Satu Mare: Iau startul în afaceri cu bani de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satu Mare se află pe locul doi în topul societăţilor înfiinţate de debutanţi în afaceri care au cerut finanţare de la stat. 12 tineri întreprinzători debutanţi au solicitat finanţare nerambursabilă pentru propria lor afacere.

12 tineri sătmăreni, debutanţi în afaceri, s-au înscris în programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tineri, lansat de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM). Cei 12 sătmăreni şi alţi 153 de tineri din ţară  au pot  primi până la 10.000 de euro finanţare nerambursabilă de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru a-şi pune pe picioare propria afacere. Bugetul alocat de minister pentru primul an de implementare a proiectului este de 5 milioane de euro, însemnând finanţări pentru cel puţin 500 de oamni de afaceri debutanţi.
50% finanţare nerambursabilă
„Cel puţin 500 de tineri întreprinzători vor beneficia de acest sprijin financiar din partea ministerului, asta dacă toţi vor primi suma maximă acordată. Finanţarea nerambursabilă poate fi cel mult 50% din valoarea totală a investiţiei şi nu poate depăşi 10.000 de euro“, spune Cristian Raţiu, de la Centrul de informare, asistenţă şi instruire AIPPIMM Satu Mare.
Până acum, 165 de firme nou înfiinţate sub forma de „SRLD“ (unde D este iniţiala pentru „debutant) s-au înscris în proiect. Judeţul Satu Mare şi judeţul Alba se află  pe locul II ca număr de solicitări, având câte 12 aplicanţi. Clujul se află pe locul I cu 16 solicitări, Bihor pe III cu 11 aplicanţi şi Maramureş pe locul IV cu 9 firme înscrise.
Fabrică echipamente şi uniforme
Unul din tinerii sătmăreni care şi-a înfiinţat SRLD şi a solicitat finanţare nerambursabilă este Ioan Pataki (29 ani).
„Firma SC Bowlyng Equipments SRLD se va ocupa de fabricarea diferitelor echipamente şi uniforme, de la Armată, Poliţie până la uniforme şcolare, dar şi echipamente de protecţie. Afacerea necesită o investiţie de 20.000 de euro, din care am solicitat finanţare nerambursabilă 10.000 de euro“, spune Pataki. Firma, cu sediul în localitatea Păuleşti, va avea şase angajaţi pentru început.
Cei care doresc sprijin din partea statului pentru propria afacere trebuie să-şi înfiinţeze SRL-D-uri, să realzieze un plan de afaceri conform cerinţelor stabilite în program şi să se înscrie online pe www.aippimm.ro. Aceşti întreprinzători trebuie să aibă vârsta până în 35 de ani şi să fie debutanţi în afaceri. 
Cifra: 3 ani este perioada după care firma se poate transforma în SRL

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite