Top alimente care îţi distrug dinţii. Ce trebuie să consumi ca să ai o dantură perfectă - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zâmbetul unei persoane poate fi uneori o carte de vizită, însă ca să aibă efectul dorit, dinţii trebuie îngrijiţi în mod corespunzător. Alimentele pe care le consumăm pot fi uneori aliaţi de nădejde în păstrarea sănătăţii dinţilor, în timp ce altele sunt atât de dăunătoare încât încet, dar sigur, afectează smalţul şi favorizează apariţia cariilor şi a bacteriilor.

Chiar şi la vârste mici, copiii pot avea probleme cu sănătatea orală. Dinţii lor sunt sensibili la anumite alimente, chiar şi atunci când vorbim de cei temporari, iar educaţia în vederea unei igiene orale corecte începe încă încă de la grădiniţă, pentru ca deja în clasele primare cei mici să fie conştienţi de importanta sănătăţii orale. Din păcate, obiceriurile alimentare pe care le au cei mici încă din clasele primare nu doar că strică dinţii temporari, dar pot afecta şi creşterea celorlaţi. Obiceiurile privind îngrijirea dinţilor trebuie învăţate încă din copilărie pentru ca la vârsta maturităţii să nu se mai pună problema de corectare a lor, ci doar de întreţinere şi îngrijire a dinţilor.

Din păcate, un raport national  de sănătate orală la copii şi tineri, realizat în 2012 de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti indică faptul că majoritatea copiilor consumă zilnic, fructe, lactate, gumă de mestecat fără zahăr, dar şi sucuri şi dulciuri. Aproximativ 10% dintre repondenţi  au declarat că obişnuiesc să fumeze. Care sunt însă alimentel care afectează celi mai mult smalţul dinţilor şi favorizează apariţia bacteriilor şi a cariilor?

"Pentru a-i învăţa pe copii despre sănătatea orală, în primul rând părinţii ar trebui să fie un exemplu. Adulţii ar trebuie să fie primii care să înţeleagă că există numeroşi factori favorizanţi ai apariţiei cariei dentare, bolii parodontale şi cancerului. Igiena deficitară, alimentaţia inadecvată, consumul de alcool şi tutun, nefrecventarea cabinetelor dentare constituie doar câteva dintre comportamentele care favorizează afecţiunile orale", explică Lavinia Boldan, medic stomatolog. 

Printre cele mai dăunătoare alimente pe care copiii obişnuiesc să le consume şi care le afectează dinţii, se află gumele de mestecat cu zahăr, sucurile care conţin zahăr, chipsurile din catofi sau cartofii prăjiţi, covrigii, ciocolata, dar şi acadelele, carnea şi sarea.  

"Bunicii noştrii aveau dreptate când ne sfătuiau să consumăm un măr după masă, ori cât de mic. Aceste alimente nu trebuie evitate, ar fi absurd. Trebuie doar să tineţi cont şi îl învăţaţi pe cel mic să se spele cel puţin de două ori pe zi. Dacă  este la şcoală sau la joacă în parc şi serveşte o gustare, îi puteţi explica de ce este important să clătească dinţii chiar şi cu un pahar de apă sau să mănânce imediat un măr, iar dacă tot vine sezonul, şi căpşunile sunt indicate. Aceste fructe au efect de curăţare a dinţilor şi de eliminare a petelor", mai spune medicul stomatolog Lavinia Boldan. 

Sănătatea orală a adulţilor 

Cei mari ar trebui să cunoască şi ei la rândul lor alimentele care le pun în pericol sănătatea orală, mai ales dacă obişnuiesc să mănânce în grabă, sunt mereu contratimp, iar la locul de muncă nu pot să se spele pe dinţi după ce au luat o masă consistentă. Medicii stomatologi atrag atenţia asupra faptului că resturile alimentare pot favoriza apariţia bacteriilor şi a cariilor dentare, iar unele alimente pătează dinţii, afectează smalţul şi implicit duc la distrugerea treptată a coroanei.

În cazul adulţilor, cei mai mari inamici ai sănătăţii orale sunt ţigările, deci persoane care fumează sunt şi primele care pot observa că ddinşii îşi schimbă culoare, iar încet se strică din cauza bacteriilor, alcoolul, citricile, dar şi fructele uscate care trebuie mestecate şi care pot rămâne uşor între dinţi. Fiind dulci, aceste fructe uscate favorizeză imediat apariţia bacteriilor şi a primelor carii. Această înşiruire nu exclude alimentele enumerate în cazul copiilor, deoarece este cunoscut faptul că sunt şi foarte mulţi adulţi care consumă dulciuri în exces, ciocolată sau chipsuri şi covirgi. 

"Sănătatea dinţilor depinde în primul rând de igiena personală. Bacteriile sunt factorul determinant în orice afecţiune stomatologică. Multe persoane spun că e de la lipsa de calciu, că e moştenire de la părinţi, că e de la fumat sau de la sarcină. Într-adevăr există aceste situaţii care dacă întâlnesc igiena precară, accelerează orice afecţiune dentară. Problemele dentare pot fi prevenite, trebuie doar să fim un pic atenţi la alimentele pe care le mâncăm, să citim atent ce conţin anumite produse,să vedem de cât ori mâncăm acel aliment şi să ne spălăm pe dinţi cel puţin de două ori pe zi, corect, şi nu 20 secunde, ci cu conştinciozitate. E indicat să folosim aţa dentară şi să mergem la medicul stomatolog înainte de apariţia cariilor, chiar şi pentru un simplu control de rutină", spune medicul stomatolog Lavinia Boldan.  

Vă mai recomandăm:

Secretele unui zâmbet fără cusur. Cât de indicate sunt implanturile dentare?

Suferi de respiraţie urât mirositoare? Experţii dezvăluie care sunt cele mai bune remedii pentru a scăpa de halenă

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite