Fostul șef al IPJ Olt, Mihai Mihalache, înlocuit de la conducerea Poliției Slatina. Mihalache a pierdut procesul cu ANI

0
Publicat:

Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Mihai Mihalache, nu mai este, de vineri, 21 iunie 2024, nici șef al Poliției Municipiului Slatina. Mihalache a pierdut procesul cu ANI.

Comisarul-șef de poliție Mihai Mihalache este cel care a solicitat punerea sa punerea la dispoziție, au precizat reprezentanții IPJ Olt, astfel că de vineri, 21 iunie 2024, la conducerea Poliției Slatina se află comisarul-șef de poliție Marius Bănică.

Cms. pol. Mihai Mihalache a fos înlocuit de la conducerea Poliției Slatina FOTO: site Politia Română
Cms. pol. Mihai Mihalache a fos înlocuit de la conducerea Poliției Slatina FOTO: site Politia Română

Începând cu data de 21 iunie 2024, comisar-șef de poliție Bănică Marius, ce a ocupat până în prezent funcția de șef al Biroului de Investigații Criminale Slatina, a fost împuternicit șef la Poliția municipiului Slatina.

Cu privire la comisar-șef de poliție Mihalache Ion Mihai, acesta a fost pus la dispoziție, la solicitarea sa”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Cosmin Lupu.

Mihalache a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate

Mihai Mihalache (44 ani) ocupa de doi ani postul de șef al Poliției Slatina, anterior fiind şef al IPJ Olt în perioada 16.06.2020 - 15.06.2021 și inspector-șef adjunct al IPJ Olt până în iunie 2022.

În perioada în care a condus Poliția Olt acesta a semnat două dispoziții prin care, spune Agenția Națională de Integritate, și-a favorizat soția.

În perioada exercitării atribuţiilor de şef al I.P.J. Olt, persoana evaluată a semnat două dispoziţii cu privire la soţia sa (agent de poliţie în cadrul I.P.J. Olt). Prin semnarea documentelor soţia acestuia a beneficiat de un coeficient de salarizare mai mare pentru funcţia ocupată“, anunța ANI prin intermediul unui comunicat de presă.

Comisarul-şef Mihai Mihalache a încălcat astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind exercitarea funcţiilor publice, potrivit căruia „(1) Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice“, coroborate cu prevederile art. 45, alin. (1), lit. i) din Legea nr. 360/2002 potrivit căruia „Poliţistului îi este interzis: i) să încalce regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţilor, stabilit potrivit Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”.

Legea prevede că în cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct.

Mihalache a contestat decizia ANI, însă în 11 iunie 2024 magistrații Secției de Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins acțiunea prin care Mihai Mihalache solicitase anularea raportului de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate. Decizia judecătorilor este definitivă.

Cercetat și pentru instigare la abuz în serviciu

Până la soluția finală pronunțată de ÎCCJ, Mihalache a încercat să împiedice procesul civil, convingând un procuror să deschidă un dosar de cercetare penală având ca obiect aspectele sesizate de ANI și astfel să suspende judecata în dosarul civil aflat pe rol.

Direcția Generală Anticorupție îl cercetează în acest caz pe Mihalache pentru instigare la abuz în serviciu, „raportat la faptul că, în luna ianuarie 2024, l-a determinat pe procurorul în cauză să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul a se întocmi şi înregistra la acesta în lucru un dosar penal, de natură să suspende judecata într-un dosar civil, în care ofiţerul de poliţie era parte”, după cum anunțau reprezentanții DGA la mijlocul lunii martie 2024.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite