ICR-ul s-a răzgândit – După ce au apărut pe lista cu proiecte respinse de la finaţare festivalurile-simbol ale Sibiului sunt acum „parteneri strategici” care „se finanţează direct”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul International de Teatru aduna an de an sute de mii de spectatori
Festivalul International de Teatru aduna an de an sute de mii de spectatori

Festivalul Internaţional de Teatru, Astra Film Fest şi Sibiu Jazz Festival, evenimentele-simbol ale Sibiului care se regăseau zilele trecute pe lista cu proiecte respinse de la finanţare de ICR vor primi bani de la Institutul Cultural Român.

Cele trei evenimente au apărut în cursul săptămânii trecute pe o listă cu proiecte respinse de la finanţare de către Institutul Cultural Român. 

Astra Film Fest este  considerat unul din cele mai importante festivaluri de fim documentar din Europa şi cu siguranţă cel mai important din Europa de Est. 

Bugetul estimativ al festivalului, pentru ediţia din acest an, este de 800.000 de euro, din care contribuţia ICR-ului ar fi trebuit să însemne aproximativ 10 la sută. La ultima ediţie, cea din 2012, evenimentul a adunat peste 70.000 de spectatori. 

“Au dat acum un comunicat cei de la ICR prin care spun că nu au considerat neeligibile anumite proiecte ci doar că aşteaptă nişte hârtii. Este surprinzător că evenimente de importanţa asta sunt neglijate, nu mă aşteptam la aşa ceva. Avem parteneriate de lungă durată cu ICR-ul, şi nu am avut niciodată probleme”, spune Dumitru Budrală, fondatorul şi directorul Astra Film Festival. 

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, spune că în cazul evenimentului pe care îl coordonează i s-a comunicat din partea ICR că respingerea proiectelor reprezintă o eroare care va fi remediată. “La noi a fost o eroare tehnică, am depus proiectele cu mult timp înainte, în august trecut, şi au primit număr de înregistrare în noiembrie. Am fost sunat de către cei de la ICR şi mi s-a spus că e o eroare”, spune Constantin Chiriac. 

Potrivit acestuia, pentru finanţare au fost depuse mai multe proiecte, iar sumele solicitate au fost între 5 şi 10 la sută din bugetul fiecărui proiect. Festivalul de Teatru de la Sibiu este al treilea eveniment de acest gen din lume iar anul trecut a adunat în total aproximativ 600.000 de spectatori. 

Printre proiectele care au apărut ca fiind respinse de către ICR se numără şi Sibiu Jazz Festival, cel mai vechi festival de jazz din România şi unul dintre cele mai vechi evenimente de profil din lume. 

“Cred că undeva există o fractură în staff-ul de conducere al ICR, fiindcă după părerea mea ardeleanul Marga nu putea să emită o asemenea tâmpenie colosală. Sunt convins că până la urmă domnul Marga va lămuri problema, fiindcă Festivalul de Jazz este un brand naţional şi internaţional. Cred că s-a întâmplat o fractură între comisia de suicid-jurizare şi conducerea ICR-ului”, a spus Konstantin Schmidt, fondatorul, producătorul şi directorul artistic al festivalului, care susţine că până luni, 18.03.2012, nu a primit nicio înştiinţare oficială că ar lipsi documente din dosarul depus la ICR sau că proiectul a fost respins de la finanţare. Anul trecut, Sibiu Jazz Festival a strâns aproximativ 8.000 de spectatori. 

ICR-ul s-a răzgândit. O parte din evenimentele respinse au devenit ”parteneri strategici” şi primesc finanţare

După scandalul stârnit de lista cu proiecte respinse de la finanţare Institutul Cutural Român a revenit, luni, cu o serie de precizări. O parte din instituţii şi proiecte – inclusiv evenimentele de la Sibiu” apar într-o listă cu ”parteneri strategici” şi ”se finanţează direct”. 

”Subliniem că unele instituţii şi proiecte au fost considerate, deja din octombrie – noiembrie 2012, drept parteneri strategici, respectiv acţiuni strategice, cu vizibilitate internaţională, ale Institutului Cultural Roman. De aceea, Transilvania International Film Festival, Festivalul Naţional de Teatru (UNITER), Festivalul Internaţional de Film de la Bucuresti, Teatrul Radu Stanca, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul Elvira Godeanu, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Festivalul Filmului Documentar (ASTRA Sibiu), Festivalul Filmului de Animaţie (Bucureşti), Festivalul Filmului Evreiesc, Festivalul de Film Anonimul (Sfantu-Gheorghe), Fundatia Sergiu Celibidache, Filarmonica George Enescu, Festivalul de Jazz (Sibiu), Asociaţia SoNoRo - Interferente se finanţează direct, în calitate de parteneri strategici. În câteva zile se va comunica nivelul finanţării acestora”, arată oficialii ICR. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite