FOTO Lumea fermecătoare a dealurilor din Beltiug

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enologii Johann şi Edgar Brutler folosesc o tehnologie extrem de simplă
Enologii Johann şi Edgar Brutler folosesc o tehnologie extrem de simplă

Oricine străbate drumul Satu Mare- Zalău nu poate ignora lumea fermecătoare a dealurilor din Beltiug, vocea ademenitoare a pivniţelor micuţe, precum şi rândurile de vie aranjate soldăţeşte. Conform noii clasificări Beltiug aparţine acum de zona Dealurilor Sătmarului.

Enologii pivniţei sunt Johann şi Edgar Brutler, tatăl şi fiul, ce produc vinuri de calitate utilizând o tehnologie simplă. Un rol important în crezul lor îl are naturalitatea, păstrarea originalităţii fructului. Cei ce degustă aceste vinuri sunt atinşi de pasiunea enologilor, de dragostea şi respectul lor faţă de această meserie, fără de care nici nu s-ar putea produce vinuri cu adevărat minunate.

Importantă pentru ei este munca adevărată susţinută, ce urmează un drum bine determinat, de la care nu e voie să te abaţi niciodată, întrucât în această meserie nu se poate alerga după succese rapide. Enologia este de fapt o artă, în care enologul îşi exprimă priceperea şi pasiunea în acea operă minunată, a cărei rezultat final poate fi savurat de consumator, şi poate din acest motiv vinul este considerat licoarea zeilor. Proprietarii firmei, Brutler & Lieb, sunt devotaţi naturalităţii, produselor adevărate, pure, făcute acasă, acelor valori ce conferă un plus de perfecţiune existenţei umane.

Ideea cultivării strugurilor şi a casei de vinuri le-a venit proprietarilor în urma unei călătorii, aceştia întemeiând firma în anul 1999. Firma s-a dezvoltat în mod constant şi a  cumpărat tot mai mult teren, ajungând la 15,5 hectare de la cele 2,5 iniţiale, însă munca de dezvoltare nu s-a încheiat aici, întrucât terenurile populate în trecut şi părăsite în prezent aşteaptă încă să fie exploatate. Din păcate 25% din viţa plantată în 2006 a fost afectată de îngheţurile din luna mai, astfel că a fost nevoie de o replantare.

Paleta variată de soiuri ale regiunii viticole este alcătuită din sortimente de struguri negri  Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Sangiovese,  Blaufränkisch şi Syrah, precum şi din sortimentele de struguri albi Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc,  Riesling de Rin, Traminer şi Feteasca regală. Ca un fapt interesant amintim că selecţia soiurilor de struguri este una deosebit de reuşită, având în vedere faptul că nu aveam experienţe cu aceste soiuri, sortimentele folosite în trecut azi nu ar mai face faţă, cu excepţia soiului de struguri albi denumit GRÜNSPITZ, a cărui recultivare reprezintă o sarcină importantă pentru firmă în viitor.

Casa de vinuri respectă şi cultivă moştenirea înaintaşilor, şi din acest motiv a fost importantă achiziţionarea în anul 2002 a pivniţei Károlyi, splendidă în trecut, dar aflată atunci în stadiu de ruină, ce şi-a redobândit astfel imaginea demult apusă.

„ Prezentul este de neimaginat fără trecut şi nu ar putea supravieţui fără o imagine de viitor bine conturată, imagine pentru a cărei dezvoltare şi extindere lucrează întreaga echipă a firmei“, susţine enologul Edgar Brutler.

Vin de pe dealurile Beltiugului, medaliat cu aur

Deja pentru a cincea oară s-a desfăşurat concursul naţional de vinuri „Strugurele de aur" la Alba Iulia, organizat de către Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Organizaţia Naţională Interprofesională  a Vinului şi Consiliul Judeţean Alba. La această ediţie cu numeroase participanţi au fost evaluate 180 de probe de la 30 de producători, dintre care cei mai renumiţi sunt: Recaş, Carl Reh Winery, Budureasca, Halewood, Lacerta Winery, Wine Princess, Elite Wine, Vifrana, Jidvei, SCDVV Blaj. Între aceşti parteneri şi concurenţi, medalia de aur acordată vinului Nachbil, produs de crama Weingut Brutler&Lieb, devine şi mai preţioasă . Astfel, licoarea produsă din soiul Syrah în 2009 pe dealurile Beltiugului a primit loc între cele mai bune vinuri din România şi această recunoaştere înseamnă o renume nu numai pentru podgoria Nachbil, ci şi pentru întregul judeţ.

Viticultura din zona Beltiugului se bucură de un trecut multisecular, aşa cum o atestă izvoarele scrise, există însă perioade nedocumentate, istoria începând conform unei legende pierdute în negura timpului în anul 1085. Pornind pe firul celor povestite de cei din vechime, în timpul unei bătălii crâncene a regelui Ladislau I al Ungariei cu pecenegii, acesta şi-a tras sufletul la marginea aşezării de acum, unde soldaţii i-au adus dovleac umplut cu vin regelui ostenit, care i-a întrebat în glumă ce fel de dovleac e, şi de aici îşi are originea numele Beltiug (în limba maghiară Béltek - „bél" = interior, conţinut, „tek" - variantă a lui „tök" = dovleac). În 1723 contele Károlyi Sándor cumpără întregul domeniu de la familia Prépostváry. În aceasta perioadă judeţul Satu Mare este amintit ca reşedinţă a lui Bacchus, într-atât de mult înflorise viticultura şi enologia. În 1730, la sfatul contelui, Beltiugul a fost colonizat cu svabi din Oberschwaben(Germania), unde li se dau terenuri viticole pentru care nu au trebuit să plătească dijmă timp de 2 ani.

Compoziţia soiurilor s-a schimbat şi ea mult de-a lungul secolelor, ceea ce ştim sigur însă este că au plantat Furmint, Bacator, Riesling şi Chasselas, precum şi soiuri direct producătoare după filoxera. Compoziţia actuală a soiurilor este foarte diversificată, întrucât aici întâlnim soiurile Riesling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Pinot gris, precum şi Cabernet sauvignon, Merlot, Blaufränkisch,  Pinot noir şi Syrah.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite