FOTO Bogaţii lumii vor consuma caviar de Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma piscicolă din Adrian, judeţul Satu Mare, se întinde pe 311 ha      FOTO Cristina Cîcău
Ferma piscicolă din Adrian, judeţul Satu Mare, se întinde pe 311 ha      FOTO Cristina Cîcău

În satul Adrian, judeţul Satu Mare, un investitor sătmărean a creat o adevărată comoară: o bază genetică pentru sturioni- cea mai valoroasă specie de peşte, care produce celebrele icre negre şi care, după ce a supravieţuit peste 200 de milioane de ani tuturor catastrofelor naturale, este azi ameninţată de mâna omului prin pecuitul excesiv practicat în ultimii ani în România. “Responsabilul“ acestei mine de aur este Ioan Ghere.

La marginea satului Adrian din judeţul Satu Mare se află una dintre puţinele ferme de sturioni din ţară. De aici vor pleca, spre mesele bogaţilor din întreaga lume, celebrul caviar, acele icre negre delicioase, extrem de scumpe. Pentru o sută de grame preţul ajunge şi la 50 de euro, dar şi la 500 de euro, la şeici, o nimica toată pentru bogătaşi, însă o avere pentru oamenii de rând. 

Investitorul, Ioan Ghere, a creat o adevărată comoară: o bază genetică pentru sturioni- cea mai valoroasă specie de peşte, care produce celebrele icre negre şi care, după ce a supravieţuit peste 200 de milioane de ani tuturor catastrofelor naturale, este azi ameninţată de mâna omului prin pecuitul excesiv practicat în ultimii ani în România. 

În ferma de creştere intensivă a sturionilor, care vor ajunge în câţiva ani pe mesele restaurantelor de lux din Europa, au fost investiţi 5,3 milioane de euro . Investiţia a fost realizată de societatea Piscicola SA, în satul Adrian, din judeţul Satu Mare, din fonduri europene. „Ferma deţinută de mine era constituită din 15 hectare de luciu de apă, dar a ajuns, în urma investiţiei, la o suprafaţă de 311 de hectare“, susţine Ioan Ghere. Conducerea societăţii a creat la Adrian un sistem de creştere intensivă pentru câteva din cele mai valoroase specii de peşte. Cele mai bune pieţe de desfacere sunt în Rusia, dar şi în statele arabe, unde şeicii plătesc şi 5.000 de euro pentru 1 kilogram de caviar. 

În cadrul fermei există 16 bazine pentru creşterea sturionului,  specie apreciată atât pentru carne, dar mai ales pentru celebrele icre care ajung în restaurante de lux din întreaga lume. La Adrian au mai fost amenajate 60 de hectare pentru crap şi amur, nouă bazine de creştere intensivă a crapului de nămol, şase bazine pentru iernat, cinci bazine pentru creşterea puietului, 18 bazine pentru creşterea somnului în hală şi 18 bazine acoperite pentru şalău şi somn. Managerul scoietăţii a mai precizat că prin sistemul de creştere intensivă, producţia va fi de 6- 8 tone/an, faţă de 1,5- 2 tone, cât e în mod obişnuit.  Ferma Piscicola Adrian a fost înfiinţată în anii `70, iniţial cu 15 ha de luciu de apă şi s-a extins până în 1990, la 311 ha.

De o importanţă majoră în toată această afacere este perioada lungă de opt ani de zile în urma căreia o afacere de acest gen îşi demonstrează eficacitatea şi obiectivele. Mai mult, afacerea este una extrem de profitabilă, luând în calcul preţul caviarului, care s-a dublat în ţările occidentale, ca urmare a prohibiţiei totale a pescuitului comercial de sturioni instituită în România pentru următorii 10 ani. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite