Cât costă carnea de miel şi tomatele vândute chiar de producători. Cum te convingi că mielul nu face „ham“
0E forfotă în pieţe, dar şi în centrele de sacrificare a mieilor, cumpărătorii putând să aleagă după cât îi ţine buzunarul. Oamenii preferă să cumpere carnea de miel direct de la fermieri.
La marginea Slatinei, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt a autorizat un punct temporar de sacrificare a mieilor, iar aici pot veni fermierii care au de vânzare animale şi care speră să obţină, în prag de Paşte, un preţ bun.
Un alt punct temporar a mai fost autorizat în Olt în târgul de la Osica de Sus, în rest consumatorii având fie varianta puţinelor abatoare care taie miei, fie cea a magazinelor care comercializează carnea.
Fermierii nu pot în acest an să taie, legal, în fermele proprii, aşa că cei care aleg să o facă îşi asumă riscuri.
Diferenţa de preţ între cel practicat de supermarket şi cel al producătorilor este considerabilă, iar cumpărătorii care s-au aventurat să vină la punctul de sacrificare din Slatina au constatat singuri.
„E diferenţă, cum să nu fie. La magazin e 55 lei, că de acolo venim, iar de aici îl luăm cu 350. Sunt 20 de lei pe kilogram, iar la cât l-am luat noi sunt 180 de lei în total“, a făcut repede calculul un cumpărător. A ales un miel care cântăreşte tăiat 9 kilograme, pentru că are banii împărţiţi să-i ajungă pentru tot ce mai are de cumpărat de Paşte.
Foto: Alina Mitran
Alţi cumpărători aleg să cumpere mieii vii, având propriile obiceiuri la tăiere. „Noi îl luăm pentru Gurban, la noi, la rudari, e tradiţie. Facem din el tot ce se face: frigare, drob, ciorbă, tot ce se face, nu se aruncă nimic“, spune o cumpărătoare.
Unul dintre fermierii care au ales să vină să sacrifice miei în punctul temporar de la Slatina vine din nordul judeţului, de la Oporelu. Spune că a vândut deja 25-30 de miei, dar şi câţiva iezi. Speră ca în cele trei zile până la Paşte să reuşească să comercializeze 300-350 de miei. Ar avea de vânzare 1.000, însă e convins că până la urmă animalele vor merge tot la export.
Foto: Alina Mitran
„Nu prea vine lumea, cred că nici nu prea ştiu, s-a anunţat târziu că se deschide, nici nu prea au bani... I-am vândut cu 23-25 lei în viu şi cu 35 kilogramul tăiaţi. Lumea vrea după buzunar, de la 10 kilograme şi până la 14-15, cam pe-aici“, a explicat fermierul Marius Pleşa.
Cei care au răbdare să aştepte îşi pot alege animalul din maşina cu care fermierul i-a transportat şi destul de repede acesta este sacrificat şi adus la cântar, întregul proces fiind supravegheat de un medic veterinar şi de un tehnician.
Deşi nu se pune problema ca de aici cumpărătorii să plece acasă cu altceva decât carne de miel sau ied, totul fiind supravegheat de autorităţi, pentru că încă mai sunt oameni care se tem „să nu facă mielul «Ham!»“, după cum aceştia se exprimă, fermierul apelează la un mai vechi obicei de a lăsa la unul dintre picioare intactă partea inferioară. „Omul se uită, vede copita, se convinge“, explică fermierul.
„Identificaţi un producător şi menţineţi o relaţie pe termen lung“
În cea mai mare piaţă din Slatina au ajuns şi tomatele roşii produse în serele oltenilor. Dacă le vând comercianţii au preţuri piperate, dacă însă producătorii reuşesc să-şi facă timp şi să vândă direct consumatorii au de câştigat.
Fermierul Victor Radu, din Obârşia, Olt, vinde de câţiva ani în piaţa Zahana din Slatina, iar cumpărătorii fideli întrebau deja de câteva săptămâni când vor fi disponibile tomatele. Tânărul fermier îşi promovează singur, pe Facebook, legumele, astfel că i-a şi putut anunţa pe clienţi că miercuri, 20 apilie, va fi prima zi de comercializare a tomatelor.
Preţurile, deşi nu pentru toate buzunarele, sunt mai mici decât ce vedem de câteva zile la buletinele de ştiri. Tomatele cu gust se vând la Slatina cu 28 lei/kg, respectiv 25 lei/kg cele de dimensiuni mai mici. Este un preţ destul de mare, dar asta pentru că şi costurile au crescut extraordinar de mult în ultimele luni, spune fermierul. Combustibilul pentru încălzirea solariilor are preţ dublu, zilierii sunt şi aceştia plătiţi cu mai mulţi bani, fertilizanţii, tratamentele, totul costă mai mult.
Tomatele din serele oltenilor se vând în piaţa din Slatina FOTO: Theodora Truşcă
Pentru cei care nu se îndură să dea pentru un kilogram de roşii cât dau pentru unul de ceafă de porc, vestea bună este că într-o săptămână-două preţurile vor scădea, cu siguranţă, pentru că vin puternic din spate şi fermierii care nu au investit la fel de mult pentru încălzirea spaţiilor, iar cantitatea mare recoltată va duce inevitabil la coborârea preţului.
Şi mai importantă decât preţul este, însă, calitatea. În acest sens, fermierul Victor Radu le recomandă consumatorilor să stabilească o relaţie de lungă durată cu producătorii în care au încredere şi să-i caute.
„Producătorii au ajuns la suprafeţe foarte mari cultivate şi nu mai au timpul necesar să vină la piaţă să-şi comercializeze singuri produsele. Şi atunci apare relaţia cu samsarul, comerciantul, cum vreţi să-i spuneţi dumneavoastră. Şi, bineînţeles, de la noi produsul pleacă cu nişte preţuri, în cazul de faţă vă pot spune că s-au vândut cu până la 25 lei, în funcţie de mărime, sau cantitate, iar în pieţe am văzut că există variate de preţ de până la 50 lei, care este un preţ exagerat şi nu are legătură cu ceea ce vinde producătorul direct.
E şi o sugestie către clienţi, sau consumatori, în sensul că ar fi bine să identifice producătorii şi să menţină o relaţie pe termen lung, de ce nu, să achiziţioneze direct. Pentru că sunt foarte mulţi producători de legume, deja sezonul a început din plin, şi la cartofi, şi la castraveţi, şi la varză, pot identifica producători şi pot achiziţiona. Noi suntem dispuşi, anul acesta o să încercăm să facem şi nişte livrări, nişte pachete standard“, a mai spus Radu.
Vă recomandăm să citiţi şi: