VIDEO FOTO Aproximativ 100 de sibieni au protestat la adresa proiectului Roşia Montană, în Piaţa Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii au stat aproximativ 2 ore in Piata Mare - Foto Ramona Găină
Protestatarii au stat aproximativ 2 ore in Piata Mare - Foto Ramona Găină

După o mobilizare făcută pe Facebook aproximativ 100 de persoane s-au strâns miercuri în Piaţa Mare din Sibiu unde au protestat vizavi de începerea exploataţiei de aur de la Roşia Montană.

Protestatarii au strigat lozinci precum „S-a dat şpagă barosană /Pentru Roşia Montană”, „Nu corporaţia/Face legislaţia”, „Uniţi salvăm Roşia Montană” şi au cântat „Deşteaptă-te române”.

„Am venit în primul rând datorită legii guvernului trimisă spre aprobarea parlamentului care încarcă efectiv drepturile constituţionale de bază, drept la proprietate, drept la justiţie, e necsară modificare a 20 de legi pentru a pune efectiv în legalitate un proiect în care s-au investit foarte mulţi bani şi nu aşa cum prevedea autorizaţia de exploatare în amenajarea zonei ci în general în mită, în propagandă.

Am copii şi aş vedea viitorul pentru ei, dacă începe exploatarea, mult mai grav decât ce a fost după Cernobâl, se cunoaşte cât este de periculoasă cianura, faptul că barajul şi efectiv lacul în care cianura va fi depozitată nu preyintă nicio garanţie, că nu vor fi înfiltrări în apa freatică, faptul că în fiecare zi prin procesul de separare a aurului din piatră se vor elimina 150 de kilograme de acid ciahidric, care a fost foslosit de nazişti în camerele de cazare, efectele nu doar ecologice vor fi devastatoare dar şi efectele economice, pentru că locuri de muncă nu vor fi foarte multe”, A spus Bogdan Popa, unul din protestatarii prezenţi în Piaţa Mare.

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană

”.

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Traian Băsescu, la Adevărul Live: „Trebuie să-l întreb şi eu acum, ce mă întreba el: Ponta, câţi bani ai luat de la Roşia Montană?“

Roşia Montană: deputatul Ponta respinge ce aprobă premierul Ponta

Ponta: „Nu am luat niciun ban pentru Roşia Montană. Referendumul este o idee foarte bună“


 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite