Unul dintre inculpaţii din lotul cămătăriei de la Sibiu, eliberat de Înalta Curte la două zile după ce aceeaşi instanţă a decis că rămâne în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Şandru, unul din inculpaţii din lotul cămătăriei de la Sibiu, dosar în care prejudiciul estimat depăşeşte un milion de euro, a fost pus în libertate de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu două zile înainte de eliberarea sub control judiciar tot Înalta Curte a decis însă menţinerea măsurii arestării preventive în cazul său.

Dosarul cămătăriei este cel mai complex instrumentat în ultimii ani la Sibiu. Pe lângă alţi inculpaţi, în dosar este cercetat şi Răzvan Mărginean, unul din cei mai cunoscuşi notari din oraş, iar prejudiciul estimat de anchetatori este de peste 1 milion de euro. Membrii grupării au fost trimişi în judecată în luna aprilie a acestui an, fiind cercetaţi până acum în stare de arest preventiv. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Pe 7 noiembrie, unul din membrii grupării, Nicolae Şandru zis Boacterul a făcut o cerere de liberare provizorie sub control judiciar, cerere respinsă de magistraţii Curţii de Apel Alba. Şandru a făcut recurs. Între timp, pe 19 noiembrie, Curtea de Apel Alba menţine starea de arest preventiv a inculpaţilor din dosar şi trei dintre ei, Mihai Cornea, Răzvan Mărginean şi Nicolae Şandru, fac recurs. Pe 27 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie respinge ”ca nefondate” recursurile celor trei, menţinând deci măsura arestării preventive. Două zile mai târziu, pe 29 noiembrie, tot Înalta Curte judecă recursul lui Nicolae Şandru, la cererea de liberare provizorie sub control judiciar respinsă la Alba pe 7 noiembrie, şi o admite, dispunând ”punerea în libertate de îndată” a acestuia, fiind stabilite o serie de obligaţii pe perioada liberării provizorii. 

Faptele de care este acuzat Şandru, potrivit rechizitoriului

Nicolae Şandru zis Boacterul este acuzat de înşelăciune, şantaj în formă continuată şi cămătărie în formă continuată. 

Potrivit rechizitoriului, unul din cazurile în care ar fi fost implicat Şandru este cel al unui bărbat din Şelimbăr, care în anul 2008 a împrumutat de la unul din învinuiţii din dosar 4.000 de euro cu o dobândă de 15% lunar. Acesta a plătit dobânzile şi a vândut un teren iar cu banii obţinuţi a achitat datoria şi dobânzile pentru circa un an. ”Pe la sfârşitul anului 2008 începutul anului 2009, deoarece a avut iar nevoie de bani, persoana vătămată a mai împrumutat suma de 13.000 de euro cu o dobândă de 15% pe lună de la învinuitul Bracon Neculai, dar după câteva luni nu a mai putut plăti şi a împrumutat suma de 3.000 de euro de la inculpatul Duşe Sorin Daniel ca să poată plăti dobânzile la învinuitul Bracon Neculai. Ulterior persoana vătămată a apelat la acordarea unui alt împrumut la inculpatul Şandru Nicolae zis „Boacteru”, cerându-i acestuia să-i împrumute suma de 75.000 euro, care a fost de acord cu împrumutul banilor, dar i-a solicitat garanţie o casă proprietatea acestuia din Şelimbăr. 

Inculpatul Şandru Nicolae a  venit să vadă casa împreună cu învinuitul Daniel Mărginean, nepotul învinuitului Bracon Neculai. După ce a văzut casa, inculpatul Şandru fost de acord cu acordarea împrumutului, astfel că în vederea încheierii contractului, persoana vătămată împreună cu soţia s-au prezentat la biroul notarului public Mărginean Nicolae (tatăl inculpatului Mărginean Răzvan Emilian) unde au venit inculpatul Şandru Nicolae şi învinuiţii Bracon Neculai şi Mărginean Daniel. Cu această ocazie inculpatul Şandru i-a spus persoanei vătămate că nu îi poate împrumuta decât suma de 40.000 euro, persoana vătămată fiind de acord. Contractul s-a încheiat la data de 20.02.2009. Potrivit contractului de împrumut cu garanţie imobiliară inculpatul Şandru Nicolae şi învinuitul Mărginean Daniel i-au împrumutat pe soţii (...) cu suma de 80.000 euro, (din care Şandru a oferit 32.000 euro, iar Mărginean Daniel suma de 48.000 euro) cu termen de restituire 20.08.2009. Restituirea împrumutului era garantată prin instituirea unor ipoteci până la concurenţa sumei de 80.000 euro asupra imobilului persoanei vătămate. 

Practic diferenţa dintre suma de 40.000 euro asupra cărora părţile s-au înţeles şi suma de  80.000 euro menţionată în contract reprezintă dobânzi.

După semnarea contractului, deşi înţelegerea nu a fost în acest sens, persoana vătămată a primit de la inculpatul Şandru Nicolae doar suma de  aproximativ 200 lei RON, acesta spunând că a plătit taxele notariale şi a dat suma de  35.000 euro învinuitului Bracon Neculai, în contul dobânzilor datorate acestuia de persoana vătămată. Apreciem că între inculpatul Şandru şi învinuitul Bracon nu s-a predat nici o sumă de bani, între aceştia şi învinuitul Mărginean Daniel existând doar o înţelegere frauduloasă pentru a-l înşela şi îndatora suplimentar pe persoana vătămată. Actele notariale au rămas la inculpatul Şandru Nicolae şi la învinuitul Mărginean Dan. Ulterior cei doi  au început să-l sune pe persoana vătămată şi să-i solicite bani pentru dobânzi.

Persoana vătămată a apelat la un prieten care să-l ajute cu suma de 80.000 de euro pentru a rambursa împrumutul şi a recupera casa, dar când l-a sunat pe învinuitul Mărginean Dan, pentru a-i spune că a făcut rost de bani, acesta i-a spus că s-a consultat cu unchiul său învinuitul Bracon Neculai şi că suma de restituit a crescut la 110.000  de euro şi i-a comunicat că au scos casa la licitaţie. Persoana vătămată a fost ameninţată prin cunoştinţe ale inculpatului Duşe Sorin Daniel să nu se prezinte la licitaţie ca să nu îl deranjeze pe învinuitul Bracon Neculai. În urma procedurii de executare silită casa a fost adjudecată de învinuitul Mărginean Daniel.

În aceeaşi perioadă a fost sunat la telefon şi ameninţat de inculpatul Duşe Sorin Daniel să-i plătească dobânzile altfel va fi bătut şi va primi „cuţite şi topoare-n cap”. 

Persoana vătămată a fost ameninţată de Duşe Sorin care i-a transmis că ştie şi la ce şcoală merge fiica sa  şi să nu păţească ceva dacă nu-i plăteşte dobânzile. În contul datoriei de 3000 de euro de la inculpatul Duşe Sorin, partea vătămată a plătit acestuia aproximativ 8.000-9.000 de euro, iar învinuitului Bracon Neculai suma de 70.000-80.000 de euro şi casa ce a fost evaluată la 210.000 de euro în care în prezent locuieşte învinuitul Mărginean Dan”, se arată în rechizitoriu. 

200.000 de euro pentru un împrumut de 2000 de euro

Potrivit aceluiaşi rechizitoriu, un alt caz în care ar fi  fost implicat Nicolae Şandru este cel al unei femei care ar fi ajuns să plătească 200.000 de euro pentru un împrumut de 2.000 de euro. 

”Inculpaţii Şandru Nicolae şi Duşe Sorin au şantajat-o prin ameninţări pe persoana vătămată şi în contul unui împrumut în sumă de 2.000 euro cu camată luat de persoana vătămată de la inculpatul Duşe au deposedat-o pe persoana vătămată de suma de aproximativ 200.000 euro cu titlu de dobânzi la împrumutul acordat. 

În cursul anului 2007, persoana vătămată a apelat prima dată la inculpatul Duşe Sorin Daniel, pe care îl cunoştea de mai mulţi ani, de la care a luat un împrumut în sumă de 2000 euro cu dobândă, restituind ulterior suma de 4000 euro. Ulterior în cursul anului 2009, persoana vătămată a apelat din nou la inculpatul Duşe Sorin Daniel, luând de la acesta un nou împrumut în sumă de 2000 euro pe termen de o lună.  Nu s-a încheiat în scris nici un act de împrumut între cele două părţi. La termenul stabilit pentru rambursare incupatul Duşe Sorin Daniel a solicitat restituirea sumei de 4000 euro şi deoarece persoana vătămată nu a făcut plata a început să o ameninţe cu acte de violenţă şi cu moartea. 

Deoarece persoana vătămată nu a plătit la timp (în viziunea inculpatului Duşe) acesta a adăugat dobândă la dobândă săptămânal şi la puţin timp după aceea i-a comunicat persoanei vătămate că îi datorează suma de 80.000 euro, ameninţând-o în continuare cu acte de violenţă şi cu moartea în cazul în care nu plăteşte. Pentru a plăti persoana vătămată a apelat la o prietenă din Germania care a venit personal la Sibiu şi i-a înmânat inculpatului Duşe suma de 27.000 euro în contul datoriei persoanei vătămate.

Ulterior persoana vătămată a luat împrumuturi de la alte persoane fizice şi cu aceşti bani a efectuat noi plăţi către inculpatul Duşe Sorin Daniel, acesta continuând să ameninţe persoana vătămată pentru a plăti mai mult. Inculpatul Duşe Sorin Daniel i-a solicitat persoanei vătămate să-şi vândă locuinţa (apartamentul mamei persoanei vătămate) pentru a face rost de bani şi a-i plăti datoria, angajându-se că le găseşte un cumpărător.  La termenul stabilit cu inculpatul Duşe , persoana vătămată s-a prezentat la biroul notarului public împreună cu părinţii şi prietenul ei. Aici au fost aşteptaţi de către inculpaţii Şandru Nicolae şi Duşe Sorin Daniel, precum şi de cumpărătorul (...).

La notar s-a încheiat la data de 6.05.2009 în fapt un contract de împrumut cu garanţie imobiliară, potrivit căruia (...) împrumuta pe părinţii persoanei vătămate cu suma de 55.000 euro cu termen de ramburasare la 7.08.2009, asupra apartamentului instituindu-se ipotecă. Din această sumă s-a restituit un împrumut către (...) restul banilor fiind încasaţi de inculpatul Şandru Nicolae, acesta dând apoi o parte şi inculpatului Duşe Sorin Daniel. Ulterior apartamentul a fost executat silit şi adjudecat de numitul (...). După ce s-a plătit aceşti bani către inculpatul Duşe, acesta a încetat ameninţările la adresa persoanei vătămate”, se arată în rechizitoriu. 

Şandru, ”cunoscut cu antecedente penale”

Potrivit aceluiaşi rechizitoriu, în vara anului 2011 Şandru ar fi acordat unei persoane vătămate un împrumut de 2.500 de euro, cu dobândă de 10% pe lună, persoana vătămată lăsând ca şi garanţie în vederea restituirii împrumutului autoturismul personal. 

”Ulterior persoana vătămată a plătit dobânzi timp de aproximativ un an de zile, perioadă în care a restituit şi o parte din împrumut. În contul acestui împrumut, cu dobânzi persoana vătămată a plătit în total în jur de 4500 euro. În cursul lunii septembrie 2012 persoana vătămată a luat legătura cu Şandru Nicolae pentru a restitui restul împrumutului, ocazie cu care acesta l-a anunţat că i-a vândut autoturismul”, se mai arată în rechizitoriu. 

Potrivit rechizitoriului, ”Inculpatul Şandru Nicolae zis Boacterul a avut o atitudine parţial sinceră pe parcursul urmăririi penale, recunoscînd comiterea infracţiunii de cămătărie, negînd comiterea celorlalte fapte. Susnumitul este cunoscut cu antecedente penale, fiind condamnat în trecut pentru diferite infracţiuni, nefiind însă recidivist”. 

Prejudiciu de peste 1 milion de euro

Notarul Emilian Răzvan Mărginean şi alţi 13 inculpaţi au fost trimişi în judecată în luna aprilie a acestui an. Membrii grupării sunt acuzaţi de constituire, sprijinire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, fals intelectual, cămătărie şi spălare de bani. Pe numele notarului Răzvan Mărginean planează patru capete de acuzare: sprijinire de grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la şantaj şi fals intelectual. 

Gruparea a acţionat între 2008 şi 2012, iar membrii acesteia acordau împrumuturi cu camătă şi majorau ulterior, în mod nejustificat, dobânzile stabilite iniţial. Banii erau recuperaţi prin ameninţări şi acte de violenţă, prin şantaj asupra părţilor vătămate sau membrilor familiilor acestora. La final, în contul „datoriilor”, oamenii îşi pierdeau bunurile aflate în proprietatea lor sau a rudelor. 

De asemenea, o parte din membrii grupării, inclusiv notarul Mărginean, sunt acuzaţi că au fost implicaţi şi în înşelăciuni cu mansarde şi apartamente nou-construite în Sibiu

Prejudiciul estimat în dosar depăşeşte 1 milion de euro. 

Adevărul a dezvăluit care era reţeta mafiei cămătarilor şi notarilor din Sibiu, cum au ajuns oamenii să plătească sume uriaşe pentru împrumuturi mult mai mici, cum erau terorizaţi de către membrii grupării

Vă mai recomandăm: 

EXCLUSIV Dosarul cămătăriei de la Sibiu: Apartament pierdut pentru un împrumut de 2.000 de euro, terenuri pierdute valorând peste 400.000 de euro

EXCLUSIV Fostul şef al SRI Sibiu a dat Poliţia în judecată, după ce ar fi fost prins de oamenii legii băut la volan

EXCLUSIV Comisarul şef Răzvan Prislopeanu, din cadrul Poliţiei Sibiu, s-a urcat rupt de beat la volan şi a băgat un om în spital

EXCLUSIV Un subofiţer de la Crimă Organizată din Sibiu a fost arestat preventiv pentru că ar fi favorizat inculpaţi în dosarul reţelei de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite