FOTO Patru fraţi orfani de mamă din Sâmbureşti-Olt, ajutaţi de... Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gest umanitar de admirat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Prefecturii Olt. Patru copii cu vârste între 5-14 ani, rămaşi orfani de mamă la începutul anului şi cu un tată incapabil să aibă grijă de ei, au primit un ajutor nesperat marţi – 19 februarie, din partea celor două instituţii menţionate. Bani, produse alimentare, îmbrăcăminte, rechizite şcolare şi dulciuri, toate au înseninat ziua fraţilor Popescu din comuna Sâmbureşti.

Nimic nu anunţa ceea ce urma să se întâmple marţi – 19 februarie, în familia Popescu din comuna Sâmbureşti, judeţul Olt, pentru care Crăciunul a venit mai devreme în acest an. Înghesuiţi într-o căsuţă obişnuită din paiantă aruncată într-o pădure de la graniţa judeţului unde ajungi doar trecând un pârâu prevăzut cu o improvizaţie de pod din ţevi de fier şi blăni de lemn, cei patru fraţi din familia Popescu au avut în această zi cea mai plăcută surpriză după două luni de calvar de când mama lor a decedat, în ianuarie a.c. Oprirea celor două dubiţe de poliţie în faţa casei cu numărul 61 le-a dat, totuşi, emoţii fraţilor Popescu, obişnuiţi mai degrabă cu vizitele oamenilor legii atunci când tatăl lor - un alcoolic înrăit - provoca scandaluri, lucru care se întâmpălă şi acum destul de des.

Din fericire, prezenţa de marţi a poliţiştilor la poarta casei familiei nu a fost motiv de necaz, ci dimpotrivă. Aflând din presă de problema deosebită a familiei din Sâmbureşti – patru fraţi cu vârste între cinci şi 14 ani rămaşi fără mamă de două luni, dar cu un tată alcoolic şi permanent pus pe harţă -, reprezentanţii Prefecturii Olt şi cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt au decis să facă ceva pentru a-i ajuta. Şi au făcut: au strâns bani “mână de la mână”, lucru ce a făcut ca efortul comun al angajaţilor celor două instituţii să adune 1.500 lei (15 milioane lei vechi, n.a.). Suma, fără a fi una impresionantă, a arătat că, dacă se vrea, se poate. Din suma totală adunată, 350 de lei au fost cheltuiţi pentru produse alimentare, articole de îmbrăcăminte, rechizite şcolare şi dulciuri, care au fost înmânate familiei amintite. Restul de 1.150 lei a fost înmânat doamnei Maria Işfan, mătuşa copiilor, cea care a fost abilitată de lege să aibă grijă de copii.

“Toate astea sunt pentru noi ?!?...”

Reprezentanţii Prefecturii şi cei ai IPJ Olt au fost ajutaţi la descărcat chiar de către beneficiarii ajutoarelor. Luaţi prin surprindere de vizită, cei patru fraţi, două fete şi doi băieţi, i-au întâmpinat pe vizitatori în ţinuta cotidiană. La auzul motivului pentru care în faţa porţii stăteau nişte oameni “de la oraş”, uimirea gazdelor a fost maximă. Ei, o familie obişnuită, erau băgaţi în seamă de nişte persoane aşa importante de la Prefectură, başca de la Poliţie ?!

image

Foto

image
image

Fraţii Popescu, alături de cei doi fraţi adoptivi şi mătuşa lor, în poarta casei... (Foto: Mugurel Manea) gallery-link

“Am înţeles că aveţi o situaţie financiară delicată, astfel că ne-am gândit să vă ajutăm cu ce putem şi noi. V-am adus nişte produse alimentare, haine şi ceva bani care să vă ajute”, le-a spus celor patru fraţi şi mătuşii acestora comisarul-şef Claudia Radu, purtător de cuvânt al IPJ Olt. Apoi, cu ajutorul colegilor, dar şi al “gazdelor”, a început operaţiunea de descărcare a produselor. În vreme ce toată lumea ajuta la acţiune, cel mai mic membru al familiei Popescu, Florin (cinci ani, n.a.), sărea de pe un picior pe celălalt lângă dubiţa poliţiei transformată în magazie pe patru roţi, plângând de fericire din toată inima poate pentru prima dată după cele două luni de la moartea mamei sale.

“Toate astea sunt pentru noi ?!?...”, a întrebat, la rându-i, fratele lui Florin, Mihai Cristian, de 12 ani, în timp ce se “lupta” cu un sac cu cartofi. Înduioşătoare a fost însă şi reacţia “capului” familiei, Claudia Elena, care, la cei 14 ani, trebuie să aibă acum grijă de fraţii ei mai mici. Lacrimile ce i-au umplut ochii la vederea produselor care se tot strângeau grămadă în micuţa cameră de locuit i-au înduioşat şi pe cei din jur. Cuvintele de mulţumire adresate binefăcătorilor s-au făcut cu greu auzite de către cei care în înconjurau din cauza suspinelor înecate în lacrimi. Nici sora ei, Maria Roxana, de zece ani, nu a putut asista impasibilă la vederea plaselor cu haine şi rechizite şcolare coborâte din duba care, de regulă, este folosită la transportarea infractorilor de tot felul.

“Unde cresc copiii mei, vor creşte şi ceilalţi”

Maria Iştfan (42 de ani), mătuşa celor patru fraţi, a fost abilitată de lege să aibă grijă de copiii surorii ei, care a decedat în a treia zi a acestui an din cauza unei boli netratate la timp. Dacă tatăl copiilor ar fi fost măcar puţin interesat de soarta lor, ar fi acţionat din vreme ajutându-şi soţia cu medicamente în loc să cheltuie banii pe băutură. Acum, sora soţiei lui le-a devenit mamă celor patru copii ai săi, iar el a fost decăzut din drepturile părinteşti din cauza problemelor pe care le creează. El nu mai locuieşte cu ei, dar acest lucru pare să nu îl împiedice să îşi viziteze, din când în când, copiii, şi să provoace scandal. Din fericire, poliţia din localitate ţine situaţia sub monitorizare şi intervine ori de câte ori este nevoie.

                                                                  

image

“Nu am pensie, nu muncesc niciunde, bărbatul mi-a  murit, nu am alte venituri decât ce obţin din gospodărie. De când a murit sora mea am grijă şi de copiii ei pentru ca tatăl lor nu poate, i-ar băga în groapă pentru că nu ştie ce înseamnă să fii tată. Eu mai am doi copii ai mei, dar, unde au crescut ei, vor creşte de acum şi cei ai surorii mele”, spune Maria Iştfan trăgându-şi broboada de pe faţa brăzdată de riduri. Aceasta povesteşte şi despre calvarul numit "viaţă" pe care sora sa a fost nevoită să îl trăiască alături de soţul ei până ce şi-a găsit sfârşitul la numai 29 de ani, unul dintre motive fiind şi bătăile repetate îndurate din partea unui bărbat "însurat" cu alcoolul.

Va urma o nouă rundă de ajutoare

Ajutorul primit marţi de fraţii Popescu şi cea care le ţine acum loc de mamă a venit ca o mană cerească. Banii dăruiţi de oficialităţi vor ajuta la plata unor datorii mai vechi, dar nu numai. Cât despre celelalte produse primite, este inutil că li se va găsi rapid o întrebuinţare.

Reprezentanţii Prefecturii şi ai Poliţiei Olt au promis că se vor întoarce la familia Popescu cu lemne şi alte ajutoare în cel mai scurt timp. “Nu am putut rămâne indiferenţi la necazurile pe care le îndură aceşti patru copii micuţi. Şi noi avem copii şi nu puteam să rămânem indiferenţi la ce li s-a întâmplat”, a afirmat şi Daniel Stoichicescu, şeful Cancelariei Prefectului de Olt prezent la acţiunea de marţi.

Datorită intervenţiei autorităţilor autohtone s-a acţionat pentru ca mama "adoptivă" să devină beneficiara alocaţiilor de stat pentru copii în locul tatălui, decăzut acum din drepturile părinteşti.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite