Ce avantaje are acupunctura. Medic: „La medicamente ar trebui să apelăm cât putem de rar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi încă nu ne sunt la îndemână toate explicaţiile privind modalitatea în care acţionează acupunctura, din ce în ce mai mulţi pacienţi apelează la această alternativă şi spun că starea lor de sănătate este simţitor ameliorată.

Are mii de ani vechime şi, totuşi, nici astăzi nu este pe deplin explicat mecanismul care face ca un pacient confruntat cu dureri diverse să confirme o ameliorare reală în starea de sănătate în urma şedinţelor de acupunctură. Unii spun că vindecă, alţii că doar ameliorează, cert este că într-o paletă foarte largă de afecţiuni acupunctura este folosită cu succes.

„Să nu credem că este panaceu universal, însă ajută foarte mult“

Tratarea diverselor patologii cu sprijinul tehnicilor din acupunctură este astăzi la îndemână, deşi astfel de terapii nu sunt susţinute de sistemul public, presupunând costuri plătite din buzunar. Rezultate, însă, merită, spun deopotrivă pacienţii şi medicii care practică acupunctura. Analgezicele sunt evitate, odată cu ameliorarea afecţiunilor acute sau cronice pot fi eliminate şi alte medicamente.

„Eu cred în acupunctură. Nu este un panaceu universal, dar ajută, se rezolvă multe din probleme. Personal am practicat acupunctura cu mai mulţi ani în urmă, însă domeniul presupune timp, dispoziţie, spaţiu adecvat. Medicul trebuie să aibă o stare deosebită, pentru că este în poziţia în care preia energiile negative ale pacienţilor“, explică medicul de familie Emilia Răileanu.

Dar ce este, de fapt, acupunctura? Este o tehnică terapeutică foarte veche, specifică tradiţiei chineze, cu ajutorul căreia se ameliorează durerile asociate diverselor patologii şi se fac paşi în vindecare. Cu ajutorul unor ace lungi, foarte subţiri, se acţionează în puncte specifice ale organismului, în sensul de a se reface echilibrul energetic, considerându-se că apariţia bolilor este cauzată de blocajul în curgerea lină a energiei „chi“ (energia vieţii). Cei specializaţi în acupunctură cunosc o adevărată hartă energetică, acţionând în sensul restabilirii circulaţiei energetice în peste 350 de puncte ale organismului. Anumite studii vorbesc de peste 28 de boli sistemice care pot fi astfel tratate.

Ce afecţiuni pot fi ameliorate

După unii specialişti, foarte puţine sunt cazurile în care nu se poate apela la acupunctură. „Starea de graviditate şi neoplaziile ar fi printre contraindicaţii“, menţionează dr. Emilia Răileanu. Alţi specialişti, în schimb, spun chiar că acupunctura poate fi folosită la naştere, astfel încât durerile viitoarei mămici să nu fie atât de intens resimţite.

În ce patologii şi-a dovedit eficienţa ne confirmă din nou medicul. „Am avut mulţi pacienţi cu astm bronşic, iar în urma şedinţelor de acupunctură crizele s-au rărit. Pacienţii operaţi de hernie de disc şi-au rezolvat de asemenea problemele cu acupunctura, pentru că operaţia nu rezolvă totul, există în continuare dureri. Am avut pacienţi cu accident vascular cerebral , cu hemipareza feţei, care s-au recuperat, asta şi în funcţie de cât de repede se apelează, pentru că există un timp în care organismul răspunde. Mai este vorba, însă, şi de ce competenţe are specialistul, pentru că, asemeni oricărei specialităţi, ţine mult de cât o aprofundezi“, spune medicul.

Cefaleea, dismenoreea, fibromialgia, sindromul de tunel carpian, turerile lombare, gonartroza, incontinenţa urinară, rinitele alergice, astmul, durerile dentare, colicile renale, anumite dermatite etc. pot fi de asemenea trecute pe lista afecţiunilor care se tratează cu ajutorul acelor.

Cum se procedează

Procedura în sine presupune inserţia, la diferite profunzimi, a unor ace lungi, foarte-foarte subţiri, în anumite puncte ale organismului. Nu există un număr clar determinat de ace care se folosesc în cadrul unei şedinţe, specialistul apreciind în funcţie de afecţiune. Asupra acelor poziţionate se acţionează uşor, manual, termic sau electric, pentru un interval de timp de până la 20 de minute. Şedinţa de acupunctură durează, în medie, 30 de minute, însă pentru a obţine rezultate bune este nevoie, spune medicul Emilia Răileanu, în medie, de 10 şedinţe.

Durerea este suportabilă, în fapt sunt pacienţi care nici nu resimt ca o durere momentul poziţionării acelor, acestea fiind foarte subţiri. Se poate apela atât la ace de unică folosinţă, cât şi la ace care se sterilizează după fiecare utilizare, şi acesta fiind unul dintre motivele pentru care, atunci când apelăm la acupunctură, trebuie să ne asigurăm că atât specialistul, cât şi cabinetul, sunt avizaţi.

„Acupunctura este scumpicică, însă, consider eu, merită efortul. De fapt, ar trebui să evităm, pe cât se poate, medicamentele, acupunctura fiind, în anumite situaţii, o soluţie. Şi acupunctura, pe de altă parte, are limitele sale, nu se pot rezolva toate problemele, şi de acest lucru trebuie să fim convinşi“, mai spune medicul.
 

CITIŢI ŞI: Sarea, substanţa-minune care ne ţine departe de doctor. Cum funcţionează terapia pentru plămâni puternici şi articulaţii sănătoase

Cabinet de somnologie: medicii îţi fac investigaţii numai după ce adormi. Aici poţi afla dacă ai apnee în somn, o boală cu consecinţe extrem de grave

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite