Cancerul care poate fi prevenit 80%. România, campioană în UE la incidenţă şi mortalitate, cu valori de peste trei ori mai mari decât media europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial, şi a treia cauză de mortalitate. România „se bate“ însă la incidenţă şi mortalitate cu ţări din Africa.

Cancerul de col uterin, pentru care, de ani de zile, în România se desfăşoară, cu sincope, şi un program de screening, din cele 6 milioane femei eligibile fiind testate până acum doar 700.000, ucide anual sute de mii de femei la nivel mondial. Este pe locul IV ca incidenţă în rândul cancerelor, la nivel mondial, şi pe locul III ca mortalitate, în 2018 fiind diagnosticate, conform estimărilor OMS,  569. 847 cazuri noi. 

Conform analizelor realizate de specialişti şi făcute publice cu ocazia marcării Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, la începutul acestui an, România se află pe locul 1 în Uniunea Europeană în privinţa ratei mortalităţii prin cancer de col uterin (14,2 decese/100.000 femei), de circa 4 ori mai ridicată decât rata Uniunii Europene.

Datele mai spun că 86% dintre romance au auzit de cancerul de col uterin, însă 7 românce din 10 nu ştiu de infecţia cu virusul HPV, principalul responsabil de apariţia acestui cancer.

Doar 23 % dintre românce şi-au făcut în ultimii 3 ani testul Papanicolaou, chiar dacă în România poţi beneficia de gratitate pentru testul Babeş-Papanicolaou în cadrul „Programului Naţional pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin“ prin screening organizat. 

În anul care a trecut,  4. 343 românce au aflat că au cancer de col uterin, în timp ce tot în 2018, 1. 909 femei au murit răpuse de acest tip de cancer, date care situează România pe primul loc în Europa, cifrele fiind comparabile cu cele din ţările africane.

„ Mortalitatea prin CCU  (n.r. - cancer de col uterin) standardizată la nivel global, pe toate vârstele, este estimată în 2018 astfel: cea mai ridicată se întâlneşte în Africa şi Oceania cu peste 17,3 decese/100 000 femei, în timp ce America de Nord, Australia, Peninsula Scandinavă şi Orientul Mijlociu înregistrează sub 2,7/100 000. România înregistrează valori ridicate ale mortalităţii specifice prin cancer de col uterin, cu aproximativ 1. 740 decese anual, reprezentând o rată brută a mortalităţii de 24,2/100 000 femei şi o rată standardizată cu vârsta de 10,9 decese/100 000“, spun cifrele specialiştilor, conform unei analize publicate pe site-ul oficial al Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

„Cea mai scăzută rată a incidenţei se înregistrează în Spania, Franţa, Italia, Elveţia şi Olanda (5–10 cazuri noi/100 000 femei), în timp ce în estul zonei, incidenţa este foarte ridicată în România, Estonia, Letonia şi Bulgaria (26-32 cazuri noi/100 000) . În privinţa mortalităţii prin CCU, cele mai scăzute valori se înregistrează în vestul şi nordul UE (2 - 4,9 decese/100 000 femei, respectiv 4,9 – 7,7/100 000), în timp ce în est, Letonia, Lituania şi Bulgaria (10,6– 13,4/100 000), respectiv România (13,4–16,3/100 000) se găsesc în clasele cu cele mai ridicate valori“, mai arată cifrele.

90%, rata de supravieţuire dacă se descoperă cancerul la timp

Deşi cifrele despre România sunt mai mult decât alarmante, tot pe baza datelor culese de la cabinetele medicale s-a mai constatat că 49% dintre cancerele posibile au fost prevenite la femeile care au făcut testul salvator, chiar dacă programul de screening al cancerului de col uterin are până în acest moment o acoperire de doar 12% în rândul femeilor active sexual.

Cancerul de col uterin, mai spun specialiştii, poate fi prevenit în proporţie de 80% prin testare regulată în cadrul programelor organizate de screening. Cea mai bună prevenţie, prevenţia primară, rămâne, însă, vaccinarea, care se recomandă în special fetelor cu vârsta 9 - 15 ani. Rata de supravieţuire, mai spun specialiştii, este de 90% în cazul în care cancerul este descoperit în stadia incipiente, în Europa, în ultimii 30 de ani, mortalitatea prin acest tip de cancer scăzând cu peste 30% .

„Se consideră că în România informarea despre riscul cancerului de col uterin nu (mai) este suficientă, iar conştientizarea cauzelor CCU şi aplicarea metodelor de prevenţie, ce pot diminua cu 80% riscul de CCU, trebuie să capete proporţii de masă“, au concluzionat specialiştii.

CITIŢI ŞI: Cum ajung multe femei să descopere cancerele de col în stadii netratabile. Medic: „Am auzit replica «Nu mi-am mai făcut un control de când am născut»“

Cancerul genital la bărbaţi, o realitate care dărâmă mituri. Medic: „La ei problema este că sunt asimptomatici mult timp“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite