Astăzi se semnează acordul privind amplasarea scutului antirachetă la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna olteană Deveselu va deveni scut de apărare pentru Europa (foto: adevărul)
Comuna olteană Deveselu va deveni scut de apărare pentru Europa (foto: adevărul)

Semnarea acordului bilateral româno-american va avea loc la ora 19.15, ora României, evenimentul putând fi urmărit în direct pe pagina facebook a Ambasadei SUA.

Ministrul de Afaceri Externe al României, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, vor semna astăzi, la sediul Departamentului de Stat din Washington, acordul dintre cele două state privind instalarea sistemului de apărare antirachetă în România.
Scutul va fi amplasat la fosta unitatea militară 01871 Deveselu, Olt.  „Alegerea bazei Deveselu reprezită cea mai bună opţiune din punct de vedere operaţional, care să corespundă tuturor criteriilor tehnice fixate de cele două părţi. Au cântărit greu infrastructura, distanţa de siguranţă faţă de cea mai apropiată localitate”, a precizat pe 3 mai, la Slatina, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, cu ocazia anunţării locaţiei scutului. Declaraţia a fost întărită de Ellen Tauscher, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională: „Deveselu s-a dovedit a fi cel mai potrivit şi cel mai uşor de amenajat amplasament dintre toate cele evaluate. România capătă astfel un rol de primă importanţă în noua capacitate de apărare antirachetă a NATO. România este un prieten apropiat şi un valoros aliat NATO. Ţările noastre colaborează în unele dintre cele mai urgente provocări actuale în materie de securitate, precum Afganistan şi Libia”.
Costurile sistemului se ridică la 400 milioane dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari operarea şi sunt suportate integral de SUA. În comuna Deveselu va funcţiona o bază militară unde vor fi dizlocaţi 200 de militari americani.

Secretarul de stat Aurescu: Deveselu nu este troc pentru vize americane


Aspecte tehnice
Amplasamentul are o suprafaţă de 175 de hectare, iar aproximativ 200 de militari, angajaţi civili şi personal contractant (500 în anumite situaţii) vor opera sistemele radar, de comandă, control şi comunicaţii. Separat, baza va găzdui module de lansare care conţin sisteme de interceptare SM-3, proiectate pentru scopuri strict defensive, care se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.
Configuraţia terestră a sistemului Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice va fi testată la un centru de testare specializat la Poligonul de Rachete din pacific aflat în Hawaii, începând cu 2014.
Sistemul antirachetă american este un sistem defensiv, nu este destinat ofensivei şi va deveni operaţional din anul 2015.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite