Avantajele testării, pentru SARS-CoV-2, la medicul de familie. „20-30% din testele făcute sunt pozitive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testarea în cabinetele medicilor de familie este posibilă din cursul acestei luni FOTO: Facebook/FSLI
Testarea în cabinetele medicilor de familie este posibilă din cursul acestei luni FOTO: Facebook/FSLI

Medicii de familie care au ales să efectueze teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-Cov-2 în cabinetele proprii spun că astfel pacienţii salvează timp, ştiu rapid ce au de făcut, iar presiunea pe  centrele „clasice“ de testare se reduce.

Pe site-urile direcţiilor de sănătate publică din fiecare judeţ, dar şi pe site-ul MS, sunt disponibile date cu privire la cabinetele medicilor de familie care au ales în ultimele zile să încheie contracte pentru testarea în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2. 

Medicul la cabinetul căruia se realizează testarea este şi cel care încarcă în platformă rezultatul, iar pacientul primeşte în câteva minute şi mesajul generat automat din platformă.  Se salvează, astfel, timp preţios (reţelele sociale sunt pline de critici la adresa autorităţilor care ajung să-i contacteze pe pozitivi după zile bune de la efectuarea testului), iar pacienţii care sunt şi înscrişi în lista respectivului medic încep să fie rapid monitorizaţi şi îndrumaţi pe perioada bolii, în cazul în care suspiciunea de COVID-19 se confirmă.

„Nu mai au teama aceea ca de boală venerică“

Medicii care au ales să testeze în cabinetele proprii spun că este un câştig enorm, pe de o parte pentru pacienţi, iar pe de altă parte pentru că astfel scade riscul de răspândire sau de nedepistare. 

Asta pentru că, cel puţin în mediul rural, în valurile anterioare exista reticenţa de a apela 112 pentru a fi testat prin intermediul Ambulanţei.  O parte alegeau să meargă la centre de testare aflate departe de casă, doar pentru ca vecinii „să nu vadă «cosmonauţii» la poartă“, o altă parte treceau pur şi simplu prin boală, fără să aibă confirmarea oficială că au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, în tot acest timp, unii, nerespectând regulile care limitează răspândirea.

„Să sperăm că o să avem totuşi o adresabilitate bună, oamenii un pic s-au şi educat să vină să se testeze la simptome, nu mai au teama aceea ca de boală venerică. Acceptăm că dacă suntem infectaţi avem nişte reguli care pot să ne ajute în situaţia de faţă. Putem să mergem şi la medicul de familie să facem testarea, medicul de familie ne poate ajuta“, a explicat medicul de familie Marius Puenea, care testează în cabinetul său dintr-o comună din Olt.

Pacientul primeşte mesajul pe telefon încă din cabinetul medicului de familie. „Eu pot să generez mail-ul către mine, ca să pot să am deja formularul cu testul pozitiv,  şi raport către pacient, pe numărul lui de telefon, sau dacă are, şi pe e-mail, cu regulile pe care trebuie să le respecte. Ce se primea din CoronaForms“, a completat medicul. Mai mult, testarea se poate face atât la cerere, cât şi în prezenţa unor simptome sugestive.

„Pacienţii sunt ai noştri, şi dacă puţin decongestionăm şi noi celelalte centre de testare eu zic că nu e rău“, a mai spus medicul.

Pacienţii care vor să se testeze sunt rugaţi să se adreseze mai întâi telefonic, pentru a putea fi organizată activitatea astfel încât aceştia să nu constituie un risc pentru restul pacienţilor care vin către medicul de familie cu alte probleme de sănătate.

„Regula este, oricum, să anunţe cei care au simptome legate de definiţia de caz: cu febră, cu dureri musculare, tuse“, a mai precizat medicul.

O parte dintre pacienţi se testează acasă şi vin la cabinet pentru confirmare, alţii vin să ştie cum stă de fapt situaţia atunci când simptomele îi conduc către suspiciunea de COVID-19, în schimb testele efectuate la domiciliu nu o confirmă. Este important în acest caz cum se realizează testul, spune medicul, personalul medical ştiind cum să facă recoltarea probei, dar şi tipul de test folosit, cele pe bază de salivă dovedindu-se, în foarte multe cazuri, că oferă rezultate fals-negative.

Eficienţa testării în cabinetele medicilor de familie se vede deja, deşi medicii testează de doar câteva zile. „Astăzi, din opt teste, trei au fost pozitive. Ieri, din şase teste, trei au fost pozitive. Undeva cel puţin 20-30% din testele făcute în cabinet sunt pozitive“, a mai spus medicul de familie Marius Puenea.

În judeţul Olt, numărul medicilor de familie care au încheiat contracte cu CJAS pentru a efectua testări în cabinetele proprii era, la mijlocul acestei săptămâni, 77, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul total al medicilor de familie aflaţi în contrcat cu CJAS Olt. Situaţie este însă în dinamică, solicitările de a se înrola în programul de testare venite din partea medicilor de familie putând fi înregistrate în continuare. Pe de altă parte, medicii care aleg să testeze pentru depistarea infecţiei cu SARs-CoV-2 au nevoie de asigurarea anumitor condiţii, fiind necesar un flux separat astfel încât ceilalţi pacienţi care se adresează pentru alte boli să nu fie supuşi riscului de infectare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Autorităţile reduc deja programul de funcţionare al centrelor de testare gratuită din spitale

COVID-19 face ravagii în Rusia: Record de peste 100.000 de cazuri pe zi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite