Sibiul magnet pentru turiști. Primăria anunță record de încasări din taxa hotelieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urbea din sudul Ardealului a adunat de pe urma taxei hoteliere o sumă mai mare decât cea colectată în anul în care a fost Capitală Culturală Europeană. Sibiul a fost vizitat anul trecut de turșiti din Germania, Spania, Franța și Italia dar și România.

CITIŢI ŞI:

Seri de lectură, comentarii şi acţiuni culturale la Copşa Mică

Fotograful anului 2011 expune alături de alţi doi colegi la "Focus" în primărie

Zara face angajări pentru primul magazin pe care îl deschide în Sibiu

Statutul pe care Sibiul la avut în 2007, atunci când a fost Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg, a făcut ca turismul local să cunoască o adevărată dezvoltare şi anii ce au urmat.
Chiar dacă turismul la nivel local a avut de suferit imediat după 2007, asta şi datorită izbucnirii crizei economice de la nivel mondial, numărul de persoane care vizitează Sibiul este în creştere începând din 2008 şi până în prezent. La această concluzie au ajuns cei din Primăria Sibiu, bazându-se pe informațiile strânse de la cele două centre de informare turistică aparţinând municipalităţii, dar şi de pe urma sumelor strânse de pe urma încasării taxei hoteliere la locaţiile de profil din oraş.
Cert este faptul că s-a înregistrat în ultimele şase luni un flux constant şi destul de important de turişti. „La Centrul de Informare Turistică din Piaţa Mare cel mai mare număr de turişti a fost înregistrat în luna august 2011, când aprope 4.200 de persoane au solicitat informaţii. Peste 2.700 de turişti au trecut pragul centrului de informare turistică şi în luna iulie şi puţin mai atipic pentru lunile de extra-sezon, în septembrie au fost înregistraţi aproape 3.900 de turişti, iar în luna octombrie, aproape 2.000”, a explicat primarul Klaus Iohannis.

Mai mulți bani din taxa de turism decât în 2007
Pentru că singurul instrument oficial în urma căruia se poate estima dacă turismul a mers bine sau nu, de la un an la altul îl reprezinta taxa hotelieră încasată de primărie, administraţia locală are toate şansele să depăşească valoarea înregistrată în 2007.

„În acel an din taxa hotelieră s-a încasat suma de aproximativ 1,59 milioane lei. În 2009 suma încasată a fost de aproximativ 1,37 milioane lei, iar în 2010 s-au încasat cu aproximaţie 1,44 milioane lei”, a explicat Mirela Gligore de la Biroul de Presă al Primăriei. Cum pe anul trecut pe primele 11 luni municipalitatea a încasat aproximativ 1,55 milioane lei din taxa hotelieră, mai mult ca sigur la încheierea bilanţului pe 2011, suma va fi mai mare decât cea din 2007. „Încasări pentru taxa hotelieră pe luna decembrie se fac în această primă lună a anului. Trebuie specificat şi faptul că încasările sunt mai bune dacă punem în balanţă şi faptul că tarifele de cazare au fost mult mai mici în 2011 faţă de 2007 de exemplu”, a mai explicat Mirela Gligore.

În anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, Ministerul Turismului a estimat la 1 milion de persoane numărul turiştilor ce au vizitat oraşul.

Cei mai mulţi vin din Germania
În ceea ce priveşte ţara de provenienţă, cei mai mulţi turişti au provenit din Germania şi din România, dar şi din Spania, Franţa sau Italia. „Aceştia au solicitat cel mai des harta oraşului, informaţii despre evenimente culturale şi obiective turistice şi informaţii referitoare la opţiunile de transport local. În total au fost împărţite anul trecut prin centrele de informare turistică peste 13.700 de hărţi”, explică Mirela Gligore de la Biroul de Presă al Primăriei Sibiu.

Miza pe „Sibiu Baroc Update”
Pentru anul în curs municipalitatea estimează o creştere a numărului de turişti dat fiind faptul că Sibiul derulează în acest an proiectul „Sibiu Baroc Update”. Scopul este de a crea un portofoliu coerent de evenimente apt să devină resursă turisticăşi care să pună în valoare patrimoniul cultural şi arhitectural al oraşului. Tocmai de aceea toate cele 53 de proiecte incluse oficial pe agenda culturală din 2012 au ca temă principală„Barocul. În paralel Sibiul promovează deja la toate târgurile de profil acest proiect aşa cum se întâmplă în prezent la Stuttgart.

Taxă hotelieră mai mică

Municipalitatea a luat o decizie salutată de hotelieri începând din 1 ianuarie 2012, în privinţa taxei hoteliere. Astfel aceasta scade de la 4 la sută la 1 la sută. „Noi vom continua strategia de promovare în acest domeniu, chiar şi în contextul acestei scăderi a taxei hoteliere pentru că dorim să sprijinim turismul sibian”,  a declarat primarul Klaus Iohannis.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe  fotografia de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite