Cum poţi încasa de la stat primele de mobilitate de peste 15.000 lei: „Şi şomerii neindemnizaţi pot beneficia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă îţi schimbi domiciliul pentru un post bine plătit, poţi încasa şi o primă de instalare consistentă FOTO: arhiva
Dacă îţi schimbi domiciliul pentru un post bine plătit, poţi încasa şi o primă de instalare consistentă FOTO: arhiva

Mai multe facilităţi, menite să încurajeze încadrarea în muncă la distanţe mai mari faţă de domiciliu, se aplică diferit din acest an, însă puţini sunt potenţialii beneficiari care le cunosc şi le solicită agenţiilor judeţene de formare.

Pentru că a găsi un loc de muncă în localitatea de domiciliu sau în imediata vecinătate este de multe ori doar un vis, o serie de măsuri care se aplică puţin diferit din acest an îi pot determina pe şomeri să accepte şi un post într-o localitate aflată la zeci de kilometri depărtare. Este vorba de ajutoare care se acordă sub forma unor prime de mobilitate, noutatea fiind că de acestea beneficiază atât şomerii indemnizaţi (care se bucurau de această facilitate încă de la începutul anilor 2000), cât şi şomerii neindemnizaţi (o noutate). Cuantumurile acestor prime au crescut, apărând, în schimb, condiţia ca persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să provină sau să se stabilească în localităţile cuprinse în Planul naţional de mobilitate şi aprobate anual prin hotărâre de guvern.

Cui se acordă

Prin HG nr. 903 din 29 noiembrie 2016 pentru aprobarea Planului naţional de mobilitate s-au stabilit localităţile cuprinse în acest plan (în judeţul Olt, spre exemplu, sunt cuprinse 45 de localităţi din totalul celor 112). Şomerii, indemnizaţi sau neindemnizaţi, provenind dintr-o localitate cuprinsă în acest plan, care se încadrează la peste 50 km, sau care se stabilesc într-o astfel de localitate urmare a încadrării, şi vin de la peste 50 de km, beneficiază de o primă consistentă de instalare.

De o primă de încadrare, de data aceasta, pot beneficia şomerii din aceste localităţi care se vor deplasa pentru a ajunge la lucru la peste 15 km. Legea care prevede acordarea acestor prime este veche, Legea 76/2002, căreia, însă, i-au fost aduse modificări.
Prima de încadrare, neimpozabilă, este prevăzută de art. 74 din Legea 76/2002. „(1) Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă.

(2) Cuantumul primei prevăzute la alin (1) se calculează la 0,5 ei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.
(3) Prima de încadrare prevăzută la alin (1) se acordă pe o perioadă de 12 luni.“, prevede legislaţia.

Primă de instalare, chiar şi în cazul în care firma plăteşte cazarea

Pentru şomerii care acceptă un job la mai mult de 50 km depărtare, iar pentru a putea ajunge la lucru îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde angajatorul desfăşoară activitatea sau în localităţile apropiate, aceeaşi lege 76/2002 prevede posibilitatea ca angajatul să încaseze o primă de instalare. Cuantumul acestei prime a crescut de la 3.600 lei şi poate ajunge, în funcţie de situaţia familială, până la 15.500 lei. Iată ce spune legea în acest sens:

Art. 75 din Legea 76/2002 –„ (1) Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.“.

Prima se acordă diferenţiat, şomerul care se încadrează în condiţiile menţionate primind, singur, 12.500 lei (în două tranşe, una la instalare, cea de-a doua, la expirarea primelor 12 luni de contract).  Dacă şomerul îşi schimbă domiciliul şi este însoţit şi de soţ/soţie şi copii (prevederea este valabilă şi pentru familia monoparentală), prima creşte la 15.500 lei. Dacă ambii soţi sunt şomeri şi se încadrează în prevederile legii, unul va încasa 12.500 lei, iar cel de-al doilea va primi o primă de instalare de 3.500 lei.

Şomerii pot beneficia de primă de instalare, chiar dacă în cuantum mai mic, şi în situaţia în care autorităţile centrale sau locale, sau chiar angajatorul, asigură locuinţă de serviciu sau suportă cheltuielile aferente. În acest caz şomerul primeşte 3.500 lei dacă este singur, 6.500 lei dacă a venit cu familia ca urmare a încadrării, sau 3.500 lei pentru fiecare dintre soţi dacă ambii şi-au schimbat domiciliul sau reşedinţa pentru a se încadra. În aceste cazuri prima diminuată se acordă într-o singură tranşă.

Prime şi pentru şomerii care aleg străinătatea

Primele în cuantumurile menţionate mai sus se acordă şi şomerilor provenind din localităţile menţionate în planul de mobilitate care se angajează în state membre UE. Condiţia, ca şi în cazul şomerilor din ţară, este ca aceştia să încheie contracte cu normă întreagă  pentru cel puţin 12 luni şi să nu întrerupă, din vina lor, în această perioadă, raporturile de muncă. O pot face, atât în ţară, cât şi în afară, dacă se reîncadrează la un alt angajator, tot cu un contract valabil pentru cel puţin 12 luni, într-un interval mai mic de 30 de zile.

„Ţin să fac încă o dată precizarea că de aceste prime de mobilitate beneficiază, de data aceasta, şi şomerii indemnizaţi, dar şi cei neindemnizaţi. Este, spre exemplu, cazul celor care primesc ajutor social şi care, dacă acceptă să lucreze într-o altă localitate, în condiţiile enunţate, pot încasa aceste prime“, a declarat directorul AJOFM Olt, Cristinel Cîrloganu, menţionând că, totuşi, puţini sunt noii angajaţi care să se fi adresat AJOFM Olt pentru acordarea acestor ajutoare, cel mai probabil pentru că nu cunosc noile prevederi.

Există, însă, şi categorii de şomeri care nu pot beneficia de prevederile legii. Este vorba de cei care au mai beneficiat de astfel de ajutoare în ultimele 36 luni, de şomeri care se încadrează la un angajator la care au mai lucrat în ultimii doi ani, de şomeri care se încadrează la o societate deţinută sau administrată de un administrator/asociat într-o altă societate pentru care a mai lucrat, de absolvenţii pe care societatea avea obligaţia să-i angajeze, de absolvenţii facultăţii de medicină, medicină dentară şi farmacie care au promovat rezidenţiatul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite