„Dacul liber din Chilia“, care a fost cinci ani prizonier la ruşi: „Nimeni să nu mai petreacă aşa timpuri cum le-am petrecut eu şi mulţi din generaţia mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae M. Nica, în 2013, la împlinirea a 96 ani, în muzeul de la Chilia FOTO: Valeru Ciurea
Nicolae M. Nica, în 2013, la împlinirea a 96 ani, în muzeul de la Chilia FOTO: Valeru Ciurea

Întemeietorul muzeului sătesc de la Chilia-Făgeţelu, omul care a lăsat comunităţii o colecţie impresionantă de obiecte adunate personal în zeci de ani, a fost omagiat vineri, 7 februarie 2020, în satul natal, la 103 ani de la naştere.

Nicolae M. Nica, omul care şi-a pus tot sufletul, puterea de muncă, dar şi venitul, în întemeierea unui muzeu sătesc aşa cum puţine sunt, într-un colţ idilic al satului natal Chilia din comuna Făgeţelu, judeţul Olt, ar fi împlinit, în 7 februarie 2020, 103 ani. Mai mult de jumătate din viaţă a petrecut-o rostuind obiectele culese de la săteni pentru a lăsa în urmă un loc al regăsirii originilor.

Astăzi muzeul pe care l-a predat „la cheie“ în 1994 Muzeului Judeţean Olt este din nou gata să-şi primească vizitatorii după un proces complex de restaurare a celor 450-500 obiecte expuse şi intervenţiile absolut necesare la clădire, toate realizate de muzeografi timp de aproape doi ani. În ziua în care Nicolae M. Nica, Nea Nica, aşa cum îi spunea toată lumea, ar fi împlinit 103 ani, porţile muzeului s-au deschis larg şi o seamă de prieteni au venit la lansarea cărţii „Dacul liber din Chilia“, autori Nuşa Cantemir (fiica lui nea Nica) şi prof. Ion Chiru.

Cinci ani prizonier la ruşi

Titlul cărţii „Dacul liber din Chilia“ nu este deloc întâmplător. Cei care l-au cunoscut pe Nicolae M. Nica, îndeaproape sau doar ca o gazdă primitoare la muzeul din Chilia, nu şi-l pot aminti altfel decât în straie ţărăneşti şi vorbind cu foc despre neamul românesc şi despre moştenirea înaintaşilor. Părea desprins din alte vremuri şi cucerea cu patima pe care o punea în cuvinte. Puţină lume ştie că la Chilia, în anii în care nea Nica încă îşi căuta locul prin lume, înainte de a se dedica cu totul muzeului din satul natal, în 1958 arheologii făceau o descoperire deosebit de importantă, atestând, practic, faptul că pe aceste meleaguri au trait dacii nesupuşi de romani.

„Nicolae M. Nica s-a născut la 7 februarie 1917 în Chilia din Făgeţelu Oltului, într-o familie de ţărani harnici, părinţii săi, Marin şi Floarea, oferindu-i ca repere în viaţă cinstea, omenia şi cultul muncii. Copil fiind a auzit pentru prima dată cântecul neasemuit al ciocârliei, înălţându-se spre infinit, în pădurile Ciorâcăi şi în lunca Vezii. A lăcrimat ascultând întâmplări povestite de înţelepţii satului său natal şi a făgăduit să îndeplinească în existenţa sa testamentele străbunilor săi. Întărit de atingerea aspră a vremurilor şi-a dorit să nu lase scânteia din vatra părintească să se stingă. A  primit harul dumnezeiesc al înveşnicirii  ca „cioplitor de gânduri” în lemn şi os“, aminteşte directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, în prezentarea evenimentului de lansare a volumului amintit.

dacul liber din chilia - foto claudia balas

La 103 ani de la naşterea lui Nicolae Nica, s-a lansat volumul „Dacul liber din Chilia“ FOTO: Claudia Balaş

Şi-a dorit atât de mult să apropie tânăra generaţie de rădăcini încât la începutul anilor 2000, deşi avea o vârstă venerabilă, le preda copiilor din sat arta cioplitului (deprinsă în perioada 1959-1962 la Şcoala de Artă Populară Piteşti, specializarea sculptură), insistând pentru înfiinţarea unei clase la şcoala de meserii. Anterior reuşise înfiinţarea unei biblioteci a satului, destinată în special copiilor. Celor interesaţi le-a povestit istoria trăită pe viu, iar amintirile nu erau întotdeauna dintre cele mai plăcute. 
„A fost încorporat pentru efectuarea stagiului militar în martie 1939. Calvarul celui de Al Doilea Război Mondial a determinat  mobilizarea sa pentru luptă la 29 iunie 1940. A participat direct la Campania din Est având gradul militar de sergent. A lăcrimat de emoţie la trecerea Prutului şi eliberarea Basarabiei.

dacul liber din chilia - foto claudia balas

O seamă de prieteni s-au adunat la muzeul din Chilia, pentru a-l omagiu pe Nicolae Nica FOTO: Claudia Balaş

La 24 noiembrie 1943, cu ocazia luptelor de la Melitopol a fost declarat dispărut de război. Realitatea amară a fost că a căzut prizonier şi a trebuit să lupte pentru viaţă şi demnitate umană în iadul lagărelor ruseşti. Despre această Golgotă personală, Nicolae M. Nica, ne-a scris atunci când îl felicitam la aniversarea a 86 de ani, în următorii termeni: „Vă fac contestaţie! Din cei 86 să scoateţi 5 ani de prizonier, adică 1943-1948. Apoi mai scoateţi 3 ani de război, 1941-1943, şi rămâne 76. Trec de la mine 2 ani de armată şi alţi ani premilitara (1936-1939). Ce ziceţi îmi acordaţi contestaţia?! Ne jucăm cu anii. Doresc ca nimeni să nu mai petreacă aşa timpuri cum le-am petrecut eu şi mulţi din generaţia mea.”

La 25 mai 1948 a fost eliberat din prizonierat şi a revenit în ţară“, a mai amintit directorul Laurenţiu Guţică.

Muzeul sătesc pe care merită să-l căutaţi dacă traversaţi acest colţ de ţară a fost inaugurat în 1979, după ce sutele de obiecte adunate de Nicolae Nica şi-au găsit locul în clădirea şcolii din sat, rămasă fără elevi din pricina exodului tinerilor către oraş. De-abia 16 ani mai târziu acest muzeu sătesc a fost preluat de Muzeul Judeţean Olt, iar nea Nica, mereu la datorie, care a donat totul, a devenit custodele secţiei muzeale, îndeplinindu-şi rolul de gazdă primitoare până aproape de sfârşitul vieţii.

CITIŢI ŞI:

Povestea meşterului Nicolae Nica, întemeietorul muzeului care „miroase a mamă şi a tată“. Pe 7 februarie ar fi împlinit 99 de ani

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite