Social-democraţii sibieni reacţionează după proteste: plângere la Poliţie, demisie cerută viceprimarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vizită „întâmplătoare“ prin mijlocul unui grup restrâns de protestatari, o plângere la poliţie şi una, posibilă, la Parchet, dar şi demisia viceprimarului liberal, acestea sunt printre primele reacţii ale social-democraţilor sibieni în urma protestelor generate de ordonanţa de modificare a codului penal.

Când în Piaţa Mare a Sibiului mai erau puţin peste 50 de persoane în a 16-a seară consecutivă de proteste, în mijlocul manifestanţilor a venit şi Gheorghe Suditu, preşedintele organizaţiei municipale a PSD. ”Eram în trecere prin piaţă. Nu m-am dus eu să mă întâlnesc cu ei”, a replicat Suditu acuzaţiilor de instigare formulate de protestatari.
Dar sediul organizaţiei condusă de Gheorghe Suditu a fost de fiecare dată pe traseul coloanelor de manifestanţi care au mărşăluit mai bine de două săptămâni prin oraş. Iar pentru a doua seară de proteste, cei de la PSD au şi depus o sesizare la Poliţie.

”Cine nu se încadrează, răspunde”

”A fost depusă de noi o sesizare la Poliţie, au lăsat pungi de gunoi, au dat cu ouă. După câte ştiu eu există şi o plângere penală la Parchet. Cine nu se încadrează, răspunde, ce să mai discutăm?”, comentează scurt Gheorghe Suditu.

La Poliţia Sibiu, reclamaţia este în curs de cercetare, arată reprezentanţii instituţiei. Cel audiat până acum este Ionuţ Munteanu, un tânăr sibian care a considerat că nu e bine ca protestul de pe 1 februarie să nu fie autorizat. ”Aşa s-a întâmplat, să semnez eu acea cerere. Am dat o declaraţie ca un răspuns la întrebarea lor referitoare la ce s-a întâmplat cu sediul PSD, dacă a fost vandalizat. Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva. Am fost în fruntea coloanei, nu ştiu ce s-a întâmplat pe o lungime de un kilometru în spatele meu”, declară Ionuţ Munteanu.

Pungi de gunoi şi cofraje de ouă

Sediul organizaţiei municipale a PSD a fost punct de oprire a coloanei de protestatari sibieni mai multe seri la rând. În timp ce mulţumea scanda lozinci antiguvernamentale şi împotriva principalului partid de la putere, au existat sibieni care au adus saci cu gunoi, pancarte cu mesaje sau, într-o seară, chiar şi cofraje cu ouă proaspete (”dacă nu au ei ouă să îşi dea demisia, le dăm noi”, era justificarea). După aproximativ zece zile, prin faţa sediului de partid coloana trecea fără a mai opri.

Dar plângerea a fost depusă doar pentru seara zilei de 1 februarie. ”Nu am fost chemat să dau declaraţii. Eu am făcut tot ce a ţinut de mine să decurgă în mod normal şi să nu transformăm protestele într-o vânătoare de vrăjitoare. Faptul că cei de la PSD s-au arătat deranjaţi de câteva pungi de gunoi e o chestiune puerilă. E prea mult şi că le dăm atenţie”, consideră Doru Apostol, cel care a obţinut autorizaţie pentru evenimentele care au urmat după 1 februarie.

Demisia viceprimarului ”ca musulmanii”

În şedinţa Consiliului local Sibiu de joi după-amiaza, grupul de consilieri social-democraţi a cerut demisia viceprimarului liberal, Răzvan Pop. Motivul invocat a fost un text publicat de viceprimar pe blogul său, în care ”instiga la ură”, apreciază social-democraţii. ”Este un fapt fără precedent. Căci locul dânsului nu este printre noi, în urma declaraţiilor făcute. Mai degrabă, aş putea spune, că locul dânsului se găseşte în partea ailaltă, către musulmani, unde se practică aceste declaraţii. Credeţi-mă că bunul meu simţ mă face să mă opresc aici. Căci ar fi foarte multe de spus”, a declarat Ioan Stroie, liderul grupului de consilieri PSD.

Viceprimarul Răzvan Pop a preferat să nu dea nicio replică celor de la PSD. După primele seri de proteste, acesta a publicat un text denumit ”Cu ură!”. ”Văd că mulţi colegi de politică roşie transmit mesaje de calm şi linişte şi de iubire. Ei spun: fără ură. Eu le spun tocmai invers: ba cu ură! Cu ură faţă de aceia care fac ceva pe România de mai bine de 25 de ani. Cu ură faţă de toţi pălmaşii politicii din România care au făcut ca această nobilă menire să devină cea mai hulită meserie”, este începutul textului lui Răzvan Pop.

La Sibiu, în urma adoptării ordonanţelor pentru modificarea codurilor penale s-au urnit cele mai mari proteste de stradă din istoria oraşului. Participarea sibienilor la marşuri a depăşit-o şi pe cea de la Revoluţie. Astfel, în seara duminicii din 5 februarie, peste 40.000 de oameni au participat la protest, număr echivalent cu un sfert din populaţia oraşului.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite