Sibiu: Adrian Mărgineanu, cel mai bun crescător de porumbei
0
Sibianul Adrian Mărgineanu are şaptesprezece ani şi este un devotat columbofil, porumbeii voiajori pe care îi creşte fiind campioni naţionali mulţi ani la rând.
La vârsta la care alţii se gândesc numai la fete şi la distracţie, Adrian Mărgineanu îşi petrece aproape tot timpul liber având grijă de peste o sută de porumbei voiajori. Este pasionat de minunatele înaripate de când n-avea nici patru ani şi intra la boxele porumbeilor doar să vadă ce face tatăl lui. În timp a devenit conştient de valoarea păsărilor şi scopul său principal a ajuns să fie transformarea acestora prin antrenament şi atentă îngrijire în campioni. „Sunt columbofil de copil, de mic. Tata a avut porumbei voiajori şi m-a atras şi pe mine activitatea de crescător. Şi fratele meu a fost columbofil, dar a crescut porumbei de agrement, nu poştaşi. Cel mai mult îmi place să-i urmăresc când sosesc acasă de la un zbor de campionat, la porumbei sunt etape la fel ca la fotbal. Şi clar îmi place să-i îngrijesc“, declară Adrian Mărgineanu.
Este cel mai bun crescător din centrul Transilvaniei
Dacă la început era doar mâna dreaptă a tatălui său, columbofil cu mare experienţă, uşor uşor a ajuns să fie cel care se ocupă de tot, de la certificatele pedigree, la hrană, curăţirea hoxelor şi deplasarea la concursuri. „La majoritatea etapelor merg singur, chiar dacă e vorba de deplasări şi în afara ţării. Tata lucrează şi de mult nu mai are timp să meargă la competiţii, aşa că mama sau una din surorile mele mă duce cu maşina până la club. Eu duc coliviile cu porumbei, le îmbarcă într-o maşină specială cu boxe şi aşa plecăm unde are loc etapa. Ultima a avut loc la Gurasada, la sfârşitul lui august, şi înainte de asta a fost la Kecskemet, în Ungaria. La Kecskemet am luat locul doi“, precizează cu mândrie adolescentul. În acest an Adrian a fost premiat la Viena ca cel mai bun crescător din regiunea Transilvania Centru, premiu care i-a adus o nemăsurată bucurie.
Are şi câţiva porumbei care s-au rătăcit
Akem este cel mai bătrân porumbel a lui Adrian, are şaisprezece ani şi este folosit de câţiva ani doar ca matcă, adică la reproducere. „În 1995, când avea doi ani, s-a întors de la Praga şi a luat locul întâi. Dar porumbelul meu preferat a fost altul, care s-a întors de la toate etapele din ultimii ani şi a făcut mii de kilometri. Dar anul acesta s-a pierdut în etapa de la Viena, nu s-a mai întors acasă“, declară puţin trist Adrian Mărgineanu. A mai avut şi alţi porumbei care s-au pierdut şi în unele cazuri nu mică le-a fost mirarea lui Adrian şi familiei lui să primească telefon de la oameni până şi din Olanda, unde ajunsese porumbelul. „Porumbelul are două inele, unul cu seria lui, pe care i-l punem pe picior când e pui, şi celălalt de concurs. Pe inelul cu cipul de concurs este trecut şi numărul de telefon al crescătorului, aşa ne-a sunat un om din Olanda că porumbelul meu s-a retras la el şi un altul din Bulgaria, la Ruse. I-am făcut cadou, nu i-am mai cerut înapoi“, explică columbofilul.
Este dinamovist convins
„Am avut fotbalul ca mare pasiune, dar acum nu mai este. Sunt dinamovist şi mă mai uit la meciuri, şi cu Dinamo sunt de mic, ca şi cu porumbeii. Îmi mai place să colecţionez brelocuri de toate felurile, am foarte multe, şi îmi plac dulciurile“, subliniază Adrian.
Nu-i place matematica
„Nu-mi place echipa Steaua, normal, sunt dinamovist, matematica, să mă trezesc devreme şi să merg cu transportul public. Eu merg prin oraş cu bicicleta iar la liceu merg pe jos, şcoala este aproape de casă“, povesteşte tânărul columbofil.
Întrebări şi răspunsuri
Cât o să te ţină pasiunea pentru porumbei?
Nu ştiu, sper ca mereu să fiu columbofil. Şi dacă mă voi angaja, când vin acasă o să mă duc la boxele de porumbei. Şi atunci o să merg la concursuri.
Câştigi ceva din această ocupaţie?
Câştig experienţă. Fac acest lucru de hobby, nu să câştig bani. Mai vindem ouă de la campioni sau pui şi nimic nu e sub o sută de euro, dar nu am făcut din asta o afacere. Cel mai scump porumbel pe care l-am avut a costat 16.000 de euro, îl deţineam împreună cu un crescător din Germania.
Cum vezi viitorul tău?
Nu m-am gândit. Tata este ospătar de 42 de ani, fratele a prins şi el, dar eu nu vreau asta. Şi nici mecanic, specializarea pe care o fac în liceu, deocamdată nu am nimic fixat.
Profil
Născut: 21 iulie 1992, Sibiu
Educaţie: Clasa a XI-a la Liceul Independenţa, profilul Mecanici
Familie: Are trei surori şi un frate