Casa de Asigurări de Sănătate Olt, luată cu asalt de bolnavi ce au nevoie de îngrijire la domiciliu
0Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt înregistrează, lunar, sute de cereri din partea persoanelor care solicită să beneficieze de îngrijire la domiciliu. Conform legislaţiei, tot ce înseamnă servicii de recuperare postoperatorie sau boală cronică poate fi tratat acasă, iar serviciul este unul gratuit şi decontat de CAS. Din păcate, din cauza fondurilor insuficiente, nu toţi solicitanţii primesc ajutorul solicitat.
Îngrijirea la domiciliu s-a vrut de la început a fi o alternativă care să vină atât în sprijinul persoanelor asigurate (bolnavi cronici şi nu numai, n.r.), dar care să ajute şi spitalele. Este vorba despre un serviciu la care, lunar, apelează tot mai mulţi bolnavi din toată ţara şi aceasta pentru a nu fi nevoiţi să rămână internaţi într-un spital unde cheltuielile ar fi net mari atât pentru ei, dar şi pentru unităţile sanitare. Acest program medical poate fi accesat însă numai cu acordul medicului de familie sau al celui din unitatea medicală unde pacientul se află internat şi aceasta numai dacă situaţia pacientului o permite, nefiind acceptate cazuri în care bolnavul se află într-o situaţie critică.
Acasă, bolnavul beneficiază de recuperare, monitorizare şi tratament, dar şi de medicamente compensate, de acest lucru ocupându-se un asistent medical acreditat. Teoretic, persoanele asigurate prin serviciul public de sănătate pot beneficia de maximum 90 de zile într-un an calendaristic de îngrijire la domiciliu. Cu alte cuvinte, tot ce înseamnă servicii de recuperare postoperatorie sau boală cronică poate fi tratat acasă, iar serviciul este unul gratuit şi decontat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Legislaţia în domeniu spune că pot beneficia de îngrijire la domiciliu acele persoane incapabile să desfăşoare activităţi casnice, este imobilizat în pat peste 50% din timpul zilei şi necesită sprijin pentru îngrijirea de bază (igienă şi/sau alimentaţie şi/sau mobilizare). În aceeaşi categorie a posibililor beneficiari ai acestui program medical sunt însă şi persoanele complet imobilizate la pat, dependente total de altă persoană pentru îngrijirea de bază - igienă, alimentaţie, mobilizare/deplasare.
La nivelul judeţului Olt există sute de persoane diagnosticate cu diverse boli şi care ar avea nevoie de servicii de îngrijire la domiciliu, fapt pentru care au depus cereri în acest sens la sediul CAS Olt. Din păcate, nu toate acestea ajung să se bucure de facilităţile îngrijirii la domiciliu şi aceasta din cauza fondurilor insuficiente primite de instituţie pentru derularea programului.

”Suma pe care noi, C.A.S. Olt, am primit-o anul acesta de la Bucureşti, raportat la necesarul care ne-ar trebui numai pentru acest program de îngrijire la domiciliu, este foarte mică şi nu ne ajunge să onorăm decât puţine cereri pe lună – cele mai grave. Lunar avem o comisie care se întruneşte şi analizează cererile existente la momentul respective, apoi decide care dintre cazuri sunt acceptate pentru a beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu”, afirmă Florin Ciocan, preşedinte CAS Olt.
că beneficiul psihic creşte simţitor în rândul pacienţilor ce beneficiază de îngrijire la domiciliu deoarece, în afară de cheltuielile mult reduse dacă ar rămâne internat, evită şi riscul contractării unei infecţii intraspitaliceşti, iar, pe de altă parte, costurile statului privind cazarea pacienţilor scad drastic – totul în condiţiile în care numărul paturilor este oricum insuficient, iar o zi în spital costă şi câteva sute de lei.

La momentul actual, la CAS Olt se află depuse 360 de cereri din partea a diverşi bolnavi din judeţ care au solicitat îngrijire la domiciliu – dintre care cereri aprobate sunt 295. Efectiv însă beneficiază de facilităţile programului un număr de 233 de persoane cu diagnosticele mai grave, situaţie cauzată de fondurile insuficiente ce nu acoperă solicitările. CAS Olt a solicitat pentru derularea programului de îngrijire medicală la domiciliu 458.580 lei, dar a primit doar 200.000 lei. Pe de altă parte, pe lista de aşteptare se află în prezent în ”stand-by” nu mai puţin de 270 persoane. Cele mai multe persoane care au solicitat CAS Olt să beneficieze de îngrijire la domiciliu sunt persoane operate, tetraplegici (persoane cu leziuni nervoase iremediabile şi care au nevoie de îngrijire 100% din timp), persoane cu diverse pareze (îşi pot folosi o parte a corpului) şi neoplasme (cancer). În judeţul Olt există cinci furnizori care asigură servicii de îngrijire la domiciliu şi cărora CAS le decontează activitatea: trei la Slatina şi câte unul la Dobrosloveni şi Curtişoara.
Mai puteţi citi: