Cum ne ajută cărţile de colorat pentru adulţi. „Comparativ, jocurile pe calculator cresc agresivitatea şi scad concentrarea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se vând ca pâinea caldă şi au devenit o modă. Cărţile de colorat pentru adulţi sunt, însă, şi folositoare? Specialiştii argumentează.

Nu e chioşc de ziare care să nu aibă cel puţin un model, nu e site cu produse diverse care să nu-ţi facă o ofertă. Cărţile de colorat pentru adulţi au devenit extrem de răspândite, sunt aproape o modă şi, în mod sigur, o afacere de succes. În ce măsură ne şi ajută am încercat să aflăm de la specialişti.

Desenatul este de foarte multă vreme privit ca o terapie, spun specialiştii. Desenul spune multe despre noi, despre cum privim viaţa, despre temeri etc. Cărţile de colorat, în schimb, le privim ca pe o joacă şi, confirmă, din nou, specialiştii, asta şi este. Joaca însă ne ajută, fără să ne dăm seama, să păşim din nou în viaţa de copil, una fără griji, termene limită, facturi şi curse contra-cronometru. Este ceea ce psihologii numesc „accesul la starea de copil“, copilul din noi care ne însoţeşte pe tot parcursul vieţii.

Tot coloratul ne ajută să... trăim clipa. „În cazul adulţilor, coloratul îi ajută să se concentreze pe ce fac atunci, să trăiască efectiv clipa, să se bucure. Este o modalitate foarte la îndemână de a te deconecta de la ceva ce devine imposibil de dus la capăt în acel moment. De aceea nu există un moment prielnic pentru a colora, ci o poţi face oricând simţi nevoia. Studiile arată că sunt deosebit de eficiente aceste cărţi, iar vânzările demonstrează acelaşi lucru, altfel nu se reeditau“, spune psihoterapeutul Sabina Scarlat.

Imaginea unui mare director de bancă, stresat de analiza pe care o are de făcut, care îşi rezervă câteva minute să coloreze, poate că stârneşte, în primă fază, râsul. „Sunt lucruri pe care trebuie să ţi le asumi. Bărbaţii preferă, poate, jocurile pe calculator, când simt nevoia să ia o pauză.  Acestea cresc însă agresivitatea şi scad concentrarea. Coloratul, în schimb, reprezintă o metodă inofensivă de relaxare, vezi lucrurile mai limpede ulterior, cu atât mai mult dacă este combinată şi cu tehnici simple de respiraţie“, spune psihologul.

„Aşteptam ca pe o prăjitură momentul să pot colora din nou“

Fără să poată explica de ce, aduţii care şi-au oferit plăcerea de a colora confirmă starea de bine pe care au simţit-o. „La început am luat-o ca pe o joacă. După prima planşă am mers în schimb la librărie şi mi-am cumpărat creioane colorate, să nu mai fiu nevoită să le împart cu copilul meu. Momentul în care voi avea din nou timp să colorez îl aşteptam ca pe o prăjitură, era un desert. Am descoperit aceeaşi plăcere ca în copilărie, dincolo de faptul că, adult fiind, ai acces la ce ţi-ai dorit atunci, dar poate n-ai avut, şi cred că e mare nevoie să-ţi rezolvi aceste probleme“, spune o „practicantă“ a acestei adevărate terapii.

De colorat, puteţi colora orice, chiar şi cărţile pe care copiii le-au abandonat. „Sunt cărţi speciale pentru adulţi pentru că e vorba de desene mai complexe, de multe detalii, e nevoie de o minimă concentrare. Oricum, Internetul abundă, puteţi alege dintr-o mare varietate“, mai spune psihologul, care încurajează astfel de metode de a lua o pauză de la stresul cotidian, garantând că veţi reveni asupra sarcinii pe care o aveţi de dus la capăt cu forţe proaspete şi mintea limpede. Iar când desenul a ieşit chiar foarte bine, îl puteţi, cum au făcut-o mulţi, şi înrăma, pentru a retrăi bucuria privindu-l.

CITIŢI ŞI:

Mesajele transmise de copii cu ajutorul desenelor. Ce înseamnă dacă micuţul lasă un loc liber într-un colţ al desenului sau dacă foloseşte culori foarte puternice

Cum pot rezolva părinţii conflictele între fraţi. „Trebuie să-ţi iubeşti frăţiorul!“, o replică de care să uităm

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite