Cum salvăm, pe caniculă, legumele din grădini și solarii. Fermier: „Se coace și roșia cât nuca, e de speriat”

0
Publicat:

Temperaturile de cuptor din ultimele zile pun la grea încercare și culturile din grădini și solarii. Legumicultori cu experiență spun ce putem face pentru a salva pe caniculă din munca de câteva luni și a ne bucura de legume din grădina proprie.

Plasa de umbrire, o soluție pentru a proteja cultura de razele arzătoare FOTO: Alina Mitran
Plasa de umbrire, o soluție pentru a proteja cultura de razele arzătoare FOTO: Alina Mitran

Arșița a distrus pajiștile, culturile de porumb și floarea soarelului sunt și acestea compromise pe suprafețe extinse, însă și-a pus amprenta și pe cultura de legume. Legumicultorii cu mai puțină experiență au început să-și expună problemele pe grupurile de profil și cer sfaturi care să-i ajute să-și salveze cultura de legume. Tomatele roșii și ardeiul sunt serios afectate de temperaturile excesive, produsele fiind departe de ceea ce așteptau gospodarii să culeagă. „Roșia arată bine pe dinafară, dar o tai și e lemn uscat, n-ai ce să mânânci. N-am întâlnit așa ceva”, se plâng gospodarii care au vrut să-și producă în grădina proprie, sau într-un mic solar, legumele pentru consumul propriu.

Am întrebat un legumicultor cu experiență ce se întâmplă cu legumele în această perioadă în care temperatura depășește 30 grade Celsius încă de la primele ore ale dimineții și ce mai putem face pentru a salva cultura de legume.

Totul este anormal. La căldurile de 60 de grade în solar, dacă punem mâna la ora asta (n. red. – la prânz) pe o tomată, să nu mai vorbim de ora 5,00-6,00 după amiză, vedem că fierbe.  Mai are puțin și explodează. Și atunci se întâmplă fenomenele astea, legumele nu mai sunt ce așteptăm”, spune legumicultorul Ion Păunel.

„Cretizarea” solarului și soluții de umbrire și atenție la apă

Legumicultorul Ion Păunel spune că sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a proteja plantele de arsurile solare, pentru că în cele mai multe cazuri aceasta este problema de care se plâng gospodarii. Dacă avem cultura în aer liber, va trebui să ne gândim la soluții de umbrire. Plasele de umbrire sunt o soluție din ce în ce mai folosită, sau, dacă avem acces la astfel de produse, chiar rogojinile împletite din stuf pe care le foloseau și bunicii noștri. Dacă avem cultura în solar, de asemenea putem folosi plasa de umbrire, dar putem apela și la „cretizarea solarului”, adică acoperirea foliei cu un var special care se aplică pentru umbrire și care nu afectează calitatea foliei sau a elementelor de prindere, în plus având o acțiune limitată la câteva luni.

Anomalii de genul acesta vom întâlni și la ardeioase, iar la vânătă o să avem mai multă sămânță și o să observăm că își schimbă culoarea, pentru că se supramaturează. Orice plantă, când ajunge la maturitatea de consum, ce înseamnă pentru ea? Suma gradelor de căldură adunate în perioada până la coacere. Când se depășește temperatura normală, se maturizează mult mai repede și trece peste anumite faze. Pe lângă faptul că nu mai acumulează caroten, zaharuri și așa mai departe, devine puțin necomestibilă. Ca sfat: să apeleze la cretizare și umbrire, dar să fie mai atenți și cu apa”, a explicat fermierul Ion Păunel.

Fiecare plantă are nevoie de aproximativ 5-6 litri de apă pe zi, iar în privința momentul propice udării există mari controverse. Sunt fermieri care spun că cel mai potrivit moment este dimineața devreme, pentru că pământul s-a mai răcorit și nu va fi foarte mare stresul pentru plantă dacă apa este rece, alții în schimb susțin că și dimineața devreme, dar și seara târziu sunt momente prielnice. Fermierul Ion Păunel plusează și spune că legumele au nevoie chiar și în timpul zilei de apă, în aceste zile care pare căă trăim într-un cuptor. „Ultimele cercetări arată că, pe căldurile acestea, chiar dacă am udat seara sau dimineața, e bine să mai udăm, dacă avem sistem de picurare, și în intervalul 14,00 - 17,00. Chiar dacă este foarte cald. Vom face astfel o hidratare, cum se recomandă și la om. Putem face asta dacă folosim sistemele de irigare prin picurare, pentru că apa se încălzește trecând prin coloana de picurare până când ajunge la plantă”, a explicat Păunel.

Fermierul mai spune că în perioadele cu temperaturi foarte ridicate se folosește de asemenea un fertilizant pe bază de calciu, în special pentru culturile de tomate, ardei și vânătă.

Pentru a ne asigura că la mijloc nu este totuși vorba de o boală sau de un atac al dăunătorilor, cel mai potrivit, dacă avem puțină experiență, este să ne adresăm personalului specializat din fitofarmacii.

Cultura de tomate, compromisă dacă se prelungește canicula două săptămâni

Fermierii care produc pentru a pune pe piață legume spun că, deși au experiență bogată, nu vor mai avea ce să facă dacă se va prelungi perioada cu temperaturi excesive pentru mai mult de două săptămâni. Cum puține sunt spațiile protejate prevăzute cu sisteme eficiente de ventilație, măsurile amintite mai sus vor fi de ajutor pentru un timp limitat.

 „Dacă o ține așa două săptămâni sau mai mult, mai mâncăm cam trei săptămâni roșii și gata. Se coace și aceea cât nuca, e ceva de speriat. În câmp, momentan a pornit bine vânăta, dar dacă se prelungește canicula, s-ar putea să avem probleme și cu această cultură. Sunt probleme cu ardeiul kapia și cu gogoșarul, aproape că nu se mai pot cultiva în câmp. Suprafețele cultivate în câmp au scăzut în zoan noastră (n. red. - Grădinari - Pleșoiu, județul Olt) cu 90% față de anii ’90, iar acelea care sunt puse sunt aproape compromise. La ardei este o problemă, în acest an, și în solarii. Iar prețurile, spre surprinderea mea, chiar și în  aceste condiții sunt exagerat de mici”, mai spune legumicultorul Ion Păunel.

Producătorii care se străduiesc să mențină cât pot de bine cultura vând în continuare, de la poarta fermei, roșiile cu prețuri care pornesc de la 1 leu/kg și se opresc la 1,8 – 2 lei/kg pentru roșiile de calitatea I, spune fermierul. Cum verile cu temperaturi de 40 de grade Celsius și chiar peste ar putea deveni o normalitate, soluțiile pentru a consuma legume produse în România, crede fermierul, sunt modernizarea spațiilor protejate și folosirea de soiuri și hibrizi rezistenți la secetă. Temerea fermierilor de astăzi este în schimb aceea că nu vor mai avea cu cine să facă schimbul de generații, pentru că legumicultura nu pare să-i mai atragă pe tineri.  

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite