Care sunt simptomele unei boli cu transmitere sexuală. „Bărbatul este transmiţător, dar este asimptomatic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolile cu transmitere sexuală, despre care vorbim rar, deşi incidenţa lor este mare, dau de cele mai multe ori simptome clare, care trebuie să ne trimită la medic.

Netratate, bolile cu transmitere sexuală pot avea consecinţe dintre cele mai serioase, infertilitatea, de exemplu, fiind doar una dintre acestea şi nu cea mai gravă. Şi astăzi, deşi o cantitate foarte mare de informaţii de natură să ne ridice semne de întrebare ne este la îndemână, încă se ajunge târziu la medic.

Medicii, de altfel, încurajează pacienţii să se informeze, dar precizează că specialistul este cel care trebuie să pună diagnosticul corect şi să hotărască tratamentul. „Cel mai bine ar fi să fie citite aceste informaţii la îndemână, şi după ce citeşte, să se prezinte la o persoană avizată. Te călăuzeşti şi aşa, dacă ai şi puterea de a face diferenţa, dacă ştii până unde să mergi. Internetul este o sursă de informare la îndemâna tuturor, dar nu trebuie să ţină loc de medic“, spune Doina Deaconu, medic primar în cadrul cabinetului de planificare familială din Ambulatoriul de Specialitate al  SJU Slatina, amintind câteva dintre simptomele comune multor boli cu transmitere sexuală care trebuie să ne trimită de urgenţă la  specialist.

Semne care ne pun în gardă

- secreţiile – „dacă sunt colorate, urât mirositoare, deranjante, în sensul că dau usturimi, mâncărimi, dacă există leziuni la nivelul vaginului sau la nivelul mucoasei labiale, se impune vizita la medic“, spune specialistul;

- sângerări - spontane sau la contactul sexual;

- contact sexual dureros;

- dureri pelvine etc.

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală dau simptome în special femeilor, deşi există afecţiuni care se manifestă şi la bărbaţi.

„La sifilis, de exemplu, poate să aibă şi bărbatul leziuni la nivelul penisului, scurgeri uretrale, prurit, usturimi la urinat. Oricum, incidenţa simptomelor este mai mică la bărbat decât la femeie. Sunt foarte multe boli asimptomatice şi nu se depistestează decât la investigaţii suplimentare, dar deja intrăm pe teritoriul specialistului.

Mai expusă şi cea care manifestă semne clinice este femeia. În marea majoritate a cazurilor şi a infecţiilor bărbatul este purtător, este transmiţător, dar este asimptomatic. Şi aici iar se întâlnesc obstacole, pentru că partenerul spune «eu nu am nimic, pe mine nu mă doare nimic, de ce să iau tratament?». Şi începi să-i explici ce se întâmplă dacă nu tratezi cuplul“, expune medicul din situaţiile cu care se confruntă la cabinet.

Afecţiuni diverse, o singură metodă de a le evita

Multe dintre semnele expuse mai sus sunt comune unor infecţii ca: trichomonas, candida, gardnerella etc. „Infecţia cu HIV este deja foarte avansată când dă semne, dă efecte secundare tardiv. În ultimul timp am mai observat şi infecţii cu streptococ, deşi se ştie că altul este specificul său. Bineînţeles, nu lipseşte gonoreea şi mai sunt încă multe altele“, mai spune medicul.

Singura metodă de protecţie împotriva acestor infecţii este prevervativul, „ însă şi astăzi se constată o rezistenţă a cuplurilor în a o folosi, cu toate că acum au apărut prezervative cu tot felul de îmbunătăţiri, să spunem aşa. Sunt cu tot felul de emoliente, pe dimensiuni, cu substanţe care evită alergiile la latex, pentru că sunt persoane alergice şi ar fi o problemă, dar... Adesea, este adevărat, bărbaţii sunt mai refractari la idee, însă am întâlnit şi bărbaţi care acceptă metoda, dar nu acceptă partenera. Dacă nu există comunicare în cuplu e foarte greu de rezolvat o astfel de probelmă“, mai precizează medicul.

„Astăzi nu se mai comunică rezultatul unei investigaţii decât pacientului“

Când vorbim de boli cu transmitere sexuală, explică specialistul, vorbim şi de anumite bariere pe care pacienţii şi le impun. Ce trebuie să ştie însă, subliniază medicul, este că pentru un bilet de trimitere nu este neapărat necesară expunerea întregului tablou clinic în faţa medicului de familie, ci pe baza unor semne generale se poate face recomandarea. De asemenea, medicul de familie nu va impune cabinetul sau localitatea, pacientul putând alege oricare cabinet de specialitate, asta în eventualitatea că se teme să întâlnească persoane cunoscute la uşa medicului specialist. „Încă ceva, nu trebuie să se mai îndoiască nimeni de asigurarea confidenţialităţii. Nimeni, astăzi, nu mai transmite un rezultat unei alte persoane decât pacientul în cauză. Nu-l dai vecinei, nu-l dai prietenei, nici chiar fiicei sau mamei“, mai spune dr. Doina Deaconu.

CITIŢI ŞI: 

Rateurile pilulei de a doua zi. Medic: „Eu le recomand pacientelor mele o metodă care şi-a dovedit eficienţa“

 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite