Retrocedarea Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad, motiv de scandal între greco-catolici şi ortodocşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiunile dintre greco catolici şi
ortodocşi au fost aplanate de către trupele de jandarmi. FOTO - gazetanord-vest.ro
Tensiunile dintre greco catolici şi ortodocşi au fost aplanate de către trupele de jandarmi. FOTO - gazetanord-vest.ro

Războiul retrocedărilor dintre ortodocşi şi greco-catolici este departe de a se fi încheiat. În luna noiembrie a anului 2013trebuia să aibă loc la Bixad (judeţul Satu Mare) executarea unei hotărâri definitive şi irevocabile prin care Episcopia Greco-Catolică de Maramureş să fie pusă în proprietate şi deplină posesie a Mânăstirii Greco-Catolice din localitate, confiscată în anul 1948 de regimul comunist.

Pe data de 7 noiembrie, 2013, reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice s-au deplasat la Bixad unde un executor trebuia să pună în aplicare hotărârea definitivă şi irevocabilă prin care Mânăstirea Greco-Catolică din localitate este dată în proprietatea şi deplină posesie Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş.

Înainte de începerea executării, oficiali ai Statului au spus reprezentanţilor greco-catolici că rolul lor nu este să-i “bage” pe călugării greco-catolici în mânăstire, ci numai să măsoare parcelele care ar trebui retrocedate după care să se retragă. Din cauza ameninţărilor publice şi incitărilor la violenţă făcute în repetate rânduri de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe în cazul în care Mânăstirea Greco-Catolică este retrocedată, executorul judecătoresc a fost asistat de reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei Române.

În momentul în care executorul şi reprezentanţii greco-catolici au ajuns în faţa mânăstirii, intrarea era blocată de un lanţ viu de preoţi şi călugări ortodocşi, având în spatele lor şi alte persoane de diferite vârste.

manastirea bixad oameni

Credincioşii aflaţi la faţa locului au făcut un lanţ viu în faţa mănăstirii. La faţa locului au fost duse şi tunuri de apă şi spumă. Oamenii cântau în cor „Nu lăsa măicuţă să perim pe cale, că noi suntem fiii lacrimilor tale …”

Reprezentanţii Episcopiei greco-catolice a Maramureşului şi Sătmarului, însoţiţi de un executor judecătoresc, au venit să pună în aplicare sentinţa Tribunalului Mehedinţi şi a deciziei Curţii de Apel Craiova prin care Episcopiei greco-catolice a Maramureşului şi Sătmarului i-a fost atribuit terenul din curtea Mănăstirii Bixad, precum şi două clădiri.

Ei au fost întâmpinaţi de  sute de credincioşi ortodocşi şi zeci de călugări şi preoţi din cadrul Mănăstirii Bixad şi a parohiilor din localităţile limitrofe, în frunte cu stareţul Mănăstirii “Adormirea Maicii Domnului” din Bixad, Emanuil Rus.

Cele două părţi au fost ţinute la distanţă de un dispozitiv impresionant de forţe de ordine, format din circa 200 de poliţişti şi jandarmi.

Consiliul Judeţean Satu Mare a intervenit,  obţinând în instanţă suspendarea executării silite

Între Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică şi Mănăstirea Ortodoxă Română de la Bixad se poartă procese de ani buni de zile.

Biserica greco-catolică a obţinut o sentinţă defitinivă şi irevocabilă privind revendicarea terenurilor şi construcţiilor Mănăstirii Bixad. Din cauza presiunilor locale, dosarele aflate de ani de zile pe rolul instanţelor locale sătmărene au influenţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să le strămute la Mehedinţi şi Craiova, unde s-au acordat sentinţele defitinive şi irevocabile. În sentinţa nr.341/2011 a Curţii de Apel Craiova este specificat faptul că Biserica Ortodoxă Română este obligată să-i lase greco-catolicilor construcţia cu destinaţie de Preventoriu pentru copii hadicapaţi şi construcţia cu destinaţie spaţiu pentru activităţi specifice ale copiilor internaţi în preventoriu.

lant viu manastirea bixad

Biserica greco-catolică ar urma să fie pusă în posesie cu terenul aferent curţii Mănăstirii Bixad precum şi cu cele două clădiri.

Biserica Mănăstirii Bixad, situată în mijlocul terenul ce urmează a fi dat greco-catolicilor rămâne teoretic în posesia Bisericii. Practic însă este imposibil, deoarece terenul de sub biserică este al Greco-catolicilor.

Pe data de 7 martie 2014 magistraţii Judecătoriei Alba Iulia au respins acţiunea Consiliului Judeţean privind cererea de suspendare a titlului executoriu de la Mănăstirea Bixad şi au declarat-o ca fiind inadmisibilă.

Vă mai recomandăm

Mănăstirea Cârnu, sursa celor mai mari scandaluri între Arhiepiscopie şi enoriaşii din Buzău

Argeşul, în topul celor mai ridicole scandaluri în mânăstiri

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite