FOTO  Afară-i vopsit gardul! Teoretic, Spitalul Judeţean din Slatina a fost modernizat. Practic, unele sectoare sunt sub asediul mucegaiului şi al mizeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean din Slatina se modernizează de la un an, la celălalt. În ciuda lucrărilor de reabilitare şi modernizare din unele secţii, alte sectoare au fost lăsate însă de izbelişte. Unul dintre acestea este chiar ieşirea în caz de incendiu  a spitalului, ce oferă o imagine demnă de un film de groază.

Nu mai devreme de luna decembrie a anului trecut, în prezenţa oficialităţilor judeţene, locale şi a ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, nimeni altul decât fostul edil al urbei dintre 2004-2012, la Spitalul Judeţean din Slatina a fost inaugurată noua secţie Primiri Urgenţe, ale cărei lucrări de extindere şi modernizare au demarat în ianuarie 2014. Valoarea lucrărilor – 9 milioane lei (90 miliarde lei vechi), investiţia fiind asigurată financiar în special de Consiliul Judeţean Olt şi Primăria municipiului - din fonduri proprii, dar şi Guvernul a avut contribuţia sa.

Anul acesta, de asemenea, s-a anunţat că “marşul modernizării” la Spitalul Judeţean va continua. Este vorba despre modernizarea completă a încă două secţii din Blocul materno-infantil, respectiv secţia pentru Nou-născuţi şi Pediatrie. Valoarea lucrărilor se ridică la 37 miliarde lei vechi şi va presupune modernizarea completă a secţiilor menţionate: construcţie, recompartimentare şi dotări cu aparatură medicală şi mobilier.

Printre atâtea veşti bune aproape că nu îţi vine să crezi că poate exista o imagine ca aceea oferită de ieşirea/intrarea în caz de incendiu  a spitalului. Amplasată chiar la intrarea în spital, această cale de acces este în prezent într-o avansată stare de degradare. Ea este folosită atât de vizitatori, care, în acest mod, ajung mult mai repede la unul din etajele superioare ale spitalului, dar şi de către personalul auxiliar în special al unităţii sanitare, din acelaşi motiv al eficacităţii sale. Din păcate, toţi cei care se aventurează a utiliza această cale de acces trebuie să dea dovadă de un calm în doze extrem de mari.

„Găuri negre” şi "stalactite" de la Spitalul Judeţean

„Eu pe aici ajung la tatăl meu, că e internat la etajul 3 şi ajung mai repede. Dar vă spun că îmi ţin respiraţia cât timp merg pe aici pentru că, altfel, nu poţi să respiri sau să inspiri aerul ăsta stătut de aici. Aproape că îţi trebuie o mască de gaze ca să poţi înfrunta mirosurile de pe scările astea”, spune unul dintre vizitatorii spitalului întâlnit în acest sector.

Semnele igrasiei pe această cale de acces sunt omniprezente, motiv pentru care personalul auxiliar al spitalului lasă nonstop geamurile deschise. Un miros înţepător cauzat de mizerie şi igrasie îi determină pe vizitatorii ce îndrăznesc să folosească această cale de acces ori să grăbească pasul, ori să abandoneze rapid ideea şi să străbată întreg spitalul dacă vor să viziteze pe cineva. Mucurile de ţigări sunt şi ele peste tot, semn că această cale de acces este folosită drept „fumoar”, chiar dacă fumatul este interzis, oficial, în incinta unei instituţii publice, darămite un spital. Două pubele pline-ochi cu deşeuri medicale şi nu numai pot fi văzute, de asemenea, tot aici. O „ceaţă” cauzată de mucegai pluteşte de-a lungul întregii căi de acces.

De asemenea, bucăţi întregi de zugrăveală atârnă deasupra tavanului de la fiecare etaj de pe această cale de acces precum stalactitele într-o peşteră. Pe ansamblu, imaginea ce poate fi văzută în acest sector nu poate decât să îngrozească şi să stârnească un sentiment de lehamite faţă de indiferenţa cu care este tratată această cale de acces.

Reprezentanţii conducerii Spitalului Judeţean Slatina spun că intrarea/ieşirea în caz de incendiu a unităţii a fost inclusă în programul de modernizare a unităţii.

„Noi ne-am propus să modernizăm totul pe corpul principal al Spitalului Judeţean Slatina, inclusiv cazarmamentul. Am înlocuit deja toată tâmplăria unităţii cu una din PVC, acum a rămas să facem restul. O să organizăm o licitaţie în acest sens pentru a stabili firma ce se va ocupa de aceste lucrări”, a declarat dr. Andrei Iordache, managerul unităţii sanitare-etalon a judeţului.

Până la remedierea situaţiei, rămân şi alte probleme în incinta spitalului slătinean care te izbesc violent în faţă de cum intri. Holul principal este neschimbat de la inaugurarea unităţii la finele anilor ’70, fără să existe nicio bancă sau scaun pentru vizitatori. Totodată, holurile principale de la fiecare etaj îţi lasă şi ele o imagine de sanatoriu vechi, comunist, cu o zugrăveală veche de un alb murdar, în vreme ce găuri mari în colţurile pereţilor, pe unde poţi să introduci lejer braţul sau piciorul, îţi lasă impresia unui film prost din anii ’60 care abia aştepţi să se termine.
 

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

FOTO+VIDEO  Noua secţie Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina, inaugurată în Ajunul Crăciunului

VIDEO  Continuă demolările la Spitalul Judeţean Slatina: porţile principale de acces, puse la pământ

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite