Ce fel de hârtie nu poate fi reciclată în România
0Cam jumătate din cantităţile de deşeuri de hârtie şi carton care ajung în staţiile de sortare au drept destinaţie finală tot groapa de gunoi. Motivul: capacităţile tehnologice ale procesatorilor de hârtie reciclată din România sunt limitate.
Cartonul ondulat, cărţile, revistele şi maculatura sunt singurele tipuri de hârtie şi carton care, la ora actuală, pot fi reciclate cu siguranţă în România. Asta susţin operatorii staţiilor de sortare a deşeurilor colectate selectiv în Sibiu, staţii devenite operaţionale de anul trecut. Reprezentanţii acestor staţii au arătat pentru „Adevărul“ că aproximativ 50% din ceea deşeurile reciclabile care le intră lunar pe poartă sunt depozitate, în cele din urmă, tot la groapa de gunoi.
Carton de calitate proastă sau cu adeziv
Cartonul din care sunt produse cofrajele de ouă este considerat de slabă calitate şi este refuzat de procesatorii de hârtie reciclată. „La fel, este respins de către procesatori şi orice tip de carton stratificat. Ca exemplu mai uşor de înţeles putem vorbi de acele tuburi de carton pe care sunt înfăşurate diferite tipuri de ţesături sau de coli de hârtie. Acele tuburi nu le putem recicla, deoarece conţin mai multe straturi de adeziv, motiv pentru care reciclatorii nu le acceptă“, explică reprezentanţii staţiilor de sortare.
Tocaţi maculatura? Irosiţi hârtia
Cantităţi însemnate de hârtie reciclabilă generează şi birourile marilor firme şi instituţii publice. Însă obiceiul de a rupe aceste hârtii în bucăţi mici sau de a le toca reduc posibilitatea reciclării. „Odată ce acest tip de maculatură ruptă sau tocată ajunge pe banda de sortare se pierde, deoarece nimeni nu stă să culeagă fiecare bucăţică de hârtie”, explică cei care sortează fracţiile reciclabile din deşeuri.
Între a putea sau nu fi colectate stau şi ambalajele de carton pentru lapte sau sucuri, aşa-numitele ambalaje de tip „tetra-pak“. Acestea sunt formate din trei straturi de carton, trei de plastic şi unul de aluminiu, drept pentru care ar putea fi reciclate fie pentru carton, fie pentru plastic. „Din păcate, însă, tot la groapa de gunoi ajung şi acestea. Nu avem unde să valorificăm, în România, aceste ambalaje“, susţin reprezentanţii staţiilor de sortare de la Sibiu.
Hârtia contaminată
O cutie de carton în care a fost depozitată, spre exemplu, pizza devine de nereciclat dacă acest carton s-a îmbibat cu uleiuri sau grăsimi. Tocmai de aceea, orice ambalaj de hârtie „foarte murdar“ sau şerveţele de hârtie folosite nu vor mai putea fi reciclate.
„Singurul mod în care aceste tipuri de hârtie ar mai putea găsi o altă cale în afară de cea a gropilor de gunoi ar fi staţiile de cogenerare energetică funcţionale pe lângă staţiile de producere a cimentului. Acolo, aceste deşeuri pot fi arse pentru a produce energie termică şi electrică“, arată sortatorii din Sibiu.