Campionul mondial la skateboarding din oraşul fără un parc specializat. „N-am unde să m-antrenez, probabil voi renunţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Lilea (centru) şi Alexandru Ştirbu (dreapta), campionul şi vicecampionul mondial  la freestyle skateboarding FOTO: Facebook/ Marius Constantin
Alexandru Lilea (centru) şi Alexandru Ştirbu (dreapta), campionul şi vicecampionul mondial  la freestyle skateboarding FOTO: Facebook/ Marius Constantin

După ce, în urmă cu ani buni, slătineanul Marius Constantin obţinea titlul de campion european la freestyle skateboarding, un elev de-al său a câştigat în această lună campionatul mondial la secţiunea amatori, deşi skaterii nu au, în continuare, unde să se antreneze în Slatina.

Oraşul fără skatepark are, din august 2017, campion mondial la freestyle skateboarding. Slătineanul Alexandru Lilea, în vârstă de 19 ani, a reuşit ca la a treia participare la un concurs de anvergură să fie desemnat cel mai bun din lume. Un alt tânăr,  Alexandru Ştirbu (17 ani), din Bucureşti, este vicecampion mondial, titlu câştigat în cadrul aceluiaşi concurs, cei doi fiind antrenaţi de skater-ul cu experienţă Marius Constantin, cel care a ocupat, tot la campionatul desfăşurat  în Suedia, locul VI la categoria PRO. Slătineanul Alexandru Lilea, noul campion mondial,  practică acest sport din 2009, deşi în ultimii ani a devenit o adevărată aventură, din cauza lipsei unui loc special amenajat în care tinerii să-şi poată exersa trick-urile.

Modelul său este slătineanul Marius Constantin, campion European cu ani în urmă, cel care a pus bazele  clubului Slatina Skate Crew şi ţine în continuare mişcarea în picioare, deşi misiunea este din ce în ce mai grea.
„Prima data l-am văzut pe Marius, la Casa Tineretului, mi-a plăcut ce face şi l-am rugat să mă lase să încerc. Era prin 2009. Am încercat, am folosit o vreme skate-ul lui, după care am reuşit să-mi cumpăr propriul skate… Cam asta ar fi povestea“, rezumă totul proaspătul campion Alexandru Lilea.  Nu-i place să vorbească prea mult despre sine. Practică sportul din plăcere şi ar vrea să facă din asta şi o meserie. Ştie că e foarte mult de muncă, se antrenează ore bune în fiecare zi, din păcate condiţiile de antrenament sunt din ce în ce mai proaste.

„Ce să zic, un parc special nu avem, deşi ni s-a spus că se va face. Pe Esplanadă, unde ne antrenăm de obicei, aţi văzut că plăcile acelea de pavaj s-au desprins, se-ntâmplă des să cădem,  ne rănim, ne ridicăm, o luăm de la capăt, vin copiii peste noi…“, spune Alexandru.
Pentru el lucrurile încep să meargă bine de-acum, titlul de campion mondial îl va aduce, probabil, şi în atenţia sponsorilor, va fi altfel. La 19 ani este încă elev la liceu, la seral, după ce s-a transferat de la zi ca să poată lucra şi să aibă proprii bani. Se antrenează 2-3 ore zilnic, dar sunt şi ore cu 4-5 ore de antrenament. „Sunt şi zile proaste, când încerci, încerci, şi tot nu-ţi iese, şi te enervezi, după care decizi să renunţi până a doua zi… Mai sunt şi momente din astea“, spune tânărul.

campionii la skateboarding

Alexandru, alături de mentorul său, Marius Contantin FOTO: Facebook/Marius Constantin

Prima competiţie internaţională a fost în Germania, în 2014, când a luat locul III. A mai fost în vară la Bratislava, la Europene, unde rezultatul obţinut nu anunţa evenimentul din august, când în Suedia a obţinut titlul de campion la amatori. Performanţa înregistrată, deşi îl bucură, a trecut, se gândeşte acum la campionatul de anul viitor, din Canada.

„Nu se face nimic pentru tineri, eu mi-am pierdut speranţa“

Marius Constantin, antrenorul său, după 13 ani pe skate şi mai multe titluri câştigate a trecut la profesionişti. La campionatul din Suedia, la categoria Pro, a ocupat locul VI, însă, spune, de-acum se luptă cu idolii săi, oameni care de-o viaţă practică acest sport, „la noi de-abia acum începe istoria în skate“, iar competiţia este acerbă. Între timp continuă, la Slatina, să susţină comunitatea skater-ilor, deşi, recunoaşte, dacă autorităţile locale nu se implică şi nu vor realiza un parc specific, pe care-l promit de ani de zile, totul se va duce de râpă. „Până acum eram optimist, recunosc, dar mi se pare că totul se duce de râpă. Ni s-au făcut promisiuni, au rămas promisiuni. Am actualizat de trei ori proiectul pentru park-skate, am apelat la un specialist din Baia Mare, dar convingerea mea este că în continuare nu se vrea. Nu se face nimic pentru tineri, nu doar aici, niciunde, eu mi-am pierdut speranţa. După foarte multe insistenţe s-au realizat un skatepark la Cluj şi unul, cred, la Alba Iulia“, a declarat Marius Constantin, descriind o realitate tristă, în care skaterii pasionaţi renunţă, unul câte unul, văzând că nu au unde să se antreneze.

campionii la skateboarding

Tinerii pasionaţi de acest sport nu au altă variantă, în Slatina, decât Esplanada, un loc devenit periculos din cauza deteriorării pavajului din granit

„Obiectivul meu este acum competiţia din Japonia şi campionatul mondial de anul viitor, din Canada, însă în timp, fără un loc în care să mă antrez, voi renunţa probabil“, a mai spus Constantin. De la promisiunea actualului primar al Slatinei, Emil Moţ, care în primăvara anului trecut, în plină campanie electorală, se lăuda cu proiectul unui mega-skatepark, cel mai mare din Sud-Estul Europei, a trecut mai bine de un an, fără ca tinerii care practicând acest sport stau departe de tentaţiile nocive să aibă speranţe reale că-l vor avea curând. „Poate că ar fi util să-i întrebaţi pe cei de la primărie când se face sau de ce nu se face, pe mine nu m-a mai întrebat nimeni nimic“, a mai spus Constantin. Iar la primăria Slatina am dorit să întrebăm, doar că primarul n-a răspuns. 

CITIŢI ŞI: Cum a ajuns un român dublu campion european la skateboarding, deşi s-a antrenat doar între bebeluşi în cărucior

Românul ajuns vicecampion mondial la skateboard prosperă într-o afacere de nişă: „Magazinul meu fizic nu s-ar susţine“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite