JUSTIŢIE: Termene mai scurte şi soluţii mai rapide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru noi magistraţi vor ajunge de săptămâna viitoare la Judecătoria şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare. Judecătoarele Diana Minca şi Corina Neagoe şi procurorii Ioana Mic şi Elena Matei au fost numiţi în funcţii de execuţie marţi, prin decret prezidenţial.

Dosarele vor fi soluţionate la Judecătorie mai repede, iar alte mii de cauze abandonate la Parchet vor fi reluate. Acesta va fi rezultatul venirii celor patru noi magistraţi la Satu Mare.
Doi judecători şi doi procurori se vor alătura în cel mult o săptămână sistemului judiciar sătmărean.
Cele două noi judecătoare, Diana Minca şi Corina Neagoe, vor veni la Satu Mare din judeţele Craiova şi Iaşi. „Venirea colegelor noi ne va uşura treaba, în sensul că, dacă acum cei zece judecători de la secţia civilă aveau câte 60 chiar 70 de dosare pe săptămână, aceştia vor avea câte 40-50“, spune judecătorul Corina Hotca, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Satu Mare. Ea crede că va creşte considerabil şi operativitatea cu care vor fi soluţionate cauzele. „Va creşte operativitatea cu până la 40% şi vom putea da termene mult mai scurte. În acest fel, cauzele fără expertize se vor soluţiona cu până la 30% mai repede. La astfel de cauze vom putea da termene de pe o săptămână pe alta”, susţine judecătorul Corina Hotca.
2.500 de dosare nesoluţionate la Parchet
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare cei patru procurori îşi aşteaptă noii colegi cu 2.500 de dosare nesoluţionate. Şi în acest caz, unul dintre cei doi noi procurori provine din Sălaj.
„Suntem sufocaţi de dosare. Primul lucru pe care îl voi face este să le împart cele 2.000 de dosare rămase fără procurori de caz după plecarea stagiarilor în ianuarie, după care să împart şi cele 500 de dosare nesoluţionate din 2007-2008”, spune prim-procurorul Ana Rusu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Stu Mare.
Prim-procurorul crede că va creşte şi calitativ munca magistraţilor: procurorii vor verifica mai atent dosarele, iar acestea vor putea fi instrumentate şi fără implicarea organelor de poliţie. „Cel mai important este că va scădea numărul de dosare instrumentat de un procuror cu până la 40%, va creşte operativitatea şi se vor ptuea da soluţii mai repede”, mai spune Ana Rusu.
Deficitul se păstrează
La Judecătoria Satu Mare sunt ocupate, chiar şi după venirea celor doi noi magistraţi, doar 17 din cele 21 de posturi, iar la Parchet doar 6 din 13. Un nou concurs de admitere în magistratură va fi organizat în luna noiembrie.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite