Zimbrul care stă mai mult prin curţile oamenilor decât în rezervaţie. „A intrat la mine fiindcă nu era închisă poarta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un zimbru din Rezervaţia Armeniş, judeţul Caraş-Severin, s-a desprins de turmă şi şi-a petrecut ultimele săptămâni mai mult uliţele satului decât pe văile şi dealurile împădurite.

Zimbrul "rătăcitor" este o femelă şi, de la începutul sărbătorilor de iarnă, a coborât în sat, unde poate fi văzut zilnic prin grădinile şi curţile oamenilor. Animalul face parte dintre cei 17 zimbri, care au fost reintroduşi în natură în 2014 prin cel mai mare proiect european de acest gen, iniţiat de către Rewilding Europe şi WWF-România.

Din întreaga turmă, este singurul care nu s-a adaptat mediului sălbatic şi preferă zonele locuite. Viceprimarul comunei Armeniş este unul dintre sătenii care s-a trezit, zilele trecute, cu animalul în curte. ”Eu am casa bunicilor aproape de ieşirea din sat. Stă cineva acolo şi nu a închis bine poarta. A intrat zimbrul la mine în curte. Ar trebui să îl urce frumos într-o maşină şi să-l ducă într-o rezervaţie unde să primească mâncare şi ceva tratament, pentru că eu cred că e şi bolnav. Şi dacă îl ţin în frigul ăsta, e păcat de el, că moare”, a declarat Ioan Popescu, viceprimarul comunei Armeniş pentru expressdebanat.ro. Zimbrul nu este agresiv, însă oamenii nu se simt prea confortabil cu el prin curţi.

Reprezentanţii WWF România spun că acesta va fi dus probabil în Centrul de la Măgura Zimbrilor, de la Armeniş, de îndată ce vremea va permite. “Cunoaştem situaţia de la Armeniş şi chiar lucrăm acum la un plan de măsuri, pentru că nu e aşa de simplu să intervenim. Practic, noi nici nu avem voie nici măcar să-l tranchilizăm. Pentru asta ne trebuie o autorizaţie specială pentru că, de fapt, vorbim despre un animal sălbatic. Exemplarul respectiv e posibil să provină dintr-o grădină zoologică, acolo unde a fost obişnuit cu oamenii şi de aceea nu se teme să coboare în zonele locuite. În rest, cu celelalte exemplare nu avem probleme”, a declarat pentru „Adevărul“, Adrian Hăgătiş, managerul de proiect.

Hăgătiş face un apel şi la localnici, să nu mai hrănească zimbrii pentru că aceştia trebuie să se adapteze mediului sălbatic şi să-şi caute singur hrana. “O să iniţiem şi mai multe întâlniri cu oamenii din zonă şi o să încercăm să le explicăm că nu e bine să le dea mâncare zimbrilor, oricât de înfometaţi par. Rangerii noştri au găsit hrană aruncată în diverse locuri ceea ce nu e bine”, a mai adăugat Hăgătiş.

”Măgura Zimbrilor, laborator de inovaţie pentru natura sălbatică”, se desfăşoară în comuna Armeniş din judeţul Caraş-Severin, unde WWF România derulează un proiect de refacere a vieţii sălbatice prin reintroducerea zimbrului în Munţii Ţarcu, pe o suprafaţă de 59 mii de hectare. Acest proiect este cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, în valoare de aproape 75.000 de franci elveţieni (CHF).

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite