Cum se prepară dulceaţa de nuci verzi, un desert rafinat absolut delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nucile verzi se aleg înainte de a li se întări coaja FOTO: click.ro
Nucile verzi se aleg înainte de a li se întări coaja FOTO: click.ro

Deşi necesită mai mult timp pentru pregătire, dulceaţa de nuci verzi merită tot efortul. Dacă suntem atenţi la câteva detalii specifice fiecărei etape de preparare, rezultatul va fi un desert absolut delicios.

Dulceaţa de nuci verzi este una dintre cele mai rafinate, gustul dulce-amărui-acrişor meritând tot efortul. Poate necesita  pentru preparare până la două zile, dacă alegem varianta în care ţinem nucile verzi decojite în apă rece  (la frigider) între 6-12 ore.

Ingrediente:
Pentru 100 de nuci verzi, tinere, avem nevoie de la 500 g până la 1 kg de zahăr, 3 pahare cu apă, vanilie şi  o lămâie (dacă pentru apa în care ţine nucile punem de asemenea zeamă de lămâie, creştem numărul de lămâi folosite).

Iată cum procedăm:
Culegem nucile în prima parte a lunii iunie (în zonele unde vara se instalează foarte devreme), înainte de a se întări coaja de sub stratul verde,  şi le alegem pe cele nevătămate, cele lovite pot avea un gust prea amar. Alegem 100 de nuci, pe care le decojim până la partea albă. Pe măsură ce se decojesc (ne folosim de mănuşi), se şi pun într-un vas cu apă cât mai rece, în care, opţional, putem pune un pliculeţ de sare de lămâie sau zeamă de lămâie.

După această operaţiune, schimbăm apa nucilor, o înlocuim tot cu apă rece şi le lăsăm la frigider pentru 6-12 ore, timp în care mai schimbăm apa. La finalul aceste perioade schimbăm din nou apa şi le punem într-o cratiţă, le opărim, pregătindu-le efectiv pentru dulceaţă.

Unele gospodine sar peste etapa în care nucile sunt ţinute la frigider, dar în acest caz le trecem prin jet de apă rece de 4-5 ori şi de fiecare dată le mai lăsăm câte 10 minute în apă rece. Le punem apoi în apă adusă la punctul de fierbere, tot de 4-5 ori, şi după fiecare opărire le lăsăm câte 10 minute în apa fierbinte.

După ce am încheiat aceste operaţiuni putem cântări  nucile scurse de apă, cantitatea de zahăr folosită fiind aproximativ egală cu cea de nuci. Pentru cele 100 de nuci tinere avem nevoie de aproximativ 1 kg de zahăr, de 3 pahare cu apă şi de zeama de la o jumătate de lămâie. Cealaltă jumătate o putem tăia felii, pe care le folosim la dulceaţă.

De aici procedăm fie întâi la prepararea siropului, caz în care punem zahărul şi apa la fiert, la foc iute, astfel încât   siropul să nu se înroşească, până când acesta „se leagă“, după care adăugăm nucile şi feliile de lămâie, dar putem adăuga şi vanilie, pe care le mai lăsăm la fiert încă 10 minute, fie adăugăm de la început ingredientele.

Dacă nu preparăm separat siropul, putem pune de la început la fiert zahărul şi nucile, având grijă să îndepărtăm spuma formată. Când dulceaţa începe să se lege, adăugăm şi zeama de la o jumătate de lămâie şi feliile de lămâie, dar şi zahărul vanilat (sau vanilia). Dulceaţa este gata când picăturile de sirop pe care le picurăm pe o farfurie nu-şi schimbă forma, sau când picăturile din dulceaţă, pe care le punem în apă rece, nu se amestecă imediat cu apa.  Dulceaţa o punem în borcane cu filet (sterilizate în prealabil) când s-a răcit, iar borcanele (care trebuie să fie călduţe) le putem pune cu capacul în jos.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite