De ce este oul un aliment ideal, chiar şi la dietă. Medicul Mihaela Bilic demontează un mit legat de ouăle crude
0Medicul nutriţionist Mihaela Bilic explică pe pagina sa de socializare de ce oul este o alegere bună, chiar şi pentru cei preocupaţi să scape de kilogramele în plus. În funcţie de ce obiective avem îl vom prepara, însă, diferit.
„Oul este cu siguranţă alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esenţă de nutrienţi- are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale şi vitamine, grăsimi esenţiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea şi un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!“, spune medicul pe pagina de socializare.
Contează, în schimb, cum îl preparăm în funcţie de ce obiective ne fixăm (dacă vrem să slăbim, dacă vrem să fie mai uşor de digerat, dacă ne dorim un preparat săţios etc.), spune medicul, detaliind când este corect să prăjim un ou, când să îl fierbem, cine este avantajat să consume omleta etc.
Medicul vorbeşte şi despre mitul conform căruia „e sănătos să consumi un ou crud din când în când“.
„Se spune că e sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greşit, este doar un mit! Albuşul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare. În caz de intoxicaţie alimentară sau otrăvire, ca măsură de prim ajutor se foloseşte albuş crud; el crează o peliculă pe mucoasa stomacului şi a intestinului, care blochează absorţia substanţelor toxice. Concluzia? Doar gălbenuşul poate fi mâncat crud, albuşul niciodată“, avertizează medicul.
Iată care sunt recomandările medicului:
„Întrebarea care rămâne este: cum să preparăm corect un ou? Fiert sau prăjit? Ochi sau omletă? Răspunsul are variante multiple, în funcţie de obiectivele pe care le aveţi.
- dacă sunteţi la cură de slăbire şi vă doriţi ca oul să fie greu de digerat şi să ţină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corectă; puterea saţiogenă pentru ou este mai mare decât pentru carne sau peşte, nimic nu se satură mai bine ca oul fiert!
- dacă vreţi ca oul să fie uşor de digerat şi de asimilat atunci trebuie să fie fiert moale, cu albuşul complet coagulat şi gălbenuşul cleios; în gălbenuş avem o cantitate mică de proteine care se coagulează şi se întăresc la tratament termic prelungit.
- dacă vă face plăcere să înmuiaţi pâine în galbenus de ou şi vă doriţi şi o felie de bacon bine rumenit, atunci oul ochi va fi preferatul vostru; puţini sunt cei care ştiu că uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci nici carnea nici albuşul de ou nu pot absorbi ulei- oul ochi nu are multe calorii dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire!
- dacă sunteţi la dietă proteică sau Keto, dacă aveţi nevoie de un preparat săţios şi hrănitor, în cazul copiilor slăbănogi şi a persoanelor cu activitate fizică intensă, se recomandă omleta. Simplă sau cu adaos de caşcaval, şuncă şi legume, omleta are o valoare calorică ridicată.
Chiar dacă nu este uleioasă, omleta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenuşul se sparge şi vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii; lecitina din galbenuş “înghite” ulei precum maioneza. Atenţie câtă grăsime puneţi în tigaie atunci când faceţi omletă- fiecare lingură de ulei are 100 de calorii, iar oul doar 80!“.
Vă recomandăm şi:
Cum poţi mânca un şniţel chiar dacă eşti la dietă? Un sfat preţios de la Mihaela Bilic