FOTO VIDEO  Revoltător! Copil născut cu multiple malformaţii la Spitalul Judeţean Slatina. Familia acuză, medicii se scuză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina, care şi-a căpătat în ultimii ani tristul renume de “spital al groazei” din cauza numeroaselor scandaluri de malpraxis soldate cu pierderi de vieţi umane, iese din nou evidenţă cu o nouă dramă. Un copil s-a născut aici, zilele trecute, cu multiple malformaţii şi are şanse reduse de supravieţuire. Familia bebeluşului acuză medicii de superficialitate, iar aceştia se scuză.

O familie tânără din comuna Mărunţei, judeţul Olt, trece prin clipe de coşmar de câteva zile după ce mama de 18 ani a dat naştere, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina, unei fetiţe cu multiple malformaţii. Familia acuză de lipsă de profesionalism şi superficialitate personalul medical de aici, în special doctorii care au supravegheat sarcina femeii de-a lungul celor nouă luni, precum şi un alt medic de la o policlinică privată unde a fost efectuat ultimul ecograf în urmă cu două luni.

Mihaela Gherghina Călăraşu, de 18 ani, a născut, în noaptea de marţi spre miercuri, o fetiţă de 2,190 kg. cu multiple malformaţii ce nu au fost observate de către medicii ce au monitorizat sarcina fetei. De fapt, pe tot parcursul sarcinii, întreaga familie a fost constant asigurată de către doctori că totul decurge “normal” şi că nu sunt probleme în acest sens. Aceasta a fost situaţia şi după ce, în urmă cu două luni, tânăra mămică a avut o iminenţă de avort în urma unor dureri acute, fapt pentru care a ajuns la Spitalul Judeţean din Slatina. Aici a fost supusă unui ecograf efectuat de către dr. Ştefan Nedelea, care nu ar fi observat nimic în neregulă. Neîncrezătoare, familia viitoarei mame a decis să mai facă un ecograf la o policlinică privată din municipiu despre care ştiau că deţine un ecograf mult mai performant decât cel de la unitatea sanitară considerată "etalon" a judeţului.

“Când am ajuns la Spitalul din Slatina acum două luni eram în luna a şaptea. Deşi aveam dureri mari, medicii de aici mi-au făcut injecţii doar-doar să păstrez copilul, dar nu mi-au spus că ar fi ceva în neregulă cu el nici măcar doctora Bolocan (Minela, n.a.), care m-a supravegheat pe toată sarcina. Eu nu am avut încredere şi am făcut un alt ecograf la o policlinică de aici din Slatina, la dr. Trăistaru (Victor, n.a.), şi el cică ar fi scris atuncea pe fişă ca să îmi oprească cei de la spital sarcina, dar aceştia nu m-au ascultat. Doctora Bolocan mi-a spus acuma că ea nu are nicio vină pentru că pe fişa de la policlinică nu scria nicăieri despre vreo întrerupere de sarcină, dar dr. Trăistaru aşa mi-a zis atunci, numai că cei de la spital nu m-au ascultat şi m-au lăsat să duc sarcina până la nouă luni! Chiar şi înainte să nasc, doctorii de la spital mi-au zis că copilul e bine sănătos, că n-are nimica, iar după ce l-am născut: că are mâinile mici, picioarele… !”, povesteşte mama copilului aflată, în prezent, la domiciliul din comuna Mărunţei.

“Dacă nu ai bani, nu te bagă nimeni în seamă!”

Mihaela Gherghina Călăraşu este revoltată şi de faptul că, până să nască, nu i s-a spus nici ce sex va avea copilul, pe care, dealtfel, nu l-a văzut nici după naştere deoarece nu ar fi fost lăsată de personalul medical. Astfel, doar soţul acesteia ar fi văzut copilul după ce, anterior, ar fi fost avertizat despre faptul că fetiţa s-a născut cu multe malformaţii.

“Eu nu înţeleg cum de nu s-a putut vedea la ecograf ce probleme are copilul ?!? Şi la şapte luni când am fost la spital cu durerile acelea de credeam că o să avortez şi am făcut un alt ecograf, tot nu a văzut nimeni ?! Înainte am făcut două ecografe şi la Craiova şi tot nu s-a observat nimic. Nici dr. Bolocan, nici dr. Trăistaru nu au văzut aşa ceva, nu înţeleg! Am avut trei internări pe parcursul sarcinii şi tot nu s-a văzut nimic în neregulă! E posibil ?!... Dacă nu ai bani, nu te bagă nimeni în seamă! Ăştia sunt doctori ?! Statul pentu ce-i plăteşte?? Ştiu să facă grevă?! Păi pentru ce fac grevă??...”, s-a întrebat, retoric, mama copilului cu malformaţii, externată între timp.

Ecograful spitalului slătinean, spaima mămicilor ?

Mama ghinionistei mămici este şi ea şocată de ceea ce s-a putut întâmpla în familia ei. Vineri – 29 noiembrie, aceasta a venit la Spitalul Judeţean din Slatina pentru a cere socoteală medicilor care “s-au ocupat” de fiica ei atât de superficial, şi a dat de tot felul de explicaţii care mai de care mai puerile.

“Am vorbit cu doctora Bolocan şi aceasta mi-a spus că ea nu are nicio vină că s-a întâmplat ce s-a întâmplat; mi-a spus că pe fişa de la policlina privată unde s-a făcut ultimul ecograf nu era specificat niciunde că fata mea ar fi trebuit să facă o întrerupere de sarcină. Nici la ecograful făcut la doamna doctor nu s-a văzut nimic, m-a asigurat ea, şi la fel a stat treaba şi la dl. doctor Nedelea (Ştefan, n.a.) care i-a făcut mai multe ecografii. Dealtfel, de aici am aflat că ecograful din spital nu ar fi prea bun şi că, pentru o mai mare siguranţă, ar fi bine să facem un alt ecograf la o policlinică privată de aici din oraş, ceea ce am şi făcut – şi tot degeaba! Doctorul Trăistaru a recunoscut acuma că a greşit, dar cică nu a fost numai vina lui. Copilul, acuma, nu are cerul gurii, are o mână mai mică şi una mai lungă, are o gaură în piept şi una după ureche, un picior se dă la spate ca la păpuşi, urechile sunt mai în spate, ochi mai apropiaţi, inima mai mare decât e normal, nici coastele nu sunt normale… ce să vă mai zic??”, a spus Mirela T., mama Mihaelei Gherghina Călăraşu (vezi VIDEO min. 03:26....).

Totodată, aceasta recunoaşte faptul că dr. Victor Trăistaru de la policlinica privată unde a fost făcut ultimul ecograf la şapte luni ar fi programat-o pe fata ei pentru un alt control la o dată ulterioară, dar că aceasta nu a mai putut să se prezinte din cauza problemelor financiare.

“Dacă e lipsă această boltă palatină, e o greşeală a mea şi mi-o asum”

Doctorul Victor Trăistaru a recunoscut şi el că nu a văzut toate malformaţiile pe care le avea fătul, însă susţine că ar fi bănuit încă de atunci că poate fi vorba despre o sarcină cu probleme, de aceea a şi programat pacienta la un nou control ce nu a mai putut fi însă efectuat în lipsa neprezentării femeii. Acesta a precizat, într-o declaraţie făcută pentru un post tv naţional, că, la o sarcină avansată, nu se pot vedea malformaţiile membrelor şi ale toracelui.

“Dacă este lipsă această boltă palatină (osul ce face legătura între nas şi gură, n.a.), este absolut o greşeală personală a mea şi mi-o asum”, a declarat dr. Trăistaru pentru un post tv central. 

image

Foto

image

De asemenea, dr. Ştefan Nedelea, cel care era de gardă în ziua când a născut Mihaela Gherghina Călăraşu şi i-a efectuat mai multe ecografii acesteia, a afirmat că, deşi nu a asistat la naştere pentru că nu au fost probleme la momentul propriu-zis, nu este mirat de faptul că fătul s-a născut cu malformaţii. Acesta a precizat că totul ar fi fost cauzat de faptul că aparatele medicale ce efectuează ecografii au anumite limite şi că acestea nu pot indica exact toate membrele şi malformaţiile unui făt.

Niciun vinovat momentan, nicio anchetă

Declaraţia privind “lipsurile” aparatelor medicale ce efectuează ecografii a fost întărită şi de un alt cadru al Spitalului Judeţean din Slatina, respectiv directorul medical al unităţii, dr. Romeo Stănculescu.

“Eu înţeleg că familia în cauză trece prin momente dificile, dar trebuie să fie înţeleşi însă şi medicii deoarece aceste aparate medicale au nişte limite care, în cazul de faţă, au făcut să se nască acest făt cu malformaţii, iar eu nu pot învinovăţi acum pe cineva că nu şi-a făcut treaba”, a spus acesta.

Până vineri seară, conducerea Spitalului Judeţean Slatina nu declanşase nicio anchetă în cazul copilului născut cu multiple malformaţii. Cristina Bontescu, purtător de cuvânt al unităţii sanitare, a afirmat în acest sens: “Confirmăm naşterea unui copil cu multiple malformaţii în ziua de 27 noiembrie, orele 02.00. Este vorba despre un făt ce prezintă malformaţii ale extremităţilor cefalice, malformaţii de cutie toracică, malformaţii ale membrelor şi suspiciune de malformaţii cardiacă. Din păcate, prognosticul medicilor este rezervat în ce priveşte supravieţuirea copilului, dar situaţia este permanent monitorizată”

“Mai bine îi spuneau atunci şi o lăsau să avorteze decât să nască un monstru!”

Până una-alta, mama Mihaelei Gherghina Călăraşu este decisă să depună plângere la Colegiul Medicilor şi la Ministerul Sănătăţii, doar-doar cineva se va sesiza şi va cerceta cazul fetiţei sale.

“Fata mea a făcut toate analizele în cele nouă luni şi nu i-au găsit nimic în neregulă! Dar nici medicamente nu i-au dat fetei mele! Zilele trecute, după ce a născut, nici Algocalmin nu au avut să-i dea, a trebuit să-mi trimit cealaltă fată de acasă (de la Mărunţei, n.a.) ca să vină la Slatina cu medicamente! (...) Dacă nu le dai bani la asistente, nu se uită la tine! E sub orice critică spitalul ăsta, sub orice critică! Când a venit cu ameninţare de avort mai bine îi spuneau atunci şi o lăsau să avorteze decât să nască un monstru!”, a mai spus aceasta, cu lacrimi în ochi (vezi VIDEO min. 08.20...).

Reprezentanţii de la vârful Colegiului Medicilor Olt nu au putut fi contactaţi, la fel şi doctora Minela Bolocan. Între timp, copilul se află în incubator, dar medicii sunt rezervaţii cu privire la şansele sale de supravieţuire. Familia Călăraşu se teme acum să mai facă un alt copil din cauza medicilor care ar putea din nou să nu observe la timp eventuale probleme de sănătate.
 

Vă mai recomandăm:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se modernizează, dar nu scapă de scandaluri

Doi doctori de la Spitalul Judeţean Slatina, condamnaţi "cu executare" pentru moartea unui copil de nouă ani

Doctorul Cornel Fulga de la Spitalul Judeţean Slatina rămâne şomer

O nouă acuzaţie de malpraxis la Spitalul Judeţean din Slatina: copil de patru ani rămas paralizat de o mână

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite