Banii de cadouri pentru profesori, obicei vechi la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recentul scandal al educatoarei din Bucureşti care a fost înregistrată de părinţi în timp ce solicita părinţilor copiilor să aducă bani pentru cadourile de Crăciun a scos la iveală situaţia jenantă din sistemul educaţional autohton. Şi în unităţile de învăţământ din Slatina se percep bani de la părinţii copiilor de către cadrele didactice, direct sau indirect, pentru diverse situaţii.

Pentru zilele de 1 şi 8 Martie, Crăciun sau ziua învăţătoarei, sume importante se strâng pentru profesori, în special pentru cei din ciclul gimnazial. Banii sunt folosiţi la achiziţionarea de diverse cadouri pentru cadrele didactice şi nu numai. „Tradiţionalul” fond al clasei este, desigur, nelipsit. Iar sumele variază în funcţie de unitatea şcolară în cauză. De exemplu, la cea mai de top şcoală generală din Slatina, respectiv „Eugen Ionescu” (fosta Şcoală generală nr. 8), profesorii de aici, în special cei de la clasele gimnaziale, îşi iau partea sub diverse forme. Astfel, la Crăciunul trecut, la unele clase gimnaziale, s-a perceput suma de 30 de lei/copil – chipurile, „la iniţiativa părinţilor”. Din banii strânşi s-au luat cadouri pentru doamnele învăţătoare. La clasa zero, pentru „fondul clasei” s-au strâns, anul trecut, câte 200 lei/copil. Cu banii acumulaţi, la una dintre clasele primare de la şcoala menţionată s-au cumpărat un calculator, jaluzele, imprimantă şi un proiector video.

De asemenea, uniformele şcolare pentru copiii din ciclul gimnazial de la şcoala menţionată nu au fost luate din comerţ în mod obişnuit, ci totul s-a făcut pe comandă, la o firmă din Timişoara indicată de cadrele didactice „grijulii” de la „Eugen Ionescu”. Părinţii unora dintre copiii de aici spun că învăţătoarelor le-ar fi revenit 10% din totalul comenzilor. La toate acestea se adaugă costul rechizitelor şcolare, cărţi doar de la anumite edituri şi scrise doar de anumiţi autori, titluri ce depăşesc lejer 100 lei/copil etc.

„Eu am un băiat care acum e în clasa I, dar ştiu că şi până să ajungă aici, adică încă de la grădiniţă, a trebuit să plătesc bani în plus faţă de abonamentul său lunar unde era înscris. Se cereau bani pentru ziua de naştere a educatoarei ca să-i fie cumpărate cadouri, în luna martie iar, de Crăciun etc. Acum, că este la şcoală, am luat-o de la capăt, dar aici deja cheltuielile sunt mult mai mari. Sunt cărţi de luat, uniforme şcolare aparte ş.a.m.d. Pentru Crăciunul care tocmai a trecut nu s-a strâns nimic la clasa unde e fiul meu pentru că tocmai apăruse acel scandal dat la tv, cu învăţătoarea aceea care cerea bani de la părinţii copiilor de la nu ştiu ce şcoală din ţară. Nu ştiu ce s-a întâmplat la celelalte clase. Dar Crăciunul a trecut şi deja am înţeles că se vrea să se strângă bani acuma pentru Ziua Mamei şi Ziua Femeii. Asta este, ne-am obişnuit, din păcate. Dacă nu dai, copilul tău e văzut rău şi e marginalizat. Treaba cu învăţământul gratuit e o mare prostie şi asta o ştie toată lumea din ţara asta”, a spus părintele unui copil de la Şcoala generală „Eugen Ionescu” din Slatina.

Profesori şpăgari, reclamaţi la IŞJ Olt

Şi la liceele din oraş se întâmplă acelaşi lucru, fondul clasei strâns anual fiind între 200-300 lei/elev, la care se adaugă costul manualelor şcolare şi al uniformelor şcolare – la liceele unde există o asemenea obligaţie. Iar situaţia perceperii de diverse sume de către cadre didactice nu se întâmplă doar la nivelul şcolilor sau liceelor. Aventura începe încă de la grădiniţă sau cămin, copiilor din Slatina cerându-li-se de către educatoare să aducă câte 50 lei la fiecare început de an pentru „fondul clasei”. La acestea se adaugă, din nou, bani pentru ziua de naştere a învăţătoarei, Ziua Femeii etc., sau diverse „rechizite educaţionale” – jocuri, cărţi de colorat etc. -, ce trebuie cumpărate doar de la anumite magazine din municipiu.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a efectuat, anul trecut, mai multe „anchete” la câteva unităţi şcolare din judeţ în urma unor reclamaţii ale părinţilor privind „banii de cadouri pentru profesori”, dar niciun cadru didactic nu a fost sancţionat în vreun fel.
 

Vă mai recomandăm:

Cadoul pentru dascăli, o tradiţie în şcolile şi grădiniţile din Braşov

Mercurialul şpăgilor şi al cadourilor în şcolile din judeţ

Tariful „atenţiilor” pentru profesori în şcolile din Vrancea, stabilit de  părinţi, diferă de la clasă la clasă

Profesorii primesc "atenţii" în funcţie de averea părinţilor sau notorietatea şcolii. Un consilier local se întreabă: "Se reglementează vreodată situaţia asta în şcoli?"

Laptop şi haină de blană pentru învăţătoare

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite