat un nepot în decembrie 2011. Kitch-ul este reflectat de toate cele patru clădiri construite după acelaşi tipar, având un aspect ce îl face pe trecător să-şi pună seriose întrebări despre sănătatea mintală a proprietarului sau arhitectului care le-a proiectat.
„În opinia mea, aceste case din centrul oraşului sunt cele mai hidoase şi strică serios imaginea Slatinei, care s-a schimbat în bine atât de mult în ultimii zece ani. Sunt clădiri ridicate pe nişte autorizaţii dubioase prin anii 2002-2004, când eu nu eram la primărie, şi, personal, mi-e jenă să le privesc pentru că nu-şi au locul într-o asemenea zonă”, a precizat arhitectul-şef al Primăriei Slatina, Adrian Birin.
Nu în ultimul rând, o altă hidoşenie în materie de construcţii este un imobil ridicat undeva în anii ’90 în zona cartierului Steaua, pe strada Ecaterina Teodoroiu, respectiv chiar la intrarea în Piaţa Steaua. Ghinionul acestei clădiri este că se află amplasată chiar la stradă, putând fi zărită de către toţi cei care ies sau intră în oraş dinspre Drăgăneşti-Olt. Având o structură P+2, clădirea cu pricina este încorporată într-un rând cu o serie de blocuri cu patru etaje, dar aceasta iese în evidenţă prin aspectul gri al tencuielii nefinalizate. În plus, ferestrele lipsă aduc şi ele un minus zonei.
Locuitorii cartierului, dar şi trecătorii, recunosc că le este ruşine să privească o asemenea construcţie.
„Este ceva ruşinos să ştii că cineva a vrut să construiască aici o aşa clădire şi, apoi, nu a mai terminat-o când mai avea deja foarte puţin. Strică imaginea zonei, pe cea a blocurilor, nu ştiu de ce Primăria nu a făcut deja ceva ca să remedieze situaţia. De ani de zile ştiu clădirea asta aici aţa urâtă şi nimeni nu s-a interesat de ea. E păcat”, a spus Mariana Dinu, vânzătoare.
Din fericire, potrivit reprezentanţilor Primăriei Slatina, o firmă şi-a exprimat intenţia de a cumpăra imobilul mai-sus menţionat pentru a-l transforma în spaţii comerciale.
Vă mai recomandăm, pe aceeaşi temă:
Severinul, de la planul arhitectonic al generalului Kiseleff la hidoşeniile actuale
FOTO Clasamentul Kitsch-ului în arhitectura din Constanţa. Clădirile pe care nu mai vrem să le vedem